ГоловнаНовиниБойова нічия на НСК «Олімпійський»

Бойова нічия на НСК «Олімпійський»

Збірні України та Англії з футболу провели пізно ввечері 10 вересня на головному стадіоні країни, мабуть, свій найважливіший матч відбіркового турніру до чемпіонату світу 2014 року. Великий футбол у Києві, незважаючи на величезне бажання обох команд до перемоги, завершився бойовою нічиєю – 0 0.

Напередодні цього поєдинку головні тренери Михайло Фоменко та Рой Ходжсон, зустрічаючись із журналістами, були вкрай обережні і коректні в своїх прогнозах. Віддаючи належне супернику, майстерності та досвіду футболістів обидва особливо підкреслили важливість результату для своїх підопічних у суперечці за перше місце в групі, яке дає право напряму потрапити в наступному році до Бразилії . Шанси сторін при цьому досвідченими наставниками розцінювалися як рівні. А от українські вболівальники свято вірили в перемогу своїх улюбленців, і під зав’язку заповнили трибуни НСК «Олімпійський».

21.45 – команди починають відповідальну зустріч у таких складах: Україна – П’ятов , Шевчук, Кучер , Хачериді, Федецький, Степаненко, Едмар, Ярмоленко, Гусєв, Коноплянка, Зозуля; Англія – Харт, Е. Коул, Джагелка, Кейхілл, Уокер, Уїлшир, Джерард, Лемпард, Мілнер, Уолкотт, Ламберт.

Ледве прозвучав стартовий свисток португальського судді Проенса, як господарі поля за шаленої підтримки переповнених трибун (при місткості 69.890 їх прийшло понад 70.000 ) кинулися в лиху атаку. І вже на першій хвилині ледь не добилися успіху: верткий і швидкий Євген Коноплянка, немов метеор промчав по лівому флангу, абсолютно не помічаючи при цьому суперників. Простріл у штрафну на Романа Зозулю, який рветься туди по центру, привів до найгострішого моменту – тільки відчайдушний кидок Харта в ноги українцеві врятував англійців від неминучого гола. Трохи забігаючи наперед, відзначимо, що ця дружня парочка з дніпропетровського «Дніпра» і надалі попсувала чимало нервів обороні гостей, створивши, як мінімум, три дієвих гольових ситуацій, на жаль так і нереалізованих настирливим Зозулею.

Відповідь англійців не змусила себе чекати. І до 5-ї хвилині вони організували дві дуже небезпечні вилазки до воріт збірної України, подавши поспіль 3 кутових і завершивши їх точними ударами по цілі: П’ятов і захисники насилу впоралися з цим натиском підопічних Роя Ходжсона.

Не станемо детально переказувати далі весь хід цього багатого на події пізнього за часом футбольного матчу, до фінальної сирени тримав у дикій нервовій напрузі тисячі вболівальників на «Олімпійському» і мільйони телеглядачів по всій країні і за кордоном у блакитних екранів . Зауважимо тільки, що в цей вересневий вечір ми стали свідками воістину Великого футболу з красивими атаками і відмінною грою захисників з обох сторін. І хоча після закінчення битви на «Олімпійському» на табло світилися цифри – 0:0, справжні цінителі цієї прекрасної гри, на наш погляд, отримали море задоволення і насолоди від футбольного спектаклю, подарованого непоступливими суперниками, які вміло і дружньо боролися за досягнення своєї мети. І ми надовго збережемо в пам’яті класну , самовіддану гру Коноплянки і Уолкотта , П’ятого і Харта, Кучера і Джерарда, Федецького і Лемпарда (це був його 100 поєдинок за збірну Англії) , Зозулі та Ламберта. Втім , найдобріших слів тут заслуговують всі гравці обох колективів (у тому числі ті, хто вийшов на заміну – Безус, Селезньов, Хомченовський, Янг, Клеверлі ) та їх наставники. Після таких матчів ми любимо футбол ще сильніше. А голи у нас ще будуть, обов’язково будуть.

Отже, що ж очікує нас попереду? До закінчення відбіркового циклу до чемпіонату світу 2014 року в Бразилії всім учасникам нашої групи залишилося провести по два поєдинки: 11 жовтня – Україна–Польща , Англія–Чорногорія , Молдова–Сан-Маріно; 15 жовтня – Сан-Марино–Україна , Англія–Польща і Чорногорія–Молдова. Щоб поїхати до Південної Америки на фінальний турнір чемпіонату світу команді Михайла Фоменка (головний тренер залишився задоволений грою хлопців у матчі з Англією) потрібно зайняти перше місце (воно безпосередньо дає право виходу у фінал ЧС) або друге, дає можливість опинитися там через перемогу в додаткових стикувальних матчах команд, що стали в своїх підгрупах другими.

Ось як виглядає сьогодні таблиця нашої групи Н:

Команди І В Н П Р/м О
1 Англія 8 4 4 0 19-3 16
2 Україна 8 4 3 1 19-4 15
3 Чорногорія 8 4 3 1 15-8 15
4 Польща 8 3 4 1 18-9 13
5 Молдова 8 1 2 5 4-15 5
6 Сан-Маріно 8 0 0 8 1-43 0

 
Як бачимо з таблиці, шанси поїхати до Бразилії мають тут відразу 4 збірні. І нехай вони для них різні (у Англії й України, на мій погляд, вони трохи переважають), боротьба за очки в цьому квартеті очікується запекла. І все вирішиться, думається, лише в заключному турі 15 жовтня.

Володимир Лебедко,
кореспондент сайту АСЖУ

На знімках: таким побачив матч збірних України та Англії наш спеціальний фотокореспондент Михайло Чернічкін.
 

Популярні новини