ГоловнаНовиниМагістерській програмі зі «Спортивної журналістики» – БУТИ!

Магістерській програмі зі «Спортивної журналістики» – БУТИ!

 
У четверг, 7 вересня, Національний університет фізичного виховання і спорту України (НУФВСУ) та Київський національний університет імені Тараса Шевченка (КНУ ім. Т. Шевченка) провели брифінг, присвячений відкриттю першої в країні спільної магістерської програми зі “Спортивної журналістіки”.
 
Його основними темами стали: формування образу держави через спорт і спортивні медіа; питання разумення суті спортивної журналістіки та ії місця в сучасному суспільстві; загальні тенденції і перспективи розвитку українських спортивних медіа; підвищення якості та об’єктивності подачі спортивних матеріалів; співпраця у межах магістерської програми з профільним міністерством, НОК України, Спортивним комітетом України, федераціями, громадськими творчими організаціями тощо.
Про значення і велике майбутне цього унікального навчального проекту свідчить те, що він майже одразу привернув до себе жваву увагу в суспільстві. Адже подібного прикладу у нас ще не було. Будемо відверті: підготовка спортивних журналістів у вишах країни зараз знаходиться не на належному рівні. 
 
Час потребує тут значних змін. І тому бажання двох шанованих в країні універсітетів серйозно зайнятися вирішенням цієї проблеми заслуговує всілякої підтримки.
 
У брифінгу взяли участь і виступили таки знані в світі науки, освіти й спорту люди, як: ректор НУФВСУ, професор, доктор економічних наук Євгеній Імас, проректор з науково-педагогічної роботи КНУ ім. Т. Шевченка, професор, кандидат філософських наук Володимир Бугров, директор Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, професор, доктор філологічних наук Володимир Різун, президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк, директор Департаменту олімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України Роман Вірастюк, президент Української федерації карате Сергій Левчук.
 
Усі вони, а також інші виступаючі – Михайло Волобуєв, президент Асоціації спортивних журналістів України, Людмила Радченко, учасниця Олімпіади в Римі (1960 р.), випускниця обох цих навчальних закладів, одна із найкращих спортивних журналісток України, Віктор Браницький, спортивний оглядач газети “Голос України”, Наталія Вернигора, начальник відділу взаємодії з громадськістю та ЗМІ Міністерства молоді та спорту України, Вадим Корженко, керівник спортредакції “Українського радіо”, Олександр Гливинський, тележурналіст, прес-аташе збірної України з футболу, Сергій Савелій, тележурналіст, один із багаторічних керівників спортивної редакції «UA: Першого», щиро вітали і палко підтримали добру справу, започатковану провідними університетами, бажали всіляких успіхів її учасникам.
 
Шлях до відкриття першої в країні професійно-орієнтованої магістерської програми “Спортивна журналістика” був непростим і досить довгим. Проте, всі організаційні труднощі сьогодні позаду, мета і завдання узгоджені. Попереду важка й вкрай цікава для обох навчальних закладів спільна праця. Безперечний плюс її в тому, що відтепер підготовку спортивних журналістів у країні, за єдиним навчальним планом, вестимуть обидва виші. Для цього вони готові повністю: тут є всі можливості – професійні педагогічні кадри, сучасна матеріальна і технічна база.
 
І головне – є бажання студентів. Сьогодні вже перші дев’ять магістрів розпочали навчання за новою програмою. Через 1 рік і 4 місяці перші випускники отримають диплом за кваліфікацією “Спортивна журналістика”, підписані ректорами КНУ ім. Т. Шевченка та НУФВСУ. Це не тільки значно піднімить престиж обраної професії, а й стане для них омріяною перепусткою до світу спорту.
 
Коли виконання магістерської програми набере повних обертів, можна не сумніватися в тому, що рівень спортивної журналістики в Україні стане значно кращим. І більш висококої якості. 
 
Анастасія Волобуєва, 
головна редакторка сайту АСЖУ
 
Фоторепортаж Інни Мокродій.
 

Популярні новини