ГоловнаНовиниКрок у майбутнє: УФК підписала меморандум про співпрацю с УАК

Крок у майбутнє: УФК підписала меморандум про співпрацю с УАК

Важлива та символічна подія в історії українського карате відбулася 3 грудня в Києві. Президент Української федерації карате (УФК) Сергій Левчук та в.о. президента Української асоціації карате (УАК) Олексій Левадний підписали меморандум про співпрацю двох структур, які розвивають карате в Україні.

Суть документу полягає у взаємному визнанні сторін та співпраці з перспективою об’єднання у майбутньому. УФК та УАК оголосили про об’єднання зусиль у ефективному розвитку та популяризації карате, реформуванні системи фізичної культури та спорту в Україні, підвищенні престижу України на міжнародній арені. Зокрема, сторони угоди визнають одночасне індивідуальне і колективне членство представників своїх організацій в обох організаціях. Кожна структура допускає участь представників своїх клубів і місцевих федерацій в заходах іншої сторони. УФК та УАК готові співпрацювати по питаннях спільного проведення спортивних і тренувальних заходів.

У церемонії підписання меморандуму також взяли участь: з боку УФК – віце-президенти Іван Дутчак та Максим Невмержицький, з боку УАК – віце-президент Дмитро Швидченко та технічний директор Олексій Хатнюк.

УАК, яка була створена в 2000 році, є представником в Україні Японської федерації карате шотокан (Japan Karate Shoto Federation або JKS). В 2010 році УАК отримала статус національної федерації з неолімпійського виду спорту «карате JKS».

Ідея підписання меморандуму про співпрацю виникла в ході спілкування керівників двох організацій, що розвивають карате в Україні, під час Перших Європейських ігор в Баку. Об’єктивними передумовами такого безпрецедентного кроку стали наступні обставини. По-перше, зближення структур відбулося на світовому рівні: технічний директор JKS Масао Кагава став головним тренером національної збірної Японії з карате WKF (Всесвітньої федерації карате), після чого в Японії ці організації почали плідно співпрацювати. По-друге, історично керівники УАК знаходились в Донецьку, в силу обставин зараз вони вимушено перебувають поза межами України, а роботу більшості клубів асоціації призупинено. Тому організаційна підтримка з боку УФК є потрібною та корисною для УАК. Але найголовнішим є третій чинник: це співпадіння підходів керівників УФК та УАК щодо розвитку спорту в Україні та організаційних принципів роботи.

Як відзначив Дмитро Швидченко, УАК протягом п’ятнадцяти років розвивали як незалежну від держави організацію для тренерів, які мають стати ефективними бізнесменами. «Треба, щоб Спорткомітет приходив до нас, а не навпаки», – підкреслив він. Саме такий підхід сповідує й керівництво УФК, чиїм головним пріоритетом в 2015 році став внутрішній розвиток федерації в регіонах – створення нових клубів та їх об’єднання в регіональні федерації.

Пан Швидченко зазначив, що організаційна перспектива розвитку карате в світі – за WKF, а в Україні – за УФК. Саме тому, керівники УАК кладуть престиж заради інтеграції, водночас зберігаючи свою ідентичність. На практиці це буде реалізовуватись в 2016 році в підтримці заходів УАК з боку УФК, в участі спортсменів та тренерів у семінарах та ін. Зокрема, керівники УАК готові ділитися своїм великим та успішним досвідом роботи в попередні роки.

Меморандум став першим кроком на шляху об’єднання двох видів спорту. Й дуже важливо, що він відкритий для розширення співпраці і підписання іншими федераціями стильових напрямків карате в Україні. Це взірець для подальшого існування різних структур, що розвивають карате в нашій країні. А таких сьогодні в статусі визнаних видами спорту налічується шість (карате, годзю-рю карате, карате JKA WKF, карате JKS, карате WCO та шотокан карате-до С.К.І.Ф.), не враховуючи три федерації з кіокушинкай карате та федерацію косіки карате. Це створює проблеми в розподілі державних коштів та в інформаційному маніпулюванні, коли численні переможці фейкових чемпіонатів, не визнаних ані МОК, ані ВАДА, збивають з толку суспільство та спортивних чиновників.

Меморандум також став першим кроком до майбутнього цивілізованого структурування карате за моделлю, скажімо, футболу, де до складу однієї загальнонаціональної федерації входять футбол, футзал, пляжний футбол, жіночий футбол, або легкої атлетики, яка взагалі поєднує кілька десятків різних дисциплін – бігові, технічні (стрибки, метання), ходьбу, багатоборства.
Колись так буде. Цьому сприятиме загальний еволюційний процес реформування спорту в Україні, а також олімпійська перспектива карате, в яку ми щиро віримо.

Ігор Левенштейн,    
голова комітету УФК зі ЗМІ та зв’язках з громадськістю

P. S. Асоціація спортивних журналістів України вітає обидві сторони з підписанням цього Меморандуму. Він, безумовно, сприятиме подальшому розвитку карате в Україні. Разом до перемог!

 

Популярні новини