ГоловнаНовиниВипробування мінським татамі - на відмінно!

Випробування мінським татамі – на відмінно!

31 медаль, сім з яких «золоті», привезли українські каратисти з престижного міжнародного турніру «Sanker Cup». Проходив він у столиці Білорусі у першій декаді жовтня і став вже сьомим за рахунком.

За ці роки його організаторам вдалося не просто міцно поставити турнір на ноги, а й підняти його статус до дуже престижного рівня. На «Sanker Cup» прагнуть потрапити каратисти не лише з країн СНД, а й далекого зарубіжжя. У четвертий раз на мінському татамі з блиском виступили наші земляки, які представляли найкращі клуби Української федерації карате. Підкреслимо, що ця всеукраїнська громадська організація культивує найбільш популярну у світі версію карате – WKF, що претендує на входження в програму Олімпійських ігор.

Змагання, що викликали колосальний інтерес у глядачів, проходили два дні у величезному футбольному манежі і зібрали понад 500 спортсменів різного віку (від дітей до 18+) з Білорусі, України, Росії, Латвії, Естонії, Казахстану та Польщі.

Мабуть, на недосвідченого бійця таке скупчення народу подіяло страхітливо. Але до українських каратистів це точно не стосувалося, оскільки за чотири останніх роки успішні виступи тут встигли сформувати у них стійкий «комплекс переможця», що, природно, додавало впевненості. До того ж збірна клубів УФК вигідно вирізнялася тут своєї новенької формою, яку вона отримала в результаті співпраці УФК з представництвом «Adidas в Україні» по лінії східних єдиноборств та боксу.

За традицією наші каратисти в Мінську знову були на перших ролях. За підсумками двох днів «Sanker Cup» на їхньому рахунку 7 – золотих, 9 – срібних і 15 – бронзових медалей. Приплюсуємо до цього і два найпрестижніших спеціальні призи від Білоруської федерації карате в номінаціях «Яскравий дебют» і «За волю до перемоги», що дісталися Анастасії Васюковій та Жанні Мельник відповідно.

По завершенні турніру враженнями про нього зі спеціальним кореспондентом сайту поділилися його учасники.

Павло Пятько, головний суддя змагань: – Для нас це вже сьомий поспіль турнір. Зазвичай організацією займаються мерія Мінська і президентський спортивний клуб. Цього разу до складу оргкомітету увійшли і наше громадське об’єднання «Молодіжний клуб східних єдиноборств Сенк» разом з Білоруською федерацією карате. Величезний глядацький ажіотаж і велика кількість класних боїв найкраще свідчення його успіху. Трохи засмучує лише те, що нині до нас приїхало дещо менше команд, ніж зазвичай. Але є тому пом’якшувальні обставини – адже через два тижні відбудеться черговий чемпіонат світу. І для багатьох спортсменів накладно напередодні його їхати куди-небудь ще.

– Чому турнір називається «Sanker Cup»? І що означає Sanker?
– Назва нашого клубу «Сенк» треба було якось передати латиницею. Ось так і вийшло. Хоча шукати якесь значення в англійській мові марно. Але зате в це слово було вкладено душу і працю. І з 2007 року «Sanker Cup» зареєстрований як бренд і торгова марка.

– Українці приїжджають до Вас вже в четвертий раз. Як оцінюєте їх виступ?
– Що тут сказати, ваші атлети традиційно одні з найсильніших тут. Вони по праву тримають перше місце в загальнокомандної першості і за кількістю золотих медалей. І цього разу УФК привезла потужну збірну. Досить назвати хоча б Станіслава Горуна – чемпіона Європи серед студентів. Україна особливо сильна своєю збалансованістю. На турнірі її гідно представили і судді, і спортсмени, і тренери. Сьогодні це сама збалансована команда з усіх, що до нас приїжджали.
Свого білоруського колегу підтримала і «українська сторона» …

Президент Української федерації карате Сергій Левчук: – Це один з небагатьох турнірів, куди з’їжджаються майже всі найсильніші каратисти з ближнього і далекого зарубіжжя. Авторитетний турнір. Крім того, він дуже корисний не тільки в плані змагань. Тут зміцнюються дружні зв’язки, що, напевно, найголовніше. І, звичайно ж, чудово, що є хороша можливість перевірити свої сили в поєдинках з класними бійцями, підготуватися до міжнародних стартів самого високого рівня.

Головний тренер збірної України Ігор Богдан: – Дійсно, «Sanker Cup» вже давно знають з найкращого боку далеко за межами СНД. Абсолютно всі спортсмени та тренери розглядають його як найважливіший етап підготовки до змагань найвищого рангу.
В будь-якій команді, як в бою, хтось повинен вести за собою бійців. Тобто, бути лідером. Серед клубів Української федерації карате це, мабуть, львівський «Юніон». Його спортсмени сьогодні складають кістяк збірної.

Тренер клубу «Юніон» Антон Нікулін: – Нашому клубу вже п’ять років. Чим сильні його спортсмени? Своїм міжнародним досвідом, регулярною участю у великих змаганнях. Сильна сторона клубу – високий відсоток реалізації перспективних хлопців. І, звичайно, в клубі і в збірній є лідер – Станіслав Горуна, призер декількох світових турнірів у вазі до 75 кг.

Чемпіон Європи серед студентів (в Сараєво) Станіслав Горуна: – Тренуюся у львівському клубі «Юніон». Зараз мені 22 роки, а карате займаюся з 13 років. Крім того в Сараєво ми в команді зайняли ще й третє місце. Що стосується турніру «Sanker Cup» в Мінську, то про нього я чув давно. Відгуки самі похвальні. Ось і приїхав сюди. І не помилився. Побачив тут чимало дуже класних бійців. Радий успіхам українських каратистів на такому престижному і авторитетному турнірі.

Ігор Чемерис,
спеціальний кореспондент сайту АСЖУ
Київ-Мінськ-Київ
 

Популярні новини