ГоловнаНовиниМи пишаємося тобою, Аніто!

Ми пишаємося тобою, Аніто!

Перше українське «золото» на чемпіонаті Європи з карате завоювала Аніта Серьогіна (СК «Катана», м. Іллічівськ).

9-12 травня в столиці Угорщини Будапешті відбувся 48-й чемпіонат Європи з карате (версія WKF). Учасники змагань – дорослі спортсмени, старше 18 років, кращі спортсмени національних федерацій у своїх вагових категоріях.

Збірна України не вперше бере участь у європейських і світових чемпіонатах, але конкуренція на них настільки висока, що дістатися до призових місць до весни минулого року не вдавалося жодному українцеві. У травні 2012 країну облетіла прекрасна новина: наша землячка, Аніта Серьогіна, вийшла до фіналу особистих змагань з куміте (- 61) і стала срібною призеркою чемпіонату Європи в Тенеріфе (Іспанія). Ця подія буквально перевернула свідомість багатьох, хто «крутиться» у світі карате. Хоч наша спортсменка і виявилася другою, для України це стало великим успіхом.

Безсумнівно, по приїзду додому Аніта була в центрі уваги. Однак, той успіх не закрутив їй голову. Своїм висловлюванням: «Головні перемоги у мене попереду», вона всім дала зрозуміти, що не збирається зупинятися на досягнутому. Не менш серйозно був налаштований і тренер Аніти Олександр Тонкошкур. Ним була проведена колосальна робота з підготовки своєї вихованки до наступного 48-го європейського чемпіонату. В першу чергу, був проаналізований фінальний бій, який закінчився поразкою Аніти. Особливу увагу приділено психологічній підготовці спортсменки, відпрацюванню нових тактичних схем, роботі в клінчі, удосконаленню кидкової техніки. Завдяки фінансовій підтримці з боку Української федерації карате (УФК), впродовж року Серьогіна змогла взяти участь у низці міжнародних турнірів серії «А». Всі моменти, відпрацьовані в «рідному» залі СК «Катана» (Іллічівськ), Аніта змогла успішно застосувати на практиці вже з тренером національної збірної з карате Антоном Нікуліним.

Протягом трьох місяців, що передують чемпіонату Європи в Будапешті, Аніта день за днем проводила у спортивному залі. Тренувальний процес був спланований до дрібниць. Олександр Тонкошкур розробив чітку програму для кожного тренування. У лютому були відпрацьовані навички в техніці, силі й швидкості. У березні приділялася увага техніко-тактичним діям на татамі. Чудовим доповненням до тренувального процесу послужила участь Аніти в різних турнірах.

У квітні Серьогіна у складі української збірної успішно виступила в «Прем’єр-Лізі», що проходила в Тюмені. Далі – участь у національних зборах під керівництвом головного тренера УФК Антона Нікуліна. По закінченні тижневих зборів вся українська команда каратистів вирушила до Будапешта.

Проведення 48-го чемпіонату Європи відбувалося під егідою Європейської Федерації карате за сприянням угорської Національної федерації карате. У змаганнях взяло участь 497 каратистів з 45 країн Європи.

Нагадаємо, що для Аніти Серьогіної це не перша участь у змаганнях такого рівня. З 2008 року вона щорічно захищає честь нашої країни на чемпіонатах Європи та світу. Як і минулого року, Серьогіна виступала в категорії серед жінок вагою до 61 кг. Цього разу ця група налічувала 30 спортсменок. У першому колі Аніта зустрілася зі своєю давньою «кривдницею» Наталі Вільямс (Великобританія). Суперниця Аніти має за плечима багатий спортивний досвід, до того ж вона на 8 років старша нашої каратистки. Однак, жоден із цих чинників не підірвали бойового духу українки. Ідеально обрана тактика принесла Аніті перемогу зі значним рахунком 5:0. Це стало повною несподіванкою не тільки для агресивної Вільямс, але й для її тренера. У другому поєдинку не обійшлося без хвилювань. Тут суперницею Аніти була представниця Іспанії. Наша каратистка на першій хвилині заробила перший бал, а через кілька секунд – другий. Щоб наздогнати Аніту в рахунку, іспанка провела серію атак, і одеситка пропустила удар в голову. Судді могли привласнити іспанці і 3 бали, однак, вони визнали контакт надмірно сильним, і суперниця отримала штрафне очко. За таким розкладом завданням Аніти було утримання рахунку. І їй це вдалося! Третій поєдинок став подібним до лотереї, бо Серьогіній треба було зустрітися з абсолютно незнайомою спортсменкою з Ізраїлю. Тут вже рішення слід було приймати в процесі ведення бою. І Аніта впоралась! Бій закінчився з рахунком 1:0 на нашу користь. Четвертий, півфінальної поєдинок проти представниці Боснії і Герцеговини також приніс нам перемогу. Усвідомивши, що залишився лише фінальний бій, Аніта, яка завоювала як мінімум другий рік поспіль «срібло», що не відчуваючи під собою ніг, понеслася до свого тренера Олександра Тонкошкура. Емоції накрили не тільки їх, але й усю українську збірну, яка перебувала на трибунах. Примітно, що описані вище події відбувалися 9 травня, в День Перемоги!

Фінальний поєдинок повинен був відбутися 11 травня, а другий день змагань зібрав на татамі командні «стінки», в одну з яких входила Аніта Серьогіна. Команда українських каратисток, на жаль, не дісталася до призових місць. Проте Аніта проявила себе блискуче! У «стінці» вона провела три поєдинки, здобувши в усіх перемогу: над представницями – Іспанії, Сербії та Швейцарії. Ці перемоги лише додали їй упевненості у своїх силах напередодні фіналу в особистих змаганнях з куміте.

У ньому Аніта зустрілася з каратисткою з Сербії Сонею Суркотой. Три хвилини, відведені на бій, здавалися вічністю для підтримуючого Аніту тренера і для всіх уболівальників України. Після закінчення першої хвилини Аніта заробляє бал. Далі через помилку технічного характеру суперниця вирівнює рахунок – 1:1. Серьогіна усвідомлює, що не має ні найменшого права на помилку. За 40 секунд до закінчення бою Аніта виривається вперед – 2:1. Саме цей вирішальний удар Серьогіної спортивний телекоментатор відзначив як «чітко продуманий хитрий хід». Витримка нашої спортсменки і її бездоганна тактика не дали суперниці відігратися. Бій закінчився нашою перемогою! Вперше за всю історію спортсменці з України вдалося завоювати титул чемпіонки Європи з карате!

Під час церемонії нагородження вперше на чемпіонатах Європи звучав гімн України. У цей зворушливий для всіх нас момент українська збірна, разом з численною групою підтримки, яка складалася з тренерів, спортсменів, родичів підтримала свою героїню. В повний голос українці з гордістю виконали «Ще не вмерли України ні слава, ні воля …», чим вразили всіх присутніх. Сама Аніта з хвилюванням згадує той момент: «Для мене було просто неймовірно бачити, як наш прапор піднімається першим, вище за інші. Я завжди про таке мріяла. У ці незабутні секунди в моїй голові промайнули всі події, що передували перемозі. Серце наче виривалося з грудей, і я розуміла, що це не сон».
Ось як прокоментував успіх вихованки особистий тренер чемпіонки Олександр Тонкошкур. «Аніта 5 років бере участь у чемпіонатах Європи з карате. Вона володіє всіма якостями справжньої спортсменки. Я ціную в ній цілеспрямованість, твердий характер і вміння йти до кінця. За цей час вона двічі ставала сьомою у своїй категорії. Срібний результат минулого року показав, що ми на правильному шляху. До своєї перемоги Аніта йшла з великим бажанням. Сьогоднішній результат – це підсумок не тільки моєї з нею роботи. Чимало небайдужих до карате людей надавали і надають нам підтримку. Та й сама спортсменка усвідомлює всю відповідальність перед уболівальниками, рідним клубом, містом, областю, перед усією Україною. Адже вона – яскравий приклад і для початківців каратистів, і для тих, хто вже ставить перед собою високі цілі. Перемога Аніти обов’язково додасть упевненості в своїх силах всій українській команді, чиї головні перемоги, дуже сподіваюся, ще попереду. Як і Аніти теж!»…

За словами нашої головної героїні турніру в Будапешті, яскраві зустрічі, захопливі погляди дітей та їх батьків у стінах рідного клубу, у столиці та обласному центрі в повній мірі дозволили їй усвідомити, що 11 травня 2013 вона стала чемпіонкою Європи! Браво, Аніто!

м. Іллічівськ,
Одеська область

Наталія Богусевич,
прес-аташе СК «Катана»
спеціально для сайту АСЖУ

На фото: золота медалістка Будапешта Аніта Серьогіна та її тренер Олександр Тонкошкур.

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини