ГоловнаНовиниСЛАВА УКРАЇНІ! Феноменальний успіх українських паралімпійців у Пекіні

СЛАВА УКРАЇНІ! Феноменальний успіх українських паралімпійців у Пекіні

Здобувши одинадцяту золоту медаль у заключний день Паралімпіади – у відкритій естафеті з лижних перегонів, українці підтвердили свій статус віце-чемпіонів командного заліку.

Одразу два медальних рекорди і найвище командне місце

За дев’ять днів Паралімпіади-2022 Україна вибороли 29 медалей, оновивши одразу два рекорди – за числом золотих медалей (11, попередній рекорд – 7 «золотих» – на Іграх-2006 і 2018) і за загальним числом нагород: раніше українці двічі –  2006-го та 2014-го – здобували по 25 нагород.

Такий високий результат дозволив нашим параатлетам посісти друг місце у медальному заліку, поступившись лише господарям Ігор з Китаю. І це ще один рекорд! Найвище досягнення паралімпійської збірної на таких змаганнях: до Паралімпійських ігор у Пекіні нашим найкращим результатом України було третє місце на Іграх- 2006.  Після цього українці тричі поспіль фінішували у топ-5 медального заліку.

Медальний залік Паралімпіади-2022 (топ-10):

  1. Китай – 18 “золото” + 20 “срібло” + 23 “бронза”
  2. Україна – 11+10+8
  3. Канада – 8+6+11
  4. Франція – 7+3+2
  5. США – 6+11+3
  6. Австрія – 5+5+3
  7. Німеччина – 4+8+7
  8. Норвегія – 4+2+1
  9. Японія – 4+1+2
  10. Словаччина – 3+0+3
Людмила Ляшенко після перемоги у біатлонній гонці на 12,5 км. У Пекіні зібрала повний комплект нагород: “золото”, “срібло” та “бронзу”

Два наших види

Що цікаво – на цих Іграх українці були представлені лише у двох видах біатлоні та лижних перегонах. Інтереси Держави захищали 20 паралімпійців (13 – з ураженням опорно-рухового апарату, 7 – з ураженням зору) та 7 гайдів.  При цьому українці виграли загальний медальний залік у біатлоні, здобувши тут левову часту наших нагород – 22 (8 золотих, 9 срібних, 5 бронзових). Для прикладу, у Китаю – 12 медалей у біатлоні (4 золотих). У лижних перегонах українці здобули ще 7 медалей (3 золоті, 1 срібну і 3 бронзових), посівши у цьому виді спорту третє командне місце.

Нашими найбільш успішними спортовцями на Паралімпіаді стали Оксана Шишкова та Григорій Вовчинський, котрі здобули по п’ять нагород, причому в обох видах – у біатлоні та лижних перегонах.

Оксана Шишкова та гайд Андрій Марченко

Шишкова і Вовчинський на чолі десятки наших мультимедалістів  

30-річна Оксана Шишкова на своїй четвертій Паралімпіаді здобула три «золота» і два «срібла», ставши третьою найбільш титулованою параатлеткою Пекіна-2022. Переможець неофіційного індивідуального медального заліку  норвежець Єспер Педерсен також здобув п’ять нагород, просто чотири із них – золоті. А американка Оксана Мастерс виборола три «золота», як і наша Оксана, але при цьому має трохи більше «срібла» – чотири. До речі, за свої чотири Паралімпіади Оксана Шишкова загалом виборола 15 медалей (5 золотих).

Григорій Вовчинський

Для 33-річного Григорія Вовчинського Ігри у Пекіні також були четвертими. Паратлет з Черкащини здобув своє друге «золото» цих Ігор саме у заключному українському виді – відритій естафеті з лижних перегонів. Перше «золота» Пекіна Вовчинський здобув у біатлоні на 6 км стоячи. Крім найвищих нагород, у Григорія ще одне «срібло» і дві «бронзи», а загалом за чотири Паралімпіади – 11 медалей.

Цікаво, що у складі паралімпійської команди України за підсумками змагань у Пекіні одразу 10 мультимедалістів, котрі здобули по 2 й більше нагород).

Сьома Паралімпіада Лук’яненка

Варто згадати й про найдосвідченішого спортсмена нашої збірної – 43-річного Віталія Лук’яненка. Уже 25 років цей параатлет з порушеннями зору виступає у лижних та біатлонних змаганнях! У складі збірної Віталій був учасником першої Зимової Паралімпіади для України – 1998 року у Нагано: відтак Ігри у Пекіні уже сьомі для Лук’яненка!!! До шістьох золотих медалей, здобутих раніше на чотирьох Паралімпіадах, Віталій Лук’яненко додав ще два «золота» і «срібло» Пекіна! Загалом у колекції параатлета, котрий родом з Сум, але багато років мешкає у Харкові, 15 паралімпійських медалей! Унікальний спортсмен  був прапороносцем України на церемонії закриття Ігор.

Віталій Лук’яненко

Попри терни до зірок

І це при тому, що добиралася наша команда до Пекіна різними й непростими шляхами, оскільки війна розпочалася за тиждень до початку змагань. Як відомо, російський та білоруський паралімпійський комітети були відсторонені від участі у Паралімпіаді. Попри це, нашим параатлетам заборонили вийти на церемонію закриття Ігор у захисних масках із написом «PEACE» («мир»).

Однак  українська делегація на Паралімпіаді не мовчала про те, що відбувається у нашій країні. Під час Ігор уся українська команда записала зворушливе відео на підтримку Української армії. Українські паралімпійці залишалися справжніми спортивними героями, котрі здобували перемоги на спортивному фронті. Гучно заявляючи про Україну на весь світ.

Тепер світ знає

Наша мультимедалістка Оксана Шишкова прокоментувала вторгнення російських військ після завершення Ігор, наголосивши на тому, що початок війни ще до початку Паралімпіади дав докази світу, що насправді відбувається і хто такий путін:

«Тепер ми можемо говорити журналістам, що насправді відбувається. Багато людей, особливо серед тих, хто живе в росії, не знають, що відбувається. Вони думають, що це миротворчі дії. Вони не вірять у війну. Тепер же увесь світ може побачити справжнє обличчя путіна та російського уряду”, – зазначила Шишкова у коментарі норвезькому виданню NRK.

Оксана Шишкова

Світ у захопленні від Українського Духу

Британський телеканал Channel 4, показуючи церемонію закриття Паралімпіади, підготував спеціальне відео, присвячене українським параатлетам, наголошуючи на ні з чим не порівнюваними обставинами, які спіткали українців перед поїздкою на ці Ігри, і, попри які, вони зуміли показати силу Духу й мужність, відстоюючи ім’я своєю країни.

Інакше й не скажеш. Українські паралімпійці – є ще одними героями сучасного протистояння нашої нації навалі російської орди. Як і воїни, добровольці та волонтери, вони високо несуть прапор нашої Держави, не даючи нікому зазіхнути на її Свободу та Незалежність!

Слава українським паралімпійцям!

Слава Україні!

Олександр Гливинський, президент АСЖУ

Популярні новини