ГоловнаНовиниТомас Бах - дев'ятий президент МОК

Томас Бах – дев’ятий президент МОК

У столиці далекої Аргентини Буенос-Айресі 10 вересня завершилася 125 Сесія Міжнародного олімпійського комітету. Для всього світового спортивного та олімпійського руху вона багато в чому стала не тільки історичною, але і знаковою. І перш за все, для України, чий представник, президент Національного олімпійського комітету, олімпійський чемпіон Сергій Бубка серед шести інших кандидатів вперше балотувався на пост президента Міжнародного олімпійського комітету.

Це найважливіше і головне питання, яке ось вже чотири місяці жваво цікавило все світове спортивне і олімпійське співтовариство, за черговістю стало для учасників Сесії МОК лише третім. Для початку вони проголосували за столицю Олімпійських ігор 2020 року. Вибір тут йшов між трьома достойними містами-претендентами: Токіо, Мадридом і Стамбулом. Кожен з них якісно підготувався до нелегкого випробування. Більше за інших пощастило тут столиці Японії, яка вже приймала Ігри Олімпіади в далекому 1964 році.

Друге питання стосувалося введення в Програму олімпійських ігор 2020 і 2024 років нового виду спорту. Тут серед кандидатів на входження значилися боротьба, бейсбол і сквош . Явним фаворитом тут виглядала вільна і класична боротьба, яка лише на початку 2013 року за рішенням Виконкому МОК вибула з Олімпійської програми, куди вона входила з перших Олімпійських ігор сучасності, що проходили в Афінах у 1896 році. Такі суворі санкції з боку МОК були застосовані до найпопулярнішого виду спорту у зв’язку з численними порушеннями Олімпійської хартії і принципів олімпійського руху. Оперативно і рішуче усунувши ці порушення і недоліки, керівництво Міжнародної федерації боротьби зробило все можливе, щоб за останні півроку повернути її в олімпійську програму. І 125-я Сесія МОК переважною більшістю голосів проголосувала за повернення на Ігри спортивної боротьби .

А вдень у вівторок, 10 вересня, було розглянуто і головне питання Саміту – вибори нового президента Міжнародного олімпійського комітету. Восьмий керівник МОК бельгієць Жак Рогге, який протягом 12 років досить успішно керував олімпійським кораблем, ще наприкінці минулого року заявив про свій відхід. Відразу шість претендентів (і всі виключно шановні у світі спорту люди) виявили бажання поборотися за цю нелегку і дуже престижну посаду, оголосивши у квітні-травні цього року свої передвиборчі програми . Зрозуміло, кожен з них мріяв про перемогу і серйозно попрацював для її досягнення.

І ось момент істини настав. Томас Бах (Німеччина), Річард Керріон (Пуерто -Ріко), Сергій Бубка (Україна), Нг Сер Мианг (Сінгапур), Деніс Освальд (Швейцарія) і Чин Кую Ву (Тайвань) вирішили заручитися підтримкою 93 делегатів Сесії. Для обрання президента МОК знадобилося два тури. В результаті таємного голосування новим, 9-м за рахунком, президентом Міжнародного олімпійського комітету став німець, олімпійський чемпіон з фехтування 59-річний Томас Бах. Він з великою перевагою в голосах обійшов інших конкурентів. У колишнього віце-президента МОК з Німеччини виявилося 49 прихильників. Далі йдуть Р. Керріон – 29, Нг Сер Мианг – 6, Д. Освальд – 5 і С. Бубка – 4. Цікаво, що за підсумками першого туру наш Сергій посідав з 8 голосами третє місце після Баха (43) і Керріона (23).

Очолювати МОК Томас Бах буде протягом 8 років (з можливою пролонгацією потім ще на чотири роки). Максимальний термін перебування на цій посаді 12 років. І, думається, у нашого земляка, Сергія Бубки, якому сьогодні тільки 49 років, в майбутньому є всі шанси очолити цю найважливішу і найпрестижніших Міжнародну спортивну організацію на планеті. Абсолютно впевнені в тому, що набутий досвід нинішньої передвиборної гонки президенту Національного олімпійського комітету України піде тільки в плюс.

Михайло Волобуєв,
Президент АСЖУ, член НОК України.

Популярні новини