ГоловнаНовиниКолеги й Колежанки, вітання зі Столітнім Ювілеєм!

Колеги й Колежанки, вітання зі Столітнім Ювілеєм!

Сьогодні організація, котра об’єднує спортивних журналістів усієї планети – AIPS – Міжнародна асоціація спортивної преси – святкує столітній ювілей. Саме день заснування AIPS  дав початок такому терміну як Міжнародний день спортивного журналіста. 2 липня 1924 року 80 наших колег із 29 країн вирішили створити професійну спілку, яка б об’єднала саме тих журналістів, які висвітлюють та аналізують спортивні змагання. Подія ця відбулася у Парижі – за три дні до початку Олімпіади. На згадку про схвалену ініціативу, батьки- засновники сфотографувалися у боксерському рингу Французького спортивного клубу – Sporting Club de France. Нині ця світлина – яскравий символ світової спортивної преси, яка завжди по-бойовому налаштована на висвітлення подій, на боротьбу за свого читача, слухача, глядача та на відстоювання принципів чесності та об’єктивності у відображенні дійсності. Водночас – це й символ сторічного розвитку організації, яка нині об’єднує понад 9 500 членів зі 160 країн світу.

У боксерському рингу: учасники установчого конгресу, який відбувся в Парижі, у Спортивному клубі Франції

У цій великій родині посідає своє гідне місце й Асоціація спортивних журналістів України, яка є представником AIPS в Україні вже 25 років. Від 2022 року наша країна має представника у Виконавчому комітеті AIPS Europe, а минулого року, на Конгресі AIPS у Сеулі, АСЖУ була удостоєна спеціальної нагороди AIPS Sport Media Awards за висвітлення українськими медіа спортивних подій, незважаючи на війну. Наші колеги – постійно серед претендентів на здобуття премій і різних номінаціях AIPS Sport Media Awards.

Незважаючи на важкі умови війни, які завдають нищівного удару по спортивній журналістиці, українські спортивні медіа залишаються невгамовними ентузіастами та висококласними професіоналами! Бо майже всі із вас чи практично всі люблять саме журналістику й спорт у собі, а не навпаки. Я це бачу і я це знаю!

Дорогі колеги й колежанки, дозвольте привітати усіх вас із цим знаковим столітнім ювілеєм, до якого усі ви, без жодних сумнівів, маєте безпосередній стосунок. Бо ви усі – молодші й старші, розповідаючи, зображаючи, транслюючи та документуючи атлетів та тренерів, вболівальників та функціонерів, висвітлюючи малі й великі змагання, творите це багатогранне й надзвичайно захопливе явище, яке ми всі обожнюємо – спорт! І водночас даєте життя суспільно значущій інституції – спортивній журналістиці. Я щиро захоплююся Вами й неймовірно пишаюся!

Щоби не трапилося і якими б важкими не були удари Долі, ми обов’язково вистоїмо, збережемо й розвинемо спортивну журналістику в Україні, бо будемо усі разом, підтримуючи та захищаючи права та інтереси один одного.

Невичерпного натхнення Вам, Колеги й Колежанки, козацького здоров’я, цілковитої підтримки ваших родин, всепереможного оптимізму та незламної віри у те, що ми переможемо. Переможемо ворога, а з ним і всі ті перешкоди, які не дають нам розвиватися так, як ми цього хочемо і на що заслуговуємо.

Зі Святом, друзі! Зі Столітнім Ювілеєм!

Олександр Гливинський, президент АСЖУ, член Виконкому AIPS Europe

Популярні новини