ГоловнаНовиниБудинок вітчизняного баскетболу

Будинок вітчизняного баскетболу

Палац спорту – для киянина це словосполучення не є пустим звуком. Заходячи всередину, ти відчуваєш, що країна живе не лише футболом. Саме ця будівля відкриває двері у потаємний світ спорту, який рідко можна побачити на телеекранах.

Столичні шанувальники баскетболу добре пам’ятають єврокубкові баталії за участю «Києва» (до реконструкції) та «Будівельника» (у новому залі). Саме Палац спорту ставав тим місцем, де 2006 року пройшов «Фінал чотирьох» Кубку Європи.

Тодішній БК «Київ» був по-справжньому зірковим колективом. Ратко Варда, Крешимір Лончар, Ламарр Грір, Горан Ніколіч, Гільєрме Джованноні, Майкл Харріс. Ці імена наводили жах на майбутніх суперників «вовків». У першому матчі турніру підопічні Ренато Паскуале поступилися іспанському «Ховентуду», однак, вже наступного дня тріумфували у драматичній грі з пітерським «Динамо», здобувши бронзові нагороди.

Вже в оновленій історії головного палацу країни подібним звершенням може похизуватися київський «Будівельник». Під орудою Айнарса Багатскіса «гладіатори» дійшли до півфіналу Єврокубку. На цій стадії кривдником «жовто-синіх» став «Більбао-баскет».

Проте, повернімося у сьогодення. 21 листопада 2015 року у Палаці спорту свій стартовий матч відбору на Євробаскет–2017 відіграла жіноча збірна України з баскетболу.

Ця подія стала довгоочікуваною, адже востаннє національна команда нашої країни проводила офіційну зустріч у Києві 3,5 роки тому (мова йде про команду Майка Фрателло).

У святковий суботній вечір (21.11 в Україні відзначали День Гідності та Свободи) підопічні Володимира Холопова не мали права розчарувати столичну публіку.

По-перше, магія трибун Палацу спорту не дозволяє думати про можливість поразки. По-друге, суперником українок була скромна збірна Люксембургу. Не так давно дві перемоги над нею досягла наша футбольна дружина. Тож, всі очікували на поповнення скарбнички ще одним тріумфом.

Старт поєдинку видався напрочуд жвавим. «Жовто-сині» почувалися впевнено під щитом та на середній дистанції, натомість представниці Люксембургу влучно стріляли з-за дуги.
Першу половину наші співвітчизниці закінчили з чотирнадцятиочковою перевагою. Втім, це був лише початок. Справжній жах для гостей розпочався у третій десятихвилинці, коли українки додали обертів. До знищення суперника Аліні Ягуповій  активно допомагали – Катерина Дорогобузова, Олеся Малашенко та Анна Ольховик.

У заключній чверті команда Володимира Холопова завершила побиття суперниць з рахунком 23:11. Підсумком зустрічі стала перемога «жовто-синіх» з різницею у 52 очки – 90:38.

Такі звитяги мають прищеплювати мешканцям нашої країни любов до баскетболу. Саме ігри збірних завжди сприяють об’єднанню українців на трибунах. Ми усі маємо надію, що Палац спорту стане, як колись, «справжнім Будинком вітчизняного баскетболу», ключі від якого належатимуть – чоловічій  та жіночій збірним, СК «Інфіз», БК «Динамо» та іншим клубам Києва й України.

Головне, аби вболівальники не забували, що це, передусім, їхнє свято, і заходили на «баскетбольний вогник».

Богдан Ісаєв,
студент 4-го курсу
КНУ ім. Т. Шевченка, Інститут журналістики

Популярні новини