ГоловнаНовиниБез порядку і дисципліни - справи не буде

Без порядку і дисципліни – справи не буде

31 березня в конференц-залі Міністерства спорту України пройшли загальні збори Всеукраїнської громадської організації «Українська федерація карате», котра отримала нещодавно статус Національної.

Згідно зі Статутом УФК, затвердженого 20 березня 2009 р., та зареєстрованим зі змінами Міністерством юстиції України 31 січня 2011 р., загальні збори УФК є вищим керівним органом Федерації і збирається Президією УФК раз на рік.

На загальних зборах були присутні (особисто або з довіреністю) 42 представника від 53 колективних членів УФК. Учасники зібрання заслухали доповідь президента УФК Сергія Левчука про роботу Федерації за 2012 рік. Потім із доповіддю про свою діяльність виступили генеральний секретар УФК Сергій Червінський та піар-директор УФК Анатолій Сальник.

Зі звітами про роботу за 2012 виступили всі голови комітетів УФК – організаційного, фінансового, спортивного, дисциплінарного, суддівського, медичного, у зв’язках зі ЗМІ та ревізійної комісії. Присутні затвердили всі представлені звіти.

Голова комітету по зв’язках із ЗМІ Михайло Волобуєв, який є президентом Асоціації спортивних журналістів України та членом Національного олімпійського комітету України, перед своїм виступом виконав приємну місію – вручив Українській федерації карате і її президентові Сергію Левчуку приз АСЖУ за перемогу в конкурсі «Підсумки спортивного року» в номінації «За спільну і плідну роботу в 2012 році».

Далі збори затвердили фінансовий план УФК на 2013 рік та ряд змін до Статуту Федерації, запропонованих з метою його приведення у відповідність із Законом України «Про громадські об’єднання». Потім зборами було затверджено нові статутні та позастатутних органи Федерації – комітет спорту інвалідів, атестаційна комісія, опікунська рада, рада Сенсея.

Що – нуднувато? Зате далі було весело – коли робота зборів дійшла до пункту № 6 «Розгляд заяв окремих членів Федерації», де виникла гостра дискусія з приводу недавніх дисциплінарних заходів, вжитих до порушників Статуту УФК. Особливі пристрасті спалахнули з ініціативи колишнього глави Української ліги карате, президента одеського клубу «Тигреня» Олександра Негатурова.

Формальним приводом для дискусії стала дискваліфікація клубу «Тигреня» (відсторонення від заходів УФК на 6 місяців) за участь команди клубу в чемпіонаті України з карате WKC (23 березня, Дніпропетровськ). Фактичним же підставою став задавнений конфлікт між Олександром Негатуровим і його нечисленними прихильниками з одного боку та керівництвом УФК – з іншого.

А по суті це ментальний конфлікт між двома підходами до роботи Федерації. В той час, як керівництво УФК на чолі з Сергієм Левчуком налагоджує системну стабільну роботу за сучасними стандартами, Олександр Негатуров перебуває в полоні стереотипів минулих часів, коли не система працювала, а «вирішувалися питання».

Насправді, після затвердження звітів і прийняття рішень воювати було вже ні з ким. Учасникам зібрання була представлена сучасна цивілізована методика роботи спортивної структури. Роботи, яка ведеться колективно, публічно, в правовому полі, на основі положень та документів керівної світової організації – Всесвітньої федерації карате (WKF) і керівних спортивних структур України – Міністерства спорту, Національного олімпійського комітету та Спортивного комітету (організації, яка займається неолімпійськими видами спорту ).

Власне, сенс створення УФК та цілі її роботи якраз і полягають у тому, щоб розвивати спортивне карате в Україні в повній відповідності з вимогами WKF, бути повноправними членами світової родини карате і боротися разом з WKF за потрапляння карате в олімпійську програму.

Інших шляхів у сучасному спортивному світі просто немає. Тільки через здорову бюрократію, регламентацію діяльності, через роботу системи, в якій ім’я конкретного керівника не має вирішального значення, сьогодні можна існувати на світовому спортивному ринку. І ті, хто по-старому думає, що можна «вирішувати питання» – через особисті зв’язки, інтереси та інші неформальні шляхи, на цьому ринку перспективи не мають.

А цивілізована робота по стандартам WKF зобов’язує УФК, в тому числі, суворо дотримуватися в Україні вимоги світової Федерації по неучасті її спортсменів, тренерів та суддів в заходах інших організацій. Тих організацій, які президент WKF Антоніо Еспіноса називає «дисидентськими», а генеральний секретар WKF Георг Еролімпос – «Міккі Маус карате». WKF довго боролася за визнання з боку Міжнародного олімпійського комітету і сьогодні строго стежить за чистотою своїх рядів. А УФК, як повноважний представник WKF в Україні, по відношенню до клубу «Тигреня» просто зробив те, що зобов’язана була зробити. Що називається – нічого особистого.

Звичайно, шкода молодих одеських спортсменів, які фактично втратять сезон. В принципі, шкода і заслужену людину Олександра Негатурова, якого зборами майже одноголосно дискваліфікували на рік, відсторонивши від усіх заходів УФК та WKF. Без хворобливого уроку не буде науки і правильних висновків на майбутнє ні самому Олександру Віталійовичу, ні тим порушникам дисципліни і порядку, які оберуть подібний шлях «боротьби» з УФК.

А що ж далі? У команди Сергія Левчука сьогодні завдань, викликів і проблем вище даху. Перш за все, потрібно шукати фінансування для реалізації головних завдань Федерації – забезпечення підготовки національних збірних і їх участі у великих міжнародних змаганнях; для підготовки суддів; для проведення найважливіших національних змагань; для роботи зі спортсменами-інвалідами; для популяризації карате. Потрібно вести методичну роботу, потрібно розвивати медичну і фармакологічну програми. Потрібно зробити ще багато чого, щоб карате в Україні стало шановним і повноцінним видом спорту. І звичайно ж продовжувати вести боротьбу за наведення порядку в українському карате, його цілісність і єдність.

Ігор Левенштейн,
прес-аташе УФК

Популярні новини