ГоловнаНовини72-й Конгрес АIPS

72-й Конгрес АIPS

Один раз на рік спортивні журналісти планети збираються разом, щоб обговорити справи в «своєму домі», порадитися і розв’язати проблеми, які заважають їм виконувати професійні обов’язки на багаточисельних змаганнях як у своїх країнах, так і на міжнародній арені, включаючи найважливіші з них – чемпіонати світу, континентів і Олімпійські ігри. Такі зустрічі Міжнародна Асоціація спортивної преси (AIPS) проводить у різних куточках планети з 1924 року. Після отримання незалежності їх постійними учасниками стали і представники спортивної преси нашої країни, що об’єдналися в 1999 році в Асоціацію спортивних журналістів України (АСЖУ). Сьогодні нас, членів AIPS, – 134 людини, а десять років тому було всього – 15. І по цьому показнику Україна входить до числа провідних країн світу.

Вечірній Мілан, оточений з північного і західного боку високою сніговою гірською грядою Альп, зустрів делегатів із ряду країн Європи, Азії і Африки поривами холодного вітру і досить низькою для цього періоду весни температурою повітря. Проте вже з ранку 30 квітня і до 3 травня, дня закінчення роботи Конгресу, надзвичайно красиве і зелене місто, буквально знемагало від пекучого сонця. Настільки ж спекотно від багаточисельних виступів, дискусій, презентацій і зустрічей було весь цей час і у великому конференц-залі, а також у затишних холах і ресторанчиках п’ятизіркового готелю «Мерріот», де розмістилися представники 110 країн, почесні гості і спонсори Конгресу. Такої кількості делегацій уже давненько не збирали подібні форуми.

Підвищений інтерес до нього, на мій погляд, був викликаний низкою причин. По-перше, дуже цікавою, всілякою і надзвичайно насиченою програмою чергового Конгресу. Причому активними учасниками його разом із журналістами повинні були стати знамениті спортсмени, тренери, президенти ряду найбільших Міжнародних спортивних федерацій. Так, до речі, і вийшло. Впродовж двох днів головними героями зустрічей і відвертих бесід із провідними спортивними журналістами планети стали – олімпійський чемпіон, член Виконкому МОК, президент НОК України Сергій Бубка, головний тренер чемпіона світу з футболу збірної Італії Марчелло Ліппі, двократна олімпійська чемпіонка і багаторазова рекордсменка світу зі стрибків з жердиною росіянка Олена Ісинбаєва, керівники FIS Джанфранко Каспер і ISU Оттавіо Чикванта, голова Оргкомітету лондонської Олімпіади 2012, олімпійський чемпіон Себастьян Кое, капітан міланського футбольного клубу «Інтернаціонале», що став у четвертий раз поспіль чемпіоном Італії, аргентинець Хавьер Дзанетті та ін.

Особливо виділю тут Сергія Бубку, який взяв активну участь у роботі Конгресу, а також у тривалій і відвертій дискусії «Допінг і сучасний спорт». За високі досягнення в спорті і багатолітню підтримку засобів масової інформації AIPS нагородила Сергія Бубку спеціальним призом. У нашого земляка не було буквально ані секунди передиху: виявилося так багато бажаючих узяти у нього інтерв’ю або просто поспілкуватися і сфотографуватися на пам’ять з великим українським атлетом, а тепер і з одним з керівників світового спортивного і олімпійського руху.

По-друге, живий відгук у світової спортивної преси викликали презентації чотирьох міст – претендентів на проведення літніх Олімпійських ігор 2016 року. І тут, на думку більшості делегатів, важко комусь віддати перевагу – Чикаго, Мадрид, Токіо і Ріо-де-Жанейро, безумовно, гідні кандидати на прийняття у себе головних спортивних стартів сучасності. І щоб визначити кращого з них, МОКу доведеться неабияк попрацювати і понервувати. З цікавістю були зустрінуті доповіді представників оргкомітетів чемпіонатів світу з водних видів спорту і боксу, які проходитимуть цього літа і восени в Римі і Мілані.

І, нарешті по-третє, 72-й Конгрес AIPS був звітно-виборним. На ньому, як і очікувалося, відбулася відверта, жорстка і конструктивна розмова про сьогоднішній і завтрашній день AIPS. І, звичайно ж, пропустити його, означає багато чого упустити. Звідси і такий солідний представницький форум. Його хід і робота зайвий раз переконують у тому, що без об’єднувальних, погоджених зусиль спортивним журналістам планети багатьох серйозних питань не розв’язати. Як і раніше, щонайгострішими проблемами залишаються – акредитація спортивних журналістів, здобуття віз і фінанси. І тут, на мій погляд, колишнє керівництво AIPS явно не допрацьовувало. Як і у встановленні міцних, ділових і, головне, шанобливих стосунків із багатьма Міжнародними спортивними (і не лише) організаціями, включаючи і МОК. Хочеться вірити в поліпшення ситуації після перевиборів, що відбулися. Новому складу Виконкому AIPS, який поповнили декілька відомих і шанованих спортивних журналістів з Ісландії, Угорщини, Мексики, Кенії і Нігерії, здається, під силу значно поліпшити роботу нашої Міжнародної професійної громадської організації. Президентом AIPS на новий чотирирічний термін переобраний Джанні Мерло (Італія).

Організатори 72-го Конгресса AIPS зробили все можливе, аби він сподобався делегатам і багаточисельним гостям. І в цілому його роботу можна вважати успішною. Одне лише побажання на майбутнє – не слід виключати з числа його робочих мов – російську мову. І пояснення президента AIPS, що довелося піти на цей непопулярний крок через фінансові труднощі, виглядає, м’яко кажучи, непереконливо. Відсутність синхронного перекладу кардинально ускладнила роботу журналістам із понад 15 країн, що викликало з їх боку законний протест і обурення.

До яскравих подій перебування в Мілані хочеться віднести перегляд делегатами футбольного матчу чемпіонату Італії між «Інтером» і «Лаціо» на знаменитому стадіоні «Сан-Сіро», виїзд до Монци для знайомства з прекрасною трасою «Формули-1» і відвідини середньовічного містечка Відевано з його унікальною фортецею і монастирем.

Наступний світовий форум спортивною преси відбудеться через рік в Анталії (Туреччина). І його організатори вже пообіцяли нам, що мовної проблеми там не буде – російська мова знову, як і раніше, стане повноправною робочою мовою майбутнього Конгресу AIPS.

На закінчення хочеться сказати декілька теплих слів на адресу друзів АСЖУ. Участь делегації України в 72-м-коді Конгресі AIPS була б неможливою без підтримки Національного Олімпійського комітету України (президент Сергій Бубка), Федерації Футболу України (президент Григорій Суркіс), і, особливо, компаній «Автологістика» (Павло Гайдай) і «Сигма-спорт» (Вадим Меріков). Спасибі, друзі! Наша поїздка до Мілану відбулася виключно завдяки Вам. І ми, спортивні журналісти, завжди пам’ятатимемо про це.

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України

Фоторепортаж з Мілана спеціальних фотокореспондентів
сайту АСЖУ Андрія Клименка і Петра Рябухіна

 

Популярні новини