ГоловнаНовиниДо Лондона через “Золоті ворота”

До Лондона через “Золоті ворота”

Саме через сито цих престижних змагань, що налічують 10-річну історію (раніше вони охоплювали ще й змагання хлопців), пройшли чи не всі нинішні лідерки світового жіночого шпагового фехтування, учасниці чемпіонатів світу, Європи й Олімпійських ігор. З кожним роком «Золоті ворота» стають усе привабливішими, про що свідчать постійно зростаюча географія учасниць турніру і його кількісний склад.

6 вересня в суботу на доріжки двох залів Національного університету фізичного виховання і спорту вийшли 76 шпажисток із 14 країн. Фактично вся світова юніорська еліта (були відсутні лише представниці США, Франції і Китаю) з’їхалися до столиці України, щоб не лише поборотися за перемогу на першому етапі Кубка світу, але й що не менше важливо – розпочати виконання довгострокової, насиченої програми нового олімпійського циклу, який завершиться в 2012 році стартами в Лондоні. І як показав хід турніру, а в ньому взяли участь 22 спортсменки з нашої країни, у шпажисток України є всі підстави серйозно розраховувати на успіх на ХХХ літніх Олімпійських іграх.

Досить давно не доводилося нам бачити настільки добре організованого і гострого за спортивним суперництвом турніру, який абсолютно ні в чому не поступається світовій і європейській першості серед дорослих атлетів. Утім, це природно – “Золоті ворота” вельми авторитетні у фехтувальному світі. І перемогти в них дуже почесно, хоча й вельми непросто, враховуючи амбітність і приблизну рівність більшості суперниць. Як і слід було очікувати, основна боротьба за перемогу розгорнулася між шпажистками Росії, Італії, Угорщини й України, а також окремими представницями Ізраїлю, Німеччини й Естонії. Відзначимо і збільшений глядацький інтерес до турніру, багато в чому обумовлений “золотим” успіхом українських шаблісток на пекінській Олімпіаді. Та серпнева перемога по-новому змусила поглянути на перспективи вітчизняного фехтування всіх, кому близький цей чудовий вид спорту в Україні.

Виходячи з великої кількості учасниць, формула проведення змагань була наступною: на першому етапі поєдинки (до 5 переможних уколів) проходили в одинадцяти групах, де дівчата зустрічалися по колу одна з одною. За його результатами з турніру вибували 22 людини. На другому етапі (і всіх подальших) спортсменки, котрі залишилися, розбиті за жеребкуванням на пари, билися між собою до 15 переможних уколів за системою прямого вибування. У третій тур виходили 16 найсильніших, які за цим же принципом визначили заповітну вісімку. Саме вона і повела потім уже безпосередню боротьбу за перемогу в турнірі і Кубка світу, за призовий фонд і рейтингові очки в новій (сезон 2008–2009) світовій юніорській класифікації.

Захоплюючих бойових поєдинків, де успіх нерідко приносив один або два–три уколи, за сім годин упертої боротьби на турнірі було предостатньо. Як і емоцій, що били через край, сліз гіркоти і радості, посмішок і неприхованого розчарування. Досить високою виявилася і загальна підготовка більшості учасниць Кубка світу, що не могло не імпонувати глядачам, активно підтримуючих господарок доріжки. І українки, ведені срібною призеркою молодіжного чемпіонату Європи–2008 Анфісою Почкаловою, показали відмінне фехтування і величезну волю до перемоги. Відразу троє дівчат потрапили до 16 кращих, а потім і до 8 найсильніших – окрім лідера це вдалося зробити Тетяні Винярській з Дніпропетровська й Інні Руденко з Києва. При цьому Анфіса і Тетяна у результаті виявилися в головних героїнях змагань.

Цікаве протистояння між фаворитками росіянками (їх очолювала одна з лідерок світового рейтингу і чемпіонка “Золотих воріт” минулого року москвичка Яна Зверєва) і шпажистками України закінчилося повною перемогою наших землячок: у 1/8 і 1/4 фіналу Винярська впевнено взяла гору над Поліною Євсюковою (15:10) і Яною Зверєвою (15:12), Інна Руденко за попадання до вісімки не залишила шансів Дарії Щербиніної (15:12), а Почкалова за вихід до чвертьфіналу у нервовому і жорсткому бою зломила опір Євгенії Серьогіної (15:14). І в боротьбі за медалі вперше за останні роки ми не побачили сильних і амбітних росіянок – ще одну явну фаворитку Віолетту Колобову (у 2007 році стала тут срібною призеркою) не пустила далі чвертьфіналу бойова і дуже технічна італійка Розелла Фіаміджо.

Півфінальні пари склали: Анфіса Почкалова (Україна) – Розелла Фіаміджо (Італія), Тетяна Винярська (Україна) – Єдина Антал (Угорщина), яка на попередній стадії в кінцівці дожала Руденко (15:10). Інтрига й нервування до найостаннішої миті зберігалися лише в першому поєдинку, що завершився перемогою вихованки Андрія Орликовського, з рахунком – 15:14. Це був, на наш погляд, мабуть, найцікавіший і захоплюючий бій турніру, в якому українка розкрила весь свій потенціал. І він виявився вкрай високим. Відзначимо і Тетяну, яка зуміла підібрати ключі до глухого захисту Антал. І до того непоступлива угорка якось швидко капітулювала – 12:15.

У вирішальному бою двох землячок ініціативу відразу ж прибрала до своїх рук більш досвідчена і майстерна львів’янка. Роздобувши перевагу з першим уколом, вона спокійно утримала її до закінчення “золотого” фіналу – 15:12. Таким чином Анфіса Почкалова – бронзова призерка торішнього турніру “Золоті ворота” стала його переможницею в сезоні 2008 і очолила юніорську класифікацію нового Кубка світу. Браво, Анфісо, браво, Тетяно! Ваш успіх приємний в усіх відношеннях, бо піднімає престиж українського фехтування і так збільшений після Олімпіади в Пекіні.

Якими запам’ятаються “Золоті ворота”–2008 його безпосереднім організаторам і учасницям? Ось лише декілька думок із цього приводу.

Сергій Михайлов, президент Севастопольської міської федерації фехтування, керівник приватної школи фехтування: “Мої дівчата вперше брали участь у турнірі такого рівня. І нехай жодна з трьох не вийшла з групи, отриманий досвід, повірте, допоможе їм розкрити своє дарування в майбутньому. Я вірю в перспективність Наді Вівсяник, Каті Кофтанець і Олі Лохматової. Особливо першої з них. Головна мета Надії на найближче чотириріччя – потрапити на Олімпійські ігри в Лондоні. І перемогти на них! Прекрасно організовані й проведені “Золоті ворота” дали нам потужний імпульс до її досягнення”.
Франтішек Янда, суддя міжнародної категорії, рефері фінальної зустрічі (Чехія): “На “Золоті ворота”, тільки-но вони стали етапом Кубка світу серед юніорів, я приїжджаю регулярно. Це мої треті змагання в столиці України. І з кожним роком вони стають все кращими і більш представницькими – за організацією, проведенням і звичайно ж за складом учасниць і кількості країн, що приїжджають. Тут видна чимала заслуга вашої національної Федерації фехтування і головного спонсора компанії “Автологістика”. Нинішній турнір за своїм рівнем, а я бував на всіх етапах як дорослого, так і юніорського Кубка світу, входить до трійки найкращих. Україна по праву може гордитися цим!”

Дмитро Рейзлін, заслужений тренер України, старший тренер національної команди зі шпаги серед юніорів; один із засновників “Золотих воріт”: “Зусиль і коштів на організацію і проведення змагань ми сьогодні витрачаємо набагато більше, ніж, скажімо, десять чи п’ять років тому. І є результат – наш турнір посів сьогодні в міжнародному календарі високе місце. Без активної і системної підтримки ФФУ, групи компаній “Автологістика”, Солом’янської будівельної компанії і ряду інших спонсорів ми б ніколи не досягли цього. Спасибі ним і низький уклін. Що стосується спортивних результатів, то, на мій погляд, вони для України виявилися дуже хорошими. І зайвий раз підтвердили велику перспективність найближчого резерву з жіночої шпаги для національної збірної. Я радий успішному виступу Анфіси Почкалової, Тетяни Винярської, Інни Руденко. Є, як показали “Золоті ворота”, й інші талановиті шпажистки. Попереду серйозна і важка робота, яка, впевнений, дасть позитивний результат в розпочатому олімпійському чотириріччі”.

Павло Гайдай, голова правління компанії “Автологістика”: “Для нашої компанії “Золоті ворота” – ніби візитна картка. Ми любимо фехтування і будемо всіляко його підтримувати. Так, тут потрібні серйозні кошти, організаторські зусилля, час. Ми готові до цього. І подумуємо про подальшу програму, пов’язану з популяризацією “Золотих воріт”. Нинішній турнір уперше проходив у комфортніших умовах і на сучасному обладнанні, за що ми щиро вдячні керівництву Національного університету фізичного виховання і спорту і Федерації фехтування України. Пройшов він вкрай цікаво. Чудово, що у фіналі виступали дві представниці України. Сподіваюся, це додасть сил і впевненості нашій молоді на тривалому і тернистому шляху до лондонської Олімпіади”.

Анфіса Почкалова, переможниця турніру “Золоті ворота”–2008: “Хоча до юніорської збірної країни я входжу вже кілька років, це мій перший крупний успіх. Надзвичайно щаслива і сподіваюся, що він матиме продовження. Для цього я багато працюю зі своїм особистим тренером, а в збірній з Дмитром Ігоровичем Рейзліним. Прекрасно розумію, як багато ще треба зробити, щоб потрапити до національної команди і закріпитися в ній. Цей турнір і перемога в ньому для мене дуже важливі. Особливо зараз, коли є велика мета – лондонська Олімпіада. Я так рада золотому успіху дівчат-шаблісток у Пекіні. Чом би й нам, шпажисткам, не спробувати досягти такого ж результату в 2012 році?”


Михайло Волобуєв,
Анастасія Волобуєва
Фото Андрія Клименка

Популярні новини