ГоловнаНовиниПереполох на бакинському рингу

Переполох на бакинському рингу

Справжній переполох створили на чемпіонаті світу з боксу, що завершився 8 жовтня в столиці Азербайджану, майстри «шкіряної рукавички» з України.

Одразу п’ятеро наших хлопців стали учасниками фінальних боїв. І четверо з них – Василь Ломаченко (вага 60 кг), Тарас Шелестюк (69 кг), Євген Хитров (75 кг) та Олександр Усик (до 91 кг) стали чемпіонами світу. А Денис Берінчік завоював срібну нагороду. Браво, герої рингу! Такого фантастичного успіху український спорт (і не тільки бокс) не знав за всі роки свого розвитку.

Перше «золото» до скарбнички збірної України поклав заслужений майстер спорту з Одеської області Василь Ломаченко, який дуже впевнено і красиво переграв у фіналі міцного бійця з острова Свободи Яснера Толедо. Як не впирався досвідчений і зухвалий кубинець, ніяких серйозних проблем нашому чемпіону світу та Олімпійських ігор він створити не зумів. Перемігши з рахунком – 17:12 (6:3, 5:4, 6:5), одесит став дворазовим чемпіоном планети (двома роками раніше Василь отримав «золото» за перемогу у вазі до 56 кг).

Почин лідера збірної України вже в наступній ваговій категорії спробував розвинути дебютант подібних змагань киянин Денис Берінчік. Відчайдушний і сміливий хлопець влаштував справжню рубку в рингу своєму супернику з Бразилії Евертону Дос Сантосу. За кількістю обопільних атак і ударів з обох сторін це був, мабуть, найгостріший фінальний поєдинок, де ініціатива постійно мігрувала від одного до іншого. На мій погляд, наш земляк тут більше заслуговував на перемогу, ніж високорослий бразилець, який раз по раз шукав порятунок від потужних ударів Дениса в клінчах, захопленнях і інших хитрощах «брудного» боксу. Проте судді вирішили інакше, залишивши Берінчіка з «сріблом» – 23:26 (3:8, 9:8, 11:10).

Сумчанину Тарасу Шелестюку у вирішальному бою дістався, без сумніву, чи не найгрізніший суперник з Казахстану, високий і чудово координований Серік Сапієв. До бакинського поєдинку українець двічі програвав йому, але тут зумів за рахунок розумної тактики нав’язати фавориту жорсткий зустрічний бій і вийшов-таки з нього переможцем – 16:10 (5:2, 3:2, 8:6)!

Для талановитого боксера з Кривого Рогу Євгенія Хитрова бакинський ринг став насправді щасливим. Стрімко увірвавшись в збірну, він витіснив з її лав досвідченого і вмілого бійця з Миколаєва Сергія Дерев’янченка. І в Азербайджані Женя ще раз довів усім, що прийшов в головну боксерську дружину країни він всерйоз і надовго. Рьота Мурата з Японії – прекрасний боксер, з відмінною технікою і жорсткими, потужними ударами з обох рук. Цей поєдинок виглядав на одному диханні, а чаша терезів довго хиталася то в одну, то в іншу сторону. Характер у хлопця з Дніпропетровської області виявився міцніше, ніж у його візаві. У підсумку важка і заслужена перемога Євгена Хитрова – 24:22 (6:7, 10:7, 8:8).

За досвідом і завойованими трофеїв кримчанин Олександр Усик у збірній Україні поступається лише її багаторічному капітану львів’янину Георгію Чігаеву і своєму близькому другу Василю Ломаченку. На мій погляд, Саша один з найкращих українських боксерів усіх часів. А спостерігати за його манерою бою, високою технікою і чемпіонським характером суцільне задоволення. Як не намагався господар рингу бакінец Теймур Маммадов, серйозного опору нашому земляку створити не зумів: Олександр Усик став четвертим золотим медалістом в команді України!

Вітаючи героїв бакинського рингу, які стали призерами чемпіонату світу, відзначимо також, що разом з медалями вони завоювали і бажані олімпійські ліцензії на Ігри, які пройдуть влітку 2012 року в Лондоні. Таку ж ліцензію отримав за вихід в 1/4 фіналу і харків’янин Олександр Гвоздик (вага до 81 кг).

Приголомшливі досягнення наших боксерів на чемпіонаті планети в Баку стали можливі насамперед завдяки особистим тренерам спортсменів, головному тренеру збірної Дмитру Сосновському і його команді, Федерації боксу України, Державній службі молоді та спорту України та НОК України. Це щасливий, незабутній мить для всієї України. І не тільки спортивної!

Володимир Лебедко,

Михайло Волобуєв,
президент Асоціації спортивних
журналістів України,
член НОК України

Популярні новини