ГоловнаНовиниСерце і душа сповнені футболом!

Серце і душа сповнені футболом!

Євро – 2012 об’єднало Україну

Про те, що футбол в Україні найпопулярніший і улюблений вид спорту, відомо давно. Цьому багато в чому сприяли багаторічні успіхи київського «Динамо» за часів Валерія Лобановського, три завойованих киянами «Золоті м’ячі», що вручаються кращому футболістові Європи (Олег Блохін – 1975 р., Ігор Беланов – 1986 р. і Андрій Шевченко – 2004 р.), а також яскрава і вдала гра донецького «Шахтаря» з кінця минулого століття. А 14-й чемпіонат Європи, що закінчився 1 липня фінальним матчем на НСК «Олімпійському» і який проходив на полях України та Польщі, лише підтвердив величезну популярність футболу в обох країнах.

В черговий раз весь світ побачив, що Україна в повній мірі країна футбольна! Не змогли перешкодити цьому ні всілякі внутрішні труднощі, перш за все, економічного і політичного характеру, ні «доброзичливість» і відверті провокації з боку деяких країн і ряду європейських організацій, які протягом тривалого часу наполегливо мусували різні думки і домисли про неможливість успішного проведення Євро-2012 року в Україні.

На щастя, задуми наших зарубіжних недругів і місцевих добродійників, які завзято закликали позбавити Україну за якісь реальні, а найчастіше уявні гріхи права проведення континентального футбольного свята, завдяки керівництву UEFA, завершилися повним провалом. Хоча, треба визнати, зайвих проблем вони створили нам чимало, і нервів пошарпали предостатньо. Та й гіркий осад в душі від їх помислів і дій залишився.

Втім, це лише ще більше об’єднало центральну і місцеву владу, всю футбольну громадськість України в прагненні якомога краще організувати і провести Євро-2012. І сьогодні із задоволенням і повною відповідальністю можна сказати, що Україна та Польща блискуче впоралися з поставленою метою – фінальна частина чемпіонату Європи 2012 року вдалася в усіх відношеннях! І любителі футболу на різних континентах з теплотою і вдячністю згадуватимуть Євро-2012 ще довгі-довгі роки …

Для збірної України, яка дебютувала на турнірі такого високого рангу, він почався пізно ввечері 11 червня в Києві, коли вона о 21.45 вийшла на поле НСК «Олімпійський», щоб поборотися з суперником, прямо скажемо, не простим, з характером і серйозними амбіціями.

Майже весь перший тайм колективи, ведені такими зірковими капітанами, як Андрій Шевченко і Златан Ібрагімович, лише придивлялися один до одного. І стовідсотковий гольовий момент на двох виник тільки один раз: ближче до перерви хитромудрий швед зумів-таки позбутися від щільної опіки захисників Михайлика та Хачеріді поблизу воріт Андрія Пятова, і головою пробив по цілі повз невірно голкіпера. На щастя для нас м’яч влучив у дальню ліву від донеччанина штангу, і переповнені трибуни полегшено зітхнули.

Але те, що могутньому і вибухового Ібрагімовичу не вдалося в кінцівці першого тайму, він з незвичайною легкістю зробив на самому початку другого, вміло завершивши атаку партнерів – 1:0. Сталося це на 52-й хвилині в цілому дуже рівної зустрічі.

І тут з найкращої сторони показала себе збірна України, яка помітно додала в русі, швидкості, різноманітності та гостроті атакуючих дій. Півгодинний відрізок, виданий підопічними Олега Блохіна, був просто чудовий. А першу скрипку тут яскраво, натхненно і азартно виконав Андрій Шевченко, який двічі (на 55-й і 62-й хв.) успішно завершив зусилля своїх молодших колег.

Для початку 35-річний капітан, як в кращі роки, майстерно у високому стрибку пробив головою з району 11-метрової позначки, відгукнувшись на навіс з правого флангу Андрія Ярмоленка (у цій чудовій атаці прекрасно зіграв і Олег Гусєв, протягнувши м’яч метрів 50, а потім точно віддав його одноклубнику) – 1:1.

Наші штурмують ворота скандинавів безперервно. Ревуть від захоплення трибуни, вимагають другого голу, буквально женуть господарів поля вперед. І ось вже на лівому фланзі Андрій Воронін так заплутав оборону гостей, що досвідчений Мікаел Лустіг від гріха подалі вибиває м’яч за лицьову лінію. Знав би він, чим закінчиться цей кутовий удар для рідної команди, навряд чи зробив би таким чином.

Подача Євгена Коноплянки від лівого прапорця на ближню штангу вийшла просто дивовижною. І що дуже важливо, дуже результативною. Фантастично в даній ситуації зіграв і Шевченко: зайнявши для початку позицію за спиною височенного Ібрагімовича, Андрій синхронно стартував рязом з Коноплянкою. І поки м’яч летів до воріт шведів, киянин зліва оббіг Златана, і майстерно підсік його головою. По хитромудрій траєкторії м’яч прошмигнув у малесеньку шпаринку в сітку у ближньої штанги, повз отетерілих Ібрагімовича, захисника Мелберга і воротаря Ісаксона, який не раз до цього рятував команду від неприємностей. Україна повела зі Швецією – 2:1! А переможний дубль Андрія Шевченка зробив у цей теплий червневий вечір щасливими мільйони уболівальників нашої збірної. І не тільки в Україні!

Приблизно до 83-ї хвилини команда Блохіна демонструвала яскравий наступальний футбол, який так подобається глядачам. І могла ще не раз знову засмутити двометрового Андреса Ісаксона, який в цілому добре і вдало відстояв у воротах весь матч. А потім настала тривожна для нас десятихвилинка, що неабияк похитала господарям турніру і їх вболівальникам нерви – двічі шведи були дуже близькі до того, щоб, як мінімум, зрівняти рахунок в настільки драматичною для них зустрічі. Але футбольний бог і щастя в стартовому поєдинку групового етапу виявилися на стороні збірної України: наші виграли цей складний матч з рахунком – 2:1! І стали з 3 очками одноосібними лідерами в групі «D».

Позаду виявилися такі гранди світового футболу, як Франція і Англія, які записали в свій актив по одному очку після не дуже виразної нічиєї між собою – 1:1 на донецькій «Донбас-Арені». Цей поєдинок наших головних суперників на груповому етапі закінчився годиною раніше. І його результат, зрозуміло, був зустрінутий всіма уболівальниками команди Олега Блохіна на «ура».

Про такий дебют на Євро-2012 можна було тільки мріяти. І Україна сповна, щиро і повсюдно тріумфувала всі дні і ночі безперервно аж до вечора 15 червня, коли її улюбленцям належало зустрітися в спекотній очній суперечці зі збірною Франції, суперником дуже грізним і вкрай незручним для нас.

Команді Лорана Блана багато фахівців ще до початку «Євро-2012» відводили роль одного з фаворитів турніру. І зустріч на «Донбас-Арені» з Рібері, Бензема, Малуда та компанією повинна була стати для нашої збірної тим Рубіконом, пройшовши який її шанси і перспективи в чемпіонаті могли знайти як велику конкретику і реальність на позитив, так і опуститися до мінімальної межі.

Натхненні перемогою над скандинавами, всі ми бажали нашій бойовій дружині успіху в сутичці з іменитим суперником. Хоча і прекрасно розуміли, що досягти позитивного результату буде ой як не просто.

А тут ще й погода вирішила підкинути обом конкурентам неприємний сюрприз. Через п’ять хвилин після початку матчу над Донецьком вибухнула божевільна гроза. Злива над містом була такої сили і могутності, що в мить перетворила поле «Донбас-Арени» у величезне озеро. Зрозуміло, гра відразу була зупинена, і промоклі до нитки футболісти і тренери швиденько зникли в підтрибуне приміщення. Спорожніли і битком забиті глядачами сектори. У цей критичний момент багатьом, напевно, здалося, що матч буде перерваний і перенесено УЄФА на наступний день.

Проте стихія раптом настільки ж раптово і заспокоїлася, хоча ще довго нагадувала про себе потужним грозовим гуркотом. Вимушена пауза тривала лише годину. Проте працівникам стадіону її цілком вистачило, щоб привести і поле, і трибуни в повний порядок. Така оперативність і високий професіоналізм співробітників «Донбас-Арени», разом з суперсучасною дренажною системою поля, привели в повний захват представників УЄФА (наступного дня її керівник Мішель Платіні надіслав до офісу колективу стадіону лист подяки – прим. Авторів) і дозволили арбітру з Голландії Б. Кейперс о 20.00 знову запросити команди на поле.

На жаль, гра в цей вечір у збірної Україні явно не пішла. І справа зовсім не в «примхах» стихії – просто клас і підготовка команди чемпіона світу 1998 року Лорана Блана, на наш погляд, були явно вищими, ніж у підопічних Олега Блохіна. І кінцевий результат – 2:0 на користь «триколірних» далеко не повністю відображає їх перевагу на футбольному полі. Згадаймо хоча б класний удар на 63-й хвилині Кабайі, який ледь не оформив дубль (голи наші пропустили на 53-й хвилині від Жеремі Менеза і на 56-й від Іоана Кабайі). На виручку Андрію Пятову прийшла ліва штанга. А були ще найнебезпечніші удари Філіпа Мексеса і Саміра Насрі, дуже неприємний рейд в нашу штрафну Керіма Бензема. Двічі виручив якимось дивом Андрій Пятов, а у випадку з форвардом «Реала» відзначився Тарас Михалик. Контратакуючої гри у збірної України не вийшло, і прикрий результат на табло, на жаль, слід визнати справедливим.

А в цей час на полі НСК «Олімпійський» в Києві збірна Англії у важкому і драматичному поєдинку зуміла вирвати перемогу з рахунком – 3:2 у непоступливих шведів. Першими домігшись успіху, футболісти з туманного Альбіону пропустили потім два м’ячі поспіль від 34-річного захисника Улофа Мельберга. І тут досвідчений Рой Ходжсон, який любить і вміє в складні періоди ризикувати, випускає на поле 22-річного нападника з лондонського «Арсеналу» Тео Волкотта, який славиться своєю фірмовою реактивною швидкістю. І той сповна віддячив тренера за довіру – всього через три хвилини після виходу на заміну Тео чудовим дальнім ударом зрівняв рахунок (йшла 64-а хв.), А потім, промчав по правій бровці видав гольовий пас на 21-річного Денні Велбека з «Манчестер Юнайтед». Так 1:2 перетворилися в – 3:2!

І після двох турів збірні Франції та Англії з чотирма очками очолили групу «D». У команди України залишилося в активі 3 очки. І ця трійця з оптимізмом стала чекати завершального дня для групового турніру – 19 червня. І тільки підопічні Еріка Хамрена, поступившись з мінімальним рахунком в обох зустрічах, остаточно втратили всі шанси на вихід в наступний етап турніру.

Опинившись за пару днів до початку найважливішого поєдинку Україна-Англія в Донецьку, ми ніде не побачили слідів страшного урагану, що пронісся над шахтарською столицею ввечері 15 червня і накоїв чимало лиха. Міська влада разом з комунальними та іншими службами ударно попрацювала над усуненням руйнувань, влаштованих стихією – з вулиць і площ були оперативно вивезені зламані дерева і зірвані дахи, відновлене в багатьох будинках світло, точно за розкладом ходив міський транспорт, а фан-зона , як і на початку турніру, вражала, незважаючи на страшну спеку, величезною кількістю вболівальників. Особливо багато тут було англійців, які повірили у свою збірну, і прилетіли в Донецьк, щоб підтримати її в поєдинку з організаторами Євро-2012.

На передматчевій прес-конференції обидва головних тренера Олег Блохін і Рой Ходжсон, як і футболісти Андрій Пятов, Марко Девіч і Стів Джерард, які прийшли з ними, розцінили шанси своїх колективів як 50 на 50. І пообіцяли для досягнення своєї мети – виходу в 1/4 фіналу – докласти максимум зусиль. Мабуть, найбільше часу тут було приділено головній ударній силі англійців Вейну Руні. Грозний форвард з «Манчестер Юнайтед» через дискваліфікацію пропустив дві перші зустрічі групового етапу, і, за словами Роя Ходжсона, буквально рветься в бій.

– Ви завтра побачите на поле майстра найвищого класу, – зауважив наставник англійців. – До того ж він неабияк скучив за футболом. З Вейном наша збірна буде виглядати потужніше і агресивніше, ніж у двох попередніх матчах. Його виходу на поле ми всі чекаємо з нетерпінням і оптимізмом.
– Руні – блискучий гравець, – додав капітан команди Стів Джерард. – Він поодинці може зробити і результат, і повести за собою партнерів. Грати з ним поруч величезне задоволення. З Вейном це одна команда, а без нього – зовсім інша. Нам його дуже не вистачало і з Францією, і з Швецією. Наш завтрашній суперник дуже сильний. Але ми віримо в свій успіх.

Говорив про Руні і Олег Блохін. Віддаючи йому належне, наставник українців висловив сподівання, що його команді вдасться впоратися з гострим і забивним форвардом. Багато й докладно присутні журналісти (особливо англійські) розпитували Олега Володимировича про Андрія Шевченка і його готовності до майбутнього вирішального матчу.

– У Андрія рецидив старої травми лівого коліна. Зараз над ним чаклує медперсонал. Шанси вийти на поле в завтрашньому матчі у нашого лідера 50 на 50. Шевченко, коли він повністю здоровий, незамінний для збірної. І настільки ж важливий для неї, як Руні для англійців.

На наш погляд, гра збірної України в матчі з командою Англії, незважаючи на поразку – 0:1, стала найкращою на Євро-2012. Гаряче підтримувані глядачами, господарі турніру протягом майже всієї зустрічі вели гру активну, атакуючу, розумну. Мали кілька дуже хороших моментів, але позначилася нестача індивідуальної майстерності, а десь їм відверто не пощастило з завершальними ударами (Ярмоленко, Гусєву і Мілевському).

Суперник тут виявився більш щасливим. На початку другого тайму після грубої помилки оборони і воротаря Пятова, який пропустив під рукою в цілому нескладний м’яч, той відскочив до Руні, який причаївся біля правої штанги, і Вейн сповна скористався несподіваним подарунком. Англія повела в рахунку – 1:0. Пропустивши м’яч на 48-й хвилині, українці не здригнулися і наполегливо продовжували шукати найкоротші шляхи до воріт Джо Харта.

А незабаром на полі стався епізод, який ще довго і гаряче обговорюватиметься уболівальниками та глядачами не тільки в Україні. Йшла 63-а хвилина матчу, коли Марко Девіч, отримавши ідеальний пас на хід від Артема Мілевського (справедливості заради, зауважимо, що він знаходився в положенні «поза грою». Але суддя на боковій лінії проспав цей момент), опинився сам на сам з голкіпером з «Манчестер Сіті». Харт зблизився з нашим форвардом і перешкодив йому точно пробити по цілі.

Однак м’яч у руках не втримав, і той полетів у площину воріт. Гол? В цьому була абсолютно впевнена більшість вболівальників «Донбас-Арени» і мільйони телеглядачів, що дивилися повтор гольового епізоду на своїх екранах. Не побачила (або не захотіла побачити?) взяття воріт тільки суддівська бригада з Угорщини на чолі з одним з найкращих рефері УЄФА 38-річним Віктором Кашшаі. Момент дійсно вийшов швидкоплинним, дуже динамічним і непростим для прийняття моментального рішення. До того ж і центральний захисник досвідчений Джон Террі з «Челсі» зіграв тут відмінно, вибивши м’яч з порожніх воріт. Численні телеповтори чітко і однозначно показали, що гол був чистісінький: м’яч ледь чи не на півметра перетнув лінію англійських воріт! УЄФА в своїй спеціальній заяві визнало грубу помилку угорської бригади, і в повному складі на наступний день відправило її з турніру додому.

Хоча грати ще залишалося близько півгодини, а на 70-й хвилині на поле замість засмученого Девіча вийшов Андрій Шевченко, врятувати поєдинок нашим хлопцям не вдалося. Поступившись супернику з рахунком 0:1, збірна України посіла на цьому етапі 3-є місце в групі «D» і вибула з домашнього чемпіонату Європи, залишивши про себе в серцях більшості вболівальників добрі спогади своїм величезним прагненням і бажанням грати в красивий, атакуючий футбол.

Ось що сказав одному з нас в мікст-зоні «Донбас-Арени» відразу після виходу з роздягальні Андрій Шевченко: «Команда сьогодні ввечері, і в цілому на Євро-2012, виклалася повністю. Ми грали для глядачів, а вони гаряче вболівали за нас і дружно підтримували на протязі всього турніру. Спасибі їм за це. У складі у нас багато талановитої молоді – Ярмоленко, Коноплянка, Ракитський, Селін, Гармаш, Бутко, Коваль. Та й ще цілий ряд хлопців за віком у повному порядку. Набутий ними досвід на Євро-2012 дуже стане в нагоді збірній в майбутньому, насамперед, у відбіркових зустрічах до чемпіонату світу з футболу 2014 року, який відбудеться в Бразилії. У нас дуже хороший колектив і головний тренер Олег Володимирович Блохін. Їх головні успіхи, переконаний, ще попереду. Сам же я тільки що в роздягальні попрощався з командою. Грати в ній протягом 18 років для мене було величезною радістю і честю. Прийшов час дати дорогу молодим. Я вірю в нашу збірну і бажаю їй успіхів!»

… Слідом за Англією, яка зайняла з 7 очками в нашій групі перше місце, в 1/4 фіналу вийшла і Франція (4 очки), що поступилася на НСК «Олімпійський» збірній Швеції – 0:2. У скандинавів, як зазвичай, дуже сильно і результативно діяв Златан Ібрагімович, який забив один з найкрасивіших голів Євро-2012. Запізніла перемога не дозволила однак шведам піднятися в групі «D» вище четвертої сходинки …

Збірна Іспанії знову найкраща в Старому Світі

Наведена в кінці матеріалу зведена таблиця всіх футбольних матчів Євро-2012 і зайнятих командами підсумкових місць, дає повне уявлення про те, хто і як виступив на Євро-2012. Це, а також повний (і неодноразовий) телевізійний показ всіх ігор на різних телеканалах України, Польщі та багатьох інших країн Старого Світу, позбавляє нас від необхідності докладно заглиблюватися в цю тему.

Зупинимося лише (та й то коротко) на найцікавіших і найважливіших, на наш погляд, матчах та подій тритижневої футбольної фієсти, яка підкорила на цей період всю планету і змусила сотні тисяч уболівальників відправитися з рідного дому в далекі і малознайомі місця, щоб насолодитися яскравим спортивним видовищем, і надовго втратити голову від футбольного хмелю.

Нагадаємо, що матч відкриття Євро-2012 відбувся 8 червня у Варшаві, де збірна Польщі, як один з організаторів турніру, приймала чемпіона континенту 2004 року команду Греції. Господарі поля задовольнялися лише нічиєю – 1:1, показавши пристойну гру лише в першому таймі. Їм пощастило відкрити і рахунок голам фінального етапу змагань – відзначився нападник з дортмундської «Боруссії» Роберт Левандовські. Потім підопічні Францішека Смуди, проявивши характер, відігралися в непростий для себе зустрічі з командою Росії – 1:1. А в третьому поєдинку, несподівано поступившись збірній Чехії 0:2, посіли в підсумку останнє місце в групі «А» і вибули з чемпіонату Європи, засмутивши своїх численних шанувальників.

Саме в групі «А», думається, народилася одна з двох найгучніших сенсацій стартового етапу Євро-2012. Міцна, сильна, амбітна і розрекламована збірна Росії, під керівництвом досвідченого голландця Діка Адвоката, не змогла подолати початковий бар’єр. А як здорово все для неї починалося! Росіяни під горіх розбили в першому турі команду Чехії – 4:1. У другому при величезній ігровій і територіальній перевазі вони не змогли дотиснути не дуже-то переконливих поляків (нічия). А в третьому і зовсім спасували перед хоробрістю і стійкістю збірної Греції – 0:1.

У результаті колектив, який на думку переважної більшості футбольних фахівців і букмекерських контор був зарахований в головні фаворити турніру, після поєдинків у групі безславно відправився додому. В довершення всього з гіршого боку проявили себе і деякі російські вболівальники: через їх хамську поведінку УЄФА наклало серйозний штраф на Російський футбольний союз (30.000 євро), а декілька особливо завзятих хуліганів за свої безчинства отримали від польських судів тюремні терміни. Ні, не таких результатів від Євро-2012 очікували для себе наші північні сусіди.

Ще одну гучну і дуже несподівану сенсацію на даному етапі піднесла всім збірна Голландії, яка не зуміла за три матчі в групі «В» набрати хоча б очко. У це важко повірити, але одна з найкращих і найсильніших команд світу (у 2010 році «помаранчеві» стали срібними призерами чемпіонату світу в Південній Африці) повністю провалила фінальну частину Євро-2012, послідовно програвши Данії – 0:1, Німеччини – 1:2 і Португалії – 1:2. Так слабо і безвольно спадкоємці легендарних йохима Кройфа, Рональда Кумана і Марка Ван Бастена на подібних турнірах не виступали ніколи.

І цілком резонно, що по поверненню команди додому її головний тренер Берт Ван Марвейк був відправлений у відставку. А питання: що ж сталося з яскравою і грізною командою, за яку виступають такі зірки світового і європейського футболу, як: Робін Ван Персі, Веслі Снайдер, Арьєн Роббен, Рафаел Ван Дер Варт, Марк Ван Боммель, Дірк Кайт, Карл-Ян Хюнтелар та інші класні майстри, ще довго буде мучити фахівців і мільйони глядачів по всьому світу. Футбол, як і спорт загалом, повний таємниць і загадок.

Цікава інтрига до останнього моменту зберігалася на цьому етапі у групі «С», де збірна Хорватії відчайдушно боролася за місце під сонцем з такими монстрами, як діючий чемпіон світу та Європи команда Іспанії і багатотитульна Італія. Інші аракули навіть запевняли всіх, що іспанці ні за що не випустять з групи команду з Апеннін. І для цього в заключній зустрічі з хорватами розійдуться миром з рахунком 2:2, що гарантує тим вихід в 1/4 фіналу з другого місця з групи. І як же численні провидці в результаті були осоромлені: вірна «Фейр плей» (чесної гри) дружина Вісенте Дель Боске перемогла в нічого не значущому для себе поєдинку хорватів – 1:0. Тим самим вона дозволила своєму сильному конкуренту Італії залишитися в турнірі після успіху в грі з Ірландією – 3:1.

Більше несподіванок груповий етап, як, втім, і матчі 1/4 фіналу нам не принесли – найкращі і найсильніші на сьогодні збірні хто з меншими, а хто з великими труднощами пробилися-таки до півфіналу: Португалія – Чехія – 1:0, Німеччина – Греція – 4:2, Іспанія – Франція – 2:0, Італія – Англія – 0:0 (основний і додатковий час), по пенальті – 4:2.

Заключна зустріч другого етапу на НСК «Олімпійський» між італійцями та англійцями вийшла виключно бойовою, гострої і драматичною. На наш погляд, це був найкращий чвертьфінальний поєдинок. Шансів відзначитися в нього у обох суперників було достатньо. Але в футболі часом так буває: то м’яч вперто не бажав влітати у ворота, то голкіпери – найдосвідченіший Джанлука Буффон і молодий, талановитий Джо Харт – творили в цей червневий вечір чудеса. У післяматчевих пенальті більш вдалими виявилися підопічні Чезаре Пранделлі, яких до успіху привів феєричний удар з точки найкращого гравця зустрічі, на думку експертів УЄФА, Андреа Пірло і класний сейв Буффона на завершальний удар Ешлі Коула.

Вітаючи о першій годині ночі на післяматчевій прес-конференції Пранделлі з виходом збірної в півфінал, ми задали йому два питання: «Чезаре, чи справедливо, що ваші підопічні будуть відпочивати перед найважливішим матчем з потужною і фізично дуже міцною Німеччиною у Варшаві на два дні менше суперника? З урахуванням швидкоплинності турніру, його щільного графіка, чи встигне Італія як слід відпочити за такий короткий термін і відновити сили?».

– Зрозуміло, це дуже серйозна проблема для нас, – стомлено зауважив Пранделлі. І хитро посміхнувшись, додав, – але ми її обов’язково вирішимо. За умови, якщо ви, журналісти, не станете більше мучити мене питаннями в таку пізню годину і відпустіть скоріше до гравців, які вже в автобусі і чекають виїзду в аеропорт.

Дуже засмученим результатом післяматчевій серії пенальті з командою Італії виглядав змарнілий, але як завжди елегантний і по-джентельменськи коректний наставник збірної Англії Рой Ходжсон: «Грою своїх футболістів сьогодні я повністю задоволений, як і в цілому на даному турнірі. Вони показали, що здатні на багато що. Прикро залишати чемпіонат таким чином. А суперників я вітаю з дуже хорошим виступом в чвертьфіналі, і бажаю їм успіху в наступній зустрічі з Німеччиною. Хочу щиро подякувати організаторам Євро-2012 Україні та Польщі за прекрасно проведений чемпіонат Європи. Персональне спасибі всім глядачам Києва та Донецька: так гаряче й доброзичливо висловлювати свої емоції здатні тільки вболівальники, які люблять і розуміються на футболі. Прощаючись з Євро-2012, ми всі з великою теплотою і симпатією будемо згадувати про нього».

Отже, у півфіналах в Донецьку (27 червня) і у Варшаві (28 червня) зійшлися збірні, які на загальну думку фахівців і глядачів демонструють найкращий футбол у фінальній частині чемпіонату Європи: Іспанія-Португалія та Німеччина-Італія. Всупереч переважній більшості прогнозів, що в заключному поєдинку 1 липня в Києві обов’язково зіграють підопічні Вісенте Дель Боске і Йоахима Льова, не судилося збутися. Міцно «підвела» своїх уболівальників і численних провісників грізна збірна Німеччини, яка поступилася команді Італії, яка грала натхненно і красиво і в якій дублем відзначився неповторний Маріо Балотеллі. Похвали тут, втім, заслуговують абсолютно всі футболісти-переможці, які показали настільки яскраву, розумну, технічну і компактну гру, що, здавалося б, непохитна і абсолютно впевнена у власній перевазі «Бундестім» здригнулася. В результаті вона не показала своєї звичної могутності й успішності. Ніколи раніше не доводилося нам бачити Йоахима Льова таким розгубленим, спустошеним і пригніченим, як теплим ввечері 28 червня на варшавському стадіоні по завершенні цього матчу.

А перший півфінал на «Донбас-Арені» закінчився днем раніше. І також ледь не приніс сенсацію – головний фаворит цієї пари збірна Іспанії ледве-ледве, як кажуть, «забрала ноги» у зустрічі з Португалією. Ще в основний час більш рішуче і гостро діяла команда Паулу Бенту, яка просто зобов’язана була як мінімум тричі покарати чинного чемпіона світу та Європи. Особливо прикрий і непростимий промах португальці допустили наприкінці 89-ї хвилини, коли в найгострішій атаці вчотирьох опинилися проти двох іспанських захисників. Проте в черговий раз вкрай невдало в завершальній стадії зіграв Кріштіяну Рональдо,який з гольової позиції запустив м’яч по горобцях.

Якщо оцінювати гру одного з основних претендентів на «Золотий м’яч» 2012 року, то форвард мадридського «Реала», на наш погляд, провів Євро дуже нерівно. У свою силу Кріштіану зіграв лише в поєдинках з Голландією та Чехією. А в інших трьох діяв не так переконливо і успішно. Поєдинок так і закінчився внічию в основний і додатковий час – 0:0 (в овертаймі вже тричі пробачила суперника збірна Іспанії). У серії ж післяматчевих пенальті позначилися великий досвід і майстерність лідера світового футболу – 4:2. Іспанія в фіналі!

У неділю ввечері 1 липня НСК «Олімпійський» і близько не зміг вмістити всіх бажаючих подивитися головний матч Євро-2012: Іспанія-Італія. Нагадаємо, що на груповому етапі суперники вже зустрічалися один з одним. І тоді розійшлися миром – 1:1. Тепер же такий результат в принципі був виключений. Рівної і наполегливої боротьби, на жаль, не вийшло – команда Вісенте Дель Боске до вирішального матчу виявилася підготовленою набагато краще за свого суперника, який так і не зумів відновитися після фантастичної гри і перемоги над Німеччиною у півфіналі. «Червона фурія» володіла ініціативою всі 90 хвилин і легко, витончено і майстерно змусила капітулювати «Скуадру Адзуру».
Іспанія виграла у Італії з рахунком 4:0 і зберегла за собою ще на чотири роки титул найсильнішої команди Старого Світу. Фантастичне досягнення, яке, якщо й буде побито, то дуже нескоро: за чотири роки іспанці виграли два чемпіонати Європи (2008 і 2012 рр..), А між ними ще й чемпіонат світу (2010 р.)! Срібні медалі Євро-2012 дісталися підопічним Чезаре Пранделі. «Бронзу» відвезли додому команди Німеччини та Португалії.

Найкращим гравцем турніру УЄФА визнала півзахисника «Барселони» і збірної Іспанії Андреса Іньєсту. А володарем «Золотої бутси» став його товариш по команді, футболіст «Челсі» Фернандо Торрес, який забив 3 голи і провів на полі всього 189 хвилин. До того ж на його рахунку гольова передача. У решти претендентів на почесний приз, що мають у своєму активі таку ж кількість результативних ударів, цей показник гірший…

Відшуміло Євро-2012. Його серйозний аналіз ще попереду. Дуже цікавою і незвичною його стороною, поряд зі спортивною складовою, стала організація фан-зон для любителів футболу. Вони були створені з ініціативи УЄФА в усіх 8 містах, де проводилися матчі Євро-2012. І стали чи не найбажанішим місцем відпочинку протягом майже цілого місяця для мільйонів уболівальників різного віку!

Тут можна було не тільки подивитися футбол на величезних екранах, але й придбати сувенірну продукцію, випущену спеціально до Євро-2012, вдосталь попити пива з друзями, відпочити всією сім’єю, а також завести нових друзів як серед співвітчизників, так і серед вболівальників з-за кордону. Тут постійно панували радість, щастя і єднання футбольних фанатів. Таке свято спорту дорогого коштує. І завжди буде становити неповторну, привабливу атмосферу навколо футболу, так обожнюваного у всіх куточках планети. Втім, ця сторона Євро-2012 також чекає ще свого осмислення та аналізу як яскраве соціальне явище.

А завершити цей огляд ми хочемо словами президента УЄФА Мішеля Платіні: «Це був приголомшливий Євро-2012. Польща та Україна довели, що в силах організувати турнір такого великого масштабу. Все пройшло без сучка без задирки. Господарі можуть пишатися виконаною роботою і її підсумками. Я за них дуже радий».

Наступний 15-й чемпіонат Європи з футболу 2016 року пройде на полях Франції.

31 матч на 8 аренах за три тижні:

Група А

 

Дата Місто Матч Рахунок
8 червня Варшава Польща-Греція 1:1
8 червня Вроцлав Росія-Чехія 4:1
12 червня Вроцлав Греція-Чехія 1:2
12 червня Варшава Польща-Росія 1:1
16 червня Варшава Греція-Росія 1:0
16 червня Вроцлав Чехія-Польща 1:0
Команда І В Н П М О
1.ЧЕХІЯ 3 2 0 1 4-5 6
2.ГРЕЦІЯ 3 1 1 1 3-3 4
3.Россія 3 1 1 1 5-3 4
4.Польша 3 0 2 1 2-3 2

Група B

Дата Місто Матч Рахунок
9 червня Харків Голландія-Данія 0:1
9 червня Львів Німеччина-Португалія 1:0
13 червня Львів Данія-Португалія 2:3
13 червня Харків Голландія-Німеччина 1:2
17 червня Харків Португалія-Голландія 1:1
17 червня Львів Данія-Німеччина 1:2
Команда І В Н П М О
1.ГЕРМАНІЯ 3 3 0 0 5-2 9
2.ПОРТУГАЛІЯ 3 2 0 1 5-4 6
3.Дані 3 1 0 2 4-5 3
4.Голландія 3 0 0 3 2-5 0

Група C

Дата Місто Матч Рахунок
10 червня Гданськ Іспанія-Італія 1:1
10 червня Познань Ірландія-Хорватія 1:3
14 червня Познань Італія-Хорватія 1:1
14 червня Гданськ Іспанія-Ірландія 4:0
18 червня Гданськ Хорватія-Іспанія 0:1
18 червня Познань Італія-Ірландія 2:0
Команда І В Н П М О
1.ІСПАНІЯ 3 2 1 0 6-1 7
2.ІТАЛІЯ 3 1 2 0 4-2 5
3.Хорватія 3 1 1 1 4-3 4
4.Ірландія 3 0 0 3 1-9 0

Група D

Дата Місто Матч Рахунок
11 червня Донецьк Франція-Англія 1:1
11 червня Київ України-Швеція 2:1
15 червня Донецьк України-Франція 0:2
15 червня Київ Швеція-Англія 2:3
19 червня Київ Швеція-Франція 2:0
19 червня Донецьк Англія-Україна 1:0
Команда І В Н П М О
1.АНГЛІЯ 3 2 1 0 5-3 7
2.ФРАНЦІЯ 3 1 1 1 3-3 4
3.Україна 3 1 0 2 2-4 3
4.Швеція 3 1 0 2 5-5 3

1/4 фіналу

21 червня Варшава Чехія-Португалія 0:1
22 червня Гданськ Німеччина-Греція 4:2
23 червня Донецьк Іспанія-Франція 2:0
24 червня Київ Англія-Італія 0:0, пен.-2: 4

1/2 фіналу

27 червня Донецьк Іспанія-Португалія 0:0, пен.-4: 2
28 червня Варшава Німеччина-Італія 1:2

Фінал

Михайло Волобуєв,
Олександр Хілюков
всі члени АСЖУ і AIPS

Київ-Донецьк-Харків-Львів-Київ
Фото Олександра Двойнісюка.

Популярні новини