ГоловнаНовиниКарате на службі у патріотів

Карате на службі у патріотів

У Києві в стінах спорткомплексу НТУУ «КПІ» нещодавно пройшов традиційний турнір з карате «SEN-BIN CUP 2015». Його організаторами виступили спортивний клуб «Сен-Бін», Українська федерація карате, а також Благодійний фонд «Я вірю в Україну».

Ця  спортивна подія зібрала водночас понад 600 молодих атлетів з 30 клубів України та Білорусі. Запеклі бої відбувалися на п’ятьох татамі. Після важкого дня змагань було виявлено переможця – ним стала команда господарів з клубу «Сен-Бін»! Друге та третє місця також посіли київські команди – ГО «Чемпіон» та ГО «Сьогун» відповідно.

Усі учасники відзначили високий рівень організації турніру, а також чимало інновацій, які за словами спортсменів та тренерів, прирівнюють ці змагання до  міжнародних стандартів.

Ми звернулися до одного з організаторів турніру – голови наглядової ради клубу «Сен-Бін», радника міністра України з питань молоді та спорту Володимира БУЛЬБИ. Він розповів не лише про особливості організації даних змагань, але й відповів на інші питання, які є актуальними для українського карате.
 
– Наскільки вдалим, на вашу думку Володимир  Васильович, був турнір «SEN-BIN CUP 2015» з точки зору умов проведення та організації?
– Звичайно, насамперед для нас важлива думка тих, для кого і створювався цей захід – власне самих спортсменів та тренерів. Відгуки цього року були дуже позитивні, і ми цим тішимося. «SEN-BIN CUP» проходить у столиці вже четвертий рік поспіль, але починаючи з 2014 року ми підняли рівень змагань на щабель вище, і київський турнір на сьогоднішній день відповідає усім міжнародним нормам з точки зору технічного забезпечення. Те саме стосується і рівня учасників.

Хлопці та дівчата, до речі, представляли всі регіони України. Практично в повному складі були наші чемпіони та призери нещодавнього турніру «Banzai cup», які напередодні повернулися з Берліну. Були і гості з Білорусі. Тож наш турнір має статус міжнародного, і вже зараз входить до сітки важливих європейських подій з карате. З кожним роком ми маємо тенденцію до зростання. Відкритий Кубок «Сен-Бін» 2015 року став найбільш сильним за складом учасників за весь час. Планка піднята дуже високо, і, сподіваємося, це стане стимулом для наших колег з інших міст та клубів, до чого треба прагнути.

– В умовах економічної кризи організовувати такого роду заходи непросто…
– Так, але ми вирішили не відмовлятися від цієї ідеї. Якщо б таких турнірів не було, втрачалася б усяка мотивація. А для спортсмена бути мотивованим – це найважливіше.

На жаль, проблема пошуку фінансів для українського спорту дійсно завжди актуальна. Що стосується турніру «SEN-BIN CUP», то він проходить практично повністю за наші власні кошти, кошти клубу «Сен-Бін». Потребу в спонсорах та партнерах відчуваємо гостро…

– Загалом діти охоче йдуть до секцій карате?
– Серед неолімпійських видів спорту в Україні наша федерація – одна з найчисленніших і має постійну динаміку до збільшення кількості людей, що займаються. Наш вид спорту – один з найбільш популярних у країні.

Наш клуб не відчуває нестачі в дітях, які бажають займатися карате. Але є велика проблема зі спортивними залами в місті Києві. Підтримки від місцевого керівництва в цьому питанні  практично немає. Втім, хіба тільки в Києві?..

– Що, на вашу думку, приваблює дітей у цьому виді спорту? Адже це не футбол, де можна забивати голи.

– Для мене карате завжди був сповнений якоїсь східної романтики. У Радянському Союзі, як ви знаєте, східні єдиноборства довгий час були під забороною. А те, що заборонено, завжди цікаво. Зараз, на щастя, ніхто не обмежує дітей у можливості вибору виду спорту.

Карате, по-перше, – це дуже захоплюючий спорт. Це те, що підіймає спортивний і бойовий дух нашої молоді. По-друге, будь-якій людині важливо вміти постояти за себе, а для хлопчиків – це особливо важливо. Ці вміння є необхідними у наш непростий час.

І по-третє, карате – це багата культура і великі традиції. Це ціла система знань у галузі філософії та психології, яку також цікаво вивчати. Справжній спортсмен, який серйозно вивчає карате як дисципліну, ніколи не застосує силу проти слабкого. Навпаки, наші спортсмени – справжні громадяни і патріоти своєї країни.

– Який вид карате більше популярний серед підростаючого покоління – куміте або ката?
– Обидва, причому дитина може виступати як в одному з напрямів, так і в обох одночасно. Раніше був поширений стереотип, що начебто каратисти розбивають головою дошки або цеглу. Насправді нічого брутального в цьому виді спорту немає. Навпаки, серед тренерів і спортсменів чимало інтелектуальних і різнобічних особистостей.

Що вигідно відрізняє карате, наприклад, від боксу, так це набагато менший ризик отримати травму. Навіть у таких різновидах, як куміте, жорстких силових ударів практично не буває, а наголос у підготовці робиться на техніку виконання. Не кажучи вже про ката – дисципліну, де ти знаходишся наодинці з собою.

Займаючись карате, дитина здобуває навички самозахисту, але не менш важливі й інші переваги занять цим видом спорту – хороша розтяжка, гнучкість, формування красивої фігури, вміння працювати над власним диханням…

– Враховуючи успіхи українських каратистів, чи існує проблема від’їзду провідних спортсменів за кордон, як це часом відбувається в інших видах спорту?
– На жаль, проблеми ті самі, що й у всіх. Державою виділяється, м’яко кажучи, не багато грошей на спорт, по-друге реформа спорту, заявлена міністерством, поки не врегульована, на законодавчому рівні не прописане питання спонсорства. Все тримається на якихось особистих контактах і домовленостях. Такі турніри, як «SEN-BIN CUP» – «капля в морі», та й вони тримаються лише на ентузіастах.

–  Такі змагання допомагають готувати спортсменів в збірні команди України?

–  Без сумніву! І це ще одна причина не опускати руки. Вже зараз кілька спортсменів клубу «Сен-Бін», які вдало виступили на останніх стартах у Берліні та Києві, готуються до молодіжного чемпіонату світу в Джакарті (Індонезія), який пройде з 12-го по 15 листопада. Впевнений, що пасти задніх ми там не будемо.

Юрій Трохимчук,
спеціально для сайту АСЖУ
 

Популярні новини