ГоловнаНовиниДерзайте, юні таланти!

Дерзайте, юні таланти!

22 січня в Австрії на І зимових юнацьких Олімпійських іграх команда України з трьома срібними медалями посіла 25-е місце (без заліку нагород у змішаних командних турнірах). Всього на прекрасно підготовлених базах Інсбрука, Зеєфельда та інших тірольських міст виступило більше 1000 юних спортсменів із 67 країн.

Підсумки ігор обов’язково ще будуть піддадуться ретельному аналізу. Проте вже сьогодні хочеться щиро порадіти за хлопців і дівчат нашої збірної: на Олімпіаді багато хто з них проявили себе з найкращого боку. У складі команди України виступало 23 атлета. І змагалися вони у восьми видах спорту.

Героями ж Інсбрукських стартів стали володарі срібних медалей фігуристи з Харкова Олександра Назарова і Максим Нікітін (спортивні танці), киянин Ярослав Паніото (одиночне фігурне катання) і Марія Долгополова з Харкова (шорт-трек), які виступали в змаганнях змішаних команд.

Ще кілька наших олімпійців зупинилися буквально в один-два кроки від заповітних нагород, що говорить про їх солідний потенціал. За традицією в зимових змаганнях юні українці дуже пристойно виглядали у фігурному катанні, біатлоні, санному спорті і в шорт-треку. До речі, на дорослих Олімпіадах саме ці види спорту є для України пріоритетними, найбільш успішними в медальному плані і в завоюванні високих місць.

Мені пощастило між засіданнями 75-го Конгресу Міжнародної асоціації спортивної преси (AIPS), який у ці ж дні проходив в Інсбруку та Зеєфельді, потрапити на деякі старти Олімпіади. Від зустрічей з нашими юними атлетами, їх тренерами, батьками залишилися найтепліші спогади. Як же всі вони були щасливі, що стали учасниками подібних змагань! Тут все було по-справжньому, по-дорослому – і азарт, і загострення пристрастей, і викид емоцій, і переживання від вдалого виступу або гіркої поразки. А якими зворушливими і барвистими були відкриття і закриття Ігор, з їх фантастичним сценарієм і приголомшливими феєрверками!

Познайомившись з роботою прес-центру змагань гірськолижників, розташованого в невеликому, але дуже теплому і затишному вагончику, вирушаю ближче до траси, де ось-ось вийдуть на старт юнаки та дівчата в гігантському слаломі. На разминочному схилі гори, як і на глядацькій трибуні, буквально, яблуку ніде впасти. Серед цієї веселої, в яскравому, різного кольору одязі натовпу спортсменів і глядачів, помічаю молоду жінку в синьо-жовтому комбінезоні, а поруч з нею високу струнку дівчину на лижах. Знайомимося: мої нові співрозмовниці виявилися киянами мамою та донькою Горбуновими. Настюші в травні виповниться 17 років. Вона майстер спорту, чемпіонка України у своїй віковій групі. Дівчина з успіхом виступала вже й на дорослих змаганнях.

“Мені дуже сподобалося вчорашнє відкриття Олімпійських ігор, – каже Анастасія. – Нічого подібного раніше не бачила! Постараюсь виступити тут якнайкраще, хоча і розумію, що суперниці мріють про те ж. Тут зібралися майже всі найсильніші юні гірськолижниці землі. А це обіцяє найгостріше суперництво і непередбачуваність результатів”.

16-річна українка виявилася непоганим пророком. Олімпійський старт в супер-гіганті у дівчат і справді вийшов захоплюючим, гострим, з численними сходами з дистанції, зі сльозами радості і печалі. Настя Горбунова добре пройшла велику частину складної траси, боролася до кінця, і зайняла в підсумку 26-е місце. У цій же дисципліні її земляк і ровесник Дмитро Мицак опинився на сходинку нижче. Враховуючи високий рівень майстерності юних олімпійців та найгострішу конкуренцію, виступ українських гірськолижників вселяє оптимізм. В обох атлетів прекрасне майбутнє, у чому переконують результати і в інших дисциплінах Ігор…

І нехай наші олімпійці, як і їхні дорослі колеги, залишилися в Інсбруку без вищої нагороди, покидали Інсбрук вони у відмінному настрої, віддавши спортивній боротьбі всі сили і вміння. І можна не сумніватися, що з часом ми обов’язково побачимо когось із них серед учасників, а можливо, і призерів дорослої Олімпіади.

Перші юнацькі зимові Олімпійські ігри в Австрії викликали великий інтерес у світі. І показали, що юним спортсменам планети їх давно не вистачало. А тепер їм є до чого прагнути, і є де проявити себе в справжньому спортивному бою. Без сумніву, виграло від нових стартів і саме олімпійський рух, який придбав величезну кількість вірних і вдячних шанувальників.

Друга зимова юнацька Олімпіада відбудеться в 2016 році в норвезькому Ліллехаммері. У місті, прославленому юної Оксаною Баюл з Дніпропетровська, яка стала тут у 16 років олімпійською чемпіонкою з фігурного катання. Дерзайте, юні таланти! Вам є на кого рівнятися, є де яскраво проявляти свій талант!

Михайло Волобуєв,
спецкор «Олімпійської арені»
Інсбрук, Австрія

Популярні новини