ГоловнаНовиниЯкщо хочеш бути здоровим...

Якщо хочеш бути здоровим…

У четвер вранці, 16 жовтня, чимало відомих і шанованих у світі спорту людей поспішали на НСК «Олімпійський», де був запланований IV спортивний Конгрес України. Організатором його виступило Міністерство молоді та спорту. Головною темою майбутнього форуму мала стати предметна і дуже серйозна розмова про проблеми в галузі, а також презентація Концепції комплексної реформи фізичної культури і спорту в країні та її обговорення. На мій погляд, поставлена перед Конгресом мета, була повністю виконана. І є впевненість у тому, що розпочата реформа пройде успішно.

Відкрив Конгрес Міністр молоді та спорту України Дмитро Булатов, який багато чого зробив для того, щоб він відбувся. У своєму короткому і змістовному виступі доповідач особливо підкреслив важливість і своєчасність даного заходу: «Презентація Концепції реформи та проекту Закону – це перші кроки, які ми зробили на шляху реформування в галузі спорту та фізичної культури. Попереду – мінімум півроку вдумливої, напруженої роботи, загального обговорення Концепції та її документів, аналізу, врахування пропозицій. Ми працюємо прозоро, відкрито. Запрошую спортивну громадськість до подальшої співпраці».

Від Робочої групи, яка з весни займалася на громадських засадах розробкою і деталізацією комплексної Програми реформ фізичної культури і спорту в Україні, до присутніх звернувся її керівник, кандидат наук, президент Федерації плавання України Дмитро Качуровський. Його виступ викликав не тільки величезний інтерес у фахівців, громадськості, численних гостей Конгресу, а й живу, професійну дискусію. Прихильників реформи в «Залі чемпіонів» виявилося значно більше, ніж опонентів. І це радує: тренери, спортсмени, громадськість та й уся спортивна галузь зачекалися «свіжого вітру» змін. І як показало обговорення, президенти Федерацій за різними видами спорту як олімпійських, так і неолімпійських в основному готові до майбутніх серйозних реформ і вважають їх украй необхідними.

На думку народного депутата, президента Федерації баскетболу України, олімпійського чемпіона Сеула-88 Олександра Волкова, «нинішня система, управління спортом та фізичною культурою в Україні не просто застаріли, стали малоефективними. Вони стали тупиковими для переважної більшості видів спорту. І тому вимагають радикального реформування, абсолютно нового підходу у вирішенні поставлених завдань. І тут нам би дуже знадобився кращий світовий і європейський досвід».

Такої ж точки зору дотримується і Сергій Левчук, президент Української федерації карате: «Цю систему спорту і управління нею необхідно докорінно реформувати. Вона серйозно гальмує всю нашу роботу. А так уже хочеться реальних змін! Ми, каратисти, повністю підтримуємо позицію Міністерства щодо реформи. Вона потрібна суспільству, потрібна спорту».

У роботі спортивного Конгресу взяли також участь і виступили на підтримку реформи президент Національного олімпійського комітету України, олімпійський чемпіон Сергій Бубка, заступник керівника Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джефрі Р. Пайєт, Посол Європейського союзу в Україні, відомий польський фехтувальник Ян Томбінський, віце-президент Європейської легкоатлетичної федерації Карл Пильний (Чехія) …

Дуже цікаво, жваво і професійно вів роботу Конгресу президент Федерації легкої атлетики України, заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул, який активно підтримує курс реформ.

По закінченні форуму учасники спортивного Конгресу України одноголосно проголосували за Резолюцію на підтримку реформи галузі та подальших рішучих кроків щодо її впровадження. Попереду всіх нас чекає дуже непроста робота. І часу на розкачку ми не маємо. За справу, друзі-колеги!

Михайло Волобуєв,
  президент АСЖУ,
член НОК України
 

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини