ГоловнаНовиниЛізі професійного боксу України – 25!

Лізі професійного боксу України – 25!

 
Учора ввечері в престижному ресторані “Еліт”, столичного готелю “Русь”, пройшло чудове спортивне свято, присвячене 25-річчю Національної ліги професійного боксу України! Пощастило побувати на ньому і мені, за що щира вдячність великому другу і соратнику, прекрасному майстру “шкіряної рукавички”, заслуженому тренеру СРСР та України, багаторічному президенту НЛПБУ Михайлу Михайловичу Зав’ялову. Спасибі, друже!
 
Спілкування з елітою боксерського світу, дивовижними атлетами та їх наставниками – гордістю і славою українського спорту, доставило море радості, задоволення й насолоди. Такі теплі і сердечні зустрічі запам’ятовуються надовго, залишаючи помітний слід у серцях людей, що займаються спільною цікавою справою.
А з’явилося воно у багатьох із тих, хто прийшов в “Еліт” у далекому вже 1992 році, коли в незалежній Україні пройшли перші поєдинки на професійному рингу. І цей непідробний інтерес до них не згасає у цих, загалом, уже немолодих людей досьогодні. Як же стрімко біжить час, як багато всього сталося за цей період. І сьогодні всі ми по праву пишаємося чудовими успіхами представників Національної ліги професійного боксу України за минулі чверть століття! В Україні на аматорському рівні бокс здавна був і залишається на дуже хорошому рівні. Згадаймо хоча б імена таких чудових майстрів (переможців і призерів Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи, СРСР, Кубків світу, інших великих міжнародних змагань), як – Віктор Савченко, Володимир Мусалімов, Віталій Бенделовський, Олександр Ягубкин, Анатолій Климанов, Олександр Ткаченко, Владислав Засипко, Віталій Качановський, Ростислав Зауличний, Олександр Гуров, Віталій і Володимир Клички, Сергій Дзинзирук, брати Володимир і Валерій Сидоренки, Віктор Фесечко, Сергій Доценко, В’ячеслав Сенченко, Сергій Дерев’янченко, Василь Ломаченко, Олександр Усик, Євген Хитров, Олександр Гвоздик, Денис Берінчик, Тарас Шелестюк, Олександр Хижняк. І цей досить великий список чемпіонів можна сміливо продовжувати й далі!..
 
Цілком природно і закономірно, що зі створенням Ліги професійного боксу України дуже багато класних майстрів плавно перейшли туди, практично відразу ж зайнявши в ній лідируючі позиції. А кращі з найкращих швидко стали чемпіонами світу та Європи за різними версіями, підкоривши своїм характером, майстерністю і волею до перемоги весь боксерський світ! За 25 років чимало наших боксерів, які представляють НЛПБУ (як серед чоловіків, так і жінок), зійшло на найвищу сходинку п’єдесталу пошани. Хтось за віком уже пішов з рингу, залишивши по собі вкрай яскравий слід (наприклад, Олександр Гуров, Володимир Сидоренко, брати Віталій і Володимир Клички, Сергій Дзинзирук, Аліна Шатернікова), а – Василь Ломаченко, Олександр Усик і цілий ряд інших талановитих хлопців із величезним успіхом продовжують і сьогодні прославляти український бокс на міжнародній арені. Як же приємно було бачити багатьох із них в “Еліті” в цей вечір!
 
Привітати Національну лігу професійного боксу України з чудовим ювілеєм прийшли 2 березня багато шанованих у країні людей – керівники спортивної галузі країни, народні депутати, спортсмени, тренери, спортивні журналісти, артисти.
 
З теплими і сердечними словами звернулися до присутніх – міністр молоді і спорту України Ігор Жданов, голова Комітету молодіжної політики, спорту і туризму Верховної Ради України Артур Палатний, президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк, мер Києва Віталій Кличко, президент Асоціації спортивних журналістів України Михайло Волобуєв , заслужений лікар України Юрій Дехтярьов, президент Національної ліги професійного боксу України Михайло Зав’ялов.
 
На завершення даного репортажу кілька слів подяки організаторам цього чудового свята – Михайлу Михайловичу Зав’ялову і віце-президенту Ліги Аліні Шатерніковій за щасливі хвилини, радість і задоволення від ювілейного заходу, спілкування з друзями і однодумцями, з багатьма з яких не бачився вже давно. І ще про приємне: ніхто з нас у цей березневий вечір не пішов додому без фантастичного подарунка від керівництва НЛПБУ – нової книги відомого майстра слова Антона Горюнова “Золото нації” про історію українського боксу. Це прекрасно проілюстроване видання вийшло в “Самміт-Книзі” буквально напередодні славного ювілею.
 
Спасибі, друзі!
 
Михайло Вєтров, 
член АСЖУ и AIPS,
спеціально для сайта АСЖУ 
 

Популярні новини