ГоловнаНовиниНОК України: нагороди легендам спортивної журналістики України

НОК України: нагороди легендам спортивної журналістики України

У день столітнього ювілею AIPS й похідного від цієї дати Міжнародного дня спортивних журналістів було організовано подію, яка до такої дати є й доречною, й шанобливою до тих, хто шлях спортивних медіа торував до нас й, що особливо вражає, йде цим шляхом й досі, незважаючи на солідний вік.

Фото НОК України

Президент  НОК України Вадим Гутцайт , відгукнувся на пропозицію Комісії НОК «Преса та комунікації» й нагородив особливими відзнаками та медалями Олімпійського комітету наших легендарних колег, які свого часу творили історію української спортивної журналістики:

– яскравих  зірок тогочасного  бестселера періодики – «Спортивної  газети» – Людмилу Радченко, Валентину Пожилову, Віктора Браницького, який пізніше десятиліттями писав про спорт у «Голосі України», коментував хокей на телебаченні;

– легенд Українського спортивного телебачення Валентина Щербачова та, на жаль вже посмертно, Сергія Савелія (нагороду отримав його син Віталій). Деякі з колег не змогли бути на врученні, тож отримають свої нагороди при наступній гарній нагоді.

У вітальній промові президент НОК України Вадим Гутцайт подякував легендам журналістики за їхню відданість справі:

Ви плеяда тих, хто чесно й зацікавлено працював. Ваша робота завжди була недооціненою, а внесок у розвиток спорту – вагомим, – сказав олімпійський чемпіон, який кожного з присутніх добре знає, поважає і з ким має спогади про спільні інтерв’ю чи спортивні події.

Фото НОК України

Голова Комісії НОК України «Преса та комунікації» Олександр Гливинський наголосив, що зустріч із досвідченими спортивними журналістами та їхнє нагородження відбувається символічно – у день, коли 100 років тому було засновано AIPS. Тоді організацію створили 80 журналістів з 29 країн, тепер в AIPS налічується понад 9,5 тисяч членів зі 160 країн.

Журналісти разом атлетами, тренерами, вболівальниками та функціонерами створюють багатогранне явище спорту. Ви – наші легенди, які творили історію спортивної журналістики, Ви – наш фундамент, на якому формувалися наступні покоління спортивних журналістів – сказав він.

Фото НОК України

І хоч згадані корифеї спортивної журналістики вже неодноразово отримували відзнаки НОКу та є лауреатами найвищої нагороди АСЖУ, уваги ніколи не буває забагато. А найбільш цікавим та душевним стало безпосереднє спілкування з очевидцями ще тих спортивних подій, які ми самі  побачили пізніше у своєму житті лише у хроніках. Зустріч, яка точно запамʼятається молодшим і, є таке переконання, теплом відгукнеться у серцях наших старших колег, якими пишаємося й з яких черпаємо натхнення.

Нагороди НОК України, присвоєні досвідченим членам АСЖУ, за поданням Комісії НОК України «Преса та комунікації»:

Медаль імені Бутовського – Валентину Щербачову, спортивному коментатору, та Галині Нечаєвій, почесній редакторці журналу «Олімпійська арена»;

Фото НОК України

Почесна відзнака НОК України – Людмилі Радченко та Валентині Пожиловій, спортивним журналісткам;

Фото НОК України
Фото НОК України

Почесна грамота НОК України – Віктору Браницькому, спортивному кореспонденту, та Володимиру Мулі, журналісту (за документальний фільм “Football must go on”, удостоєний премії Sports Emmy Award).

Фото НОК України

Медаль імені Бутовського (посмертно) – Сергію Савелію, видатному коментатору українського спорту.

Фото НОК України

Популярні новини