ГоловнаНовиниУкраїнські важкоатлети – найкращі. Перемога на Чемпіонаті Європи: удача чи закономірний результат?

Українські важкоатлети – найкращі. Перемога на Чемпіонаті Європи: удача чи закономірний результат?

Заголовок «Україна – переможець медального заліку чемпіонату Європи з важкої атлетики» в різних інтерпретаціях, але винятково з позитивним сенсом, заполонив інформаційних простір тиждень тому. Саме тоді й завершилися змагання важкоатлетів серед національних збірних Європи, яке цьогоріч відбулося в Москві та тривало впродовж дев’ятьох днів – із 3-го до 11-го квітня. Для когось тріумф важкоатлетів став несподіванкою, а хтось навпаки зазначив: українські спортсмени свідомо їхали за «золотом» і цілком прогнозовано його здобули.

         Попри те, що Євро-2021 відбувалося в Москві, спортсмени рішенням Федерації важкої атлетики України вирішили таки поїхати та, як результат, взяти участь у змаганнях. Таке рішення, посилаючись на військову агресію з боку РФ і окупацію українських територій, із першого погляду, в частини українського населення може викликати непорозуміння. Однак, імовірно, федерація разом зі спортсменами мала дві ключові мотивації. Перша – не лише медалі. Українські важкоатлети разом із тренерськими штабами, попри логічне бажання перемогти, розцінювали цей майданчик як додаткову можливість підготуватися до участі в змаганнях значно вищого ґатунку – Олімпійських іграх. Вони, до слова, відбудуться вже в липні цього року. Другим мотиваційним «гачком» для участі українців у Чемпіонаті Європи в Москві стала можливість для українських спортсменів, тренерів, уболівальників почути гімн України та побачити національний прапор, нагадавши своїм успішним виступом агресору на його ж території, що Україна – вільна та незалежна держава. Потужна мотивація, чи не так?

         Зокрема, закцентував увагу на важливості участі в змаганні тренер важкоатлетів Андрій Гентош. «Спортсмени змушені були їхати на цей чемпіонат, бо потрібно було завойовувати ліцензії на Олімпійські ігри та показувати, що таке Україна. Треба відзначити й наш національний чемпіонат. Він, до речі, проводиться на рівні Чемпіонату Європи. Нічим не гірший».

         «Ці змагання було надважливим для нас. Оскільки вони є останніми кваліфікаційними змаганнями перед Олімпійськими іграми. Чотири золота – відмінний результат. Хочемо почути наш гімн і на Олімпійських іграх», – поділилася емоціями від участі золота призерка Чемпіонату Європи з важкої атлетики 2021 Аліна Марущак. Її колега, представник чоловічої збірної та теж тріумфатор змагань, Дмитро Чумак додав: «Чемпіонство – результат винятково командної роботи».

         На Євро-2021 Україна спорядила 16 спортсменів. Серед них – 10 жінок і шестеро чоловіків. Загалом же українська збірна здобула чотири «золоті» медалі (саме за ними й визначається переможець Чемпіонату Європи) – рекордну кількість перемог для українських важкоатлетів на одному чемпіонаті Європи. Три «золота» в жінок: Каміли Конотоп, Ірини Дехи й Аліни Марущак. І одне – в представника чоловічої команди Дмитра Чумака. До слова, українці здобули першість як у офіційному («великому» – за сумою двоєборства), так і неофіційному («малому» – ривок і поштовх) заліках. До слова, в «малому» заліку важкоатлети з України здобули 10 золотих медалей. У загальному ж медальному заліку після України розташувалася Болгарія. П’єдестал замкнули спортсмени з Вірменії. Росія ж із одним «золотом» – восьма.

         Не здивований результатом тренер жіночої команди України Юрій Кучінов. За його словами, чітко налагоджений тренувальний процес приніс свої плоди. «Впродовж семи років жіноча збірна не опускалася нижче третього місця. Ми дійсно виконали велику роботу. Як тренер, можу сказати, що все ж у деяких компонентах ми могли виступити ще краще. Однак перемоги – не випадкові. Ми підібрали чудовий колектив – тренерський штаб, лікарів», – зазначив Кучінов.

         Успіх спортсменів не став несподіванкою й для президента Федерації важкої атлетики України Олександра Гереги. «Неочікувано ми стали першою командою в Європі для когось. Однак лише не для нас. Вік наших спортсменів дуже короткий. І за цей час вони надзвичайно викладаються на тренуваннях, тренувальних зборах. І ми, як федерація, не могли стояти осторонь такого форуму, як Чемпіонат Європи. Ми взяли відповідальність, відправили наших спортсменів до Москви, щоби вони змогли продемонструвати, на що сьогодні здатні. Щоби ми могли підтвердити той високий клас, якого ми завжди заслуговували», – заявив під час пресконференції Герега. І додав: «Після цього чемпіонату запевняю, що ми поїдемо до  Харкова, щоби закласти камінь для будівництва справжнього спортивного комплексу олімпійського резерву щонайменше на 50 помостів. Чому? Бо Харків нам дає такі результати та потенціал, що ми не можемо залишити місто наодинці з проблемами, які нині там існують».

         Тож від участі українців у змаганнях у Москві переважно всі залишилися задоволені: спортсмени стали тріумфаторами, тренери отримали змогу зробити додаткові висновки перед участю в Олімпійських іграх, вболівальники побачили українські прапори на п’єдесталі, а Харків, сподіваємося, отримає новий спортивний комплекс для підготовки майбутніх українських (і світових!) зірок із важкої атлетики. Тепер, встановивши таку високу планку, потрібно її втримати. Найкращим же мірилом стануть Олімпійські ігри в Токіо. Тримаймо кулаки за наших!

Владислав Політ, студент магістратури “Спортивна журналістика”

Популярні новини