ГоловнаНовиниСпасибі, Олександре Анатолійовичу!

Спасибі, Олександре Анатолійовичу!

Сьогодні в прес-центрі київського Палацу спорту пройшла чергова звітно-виборна конференція Федерації баскетболу України. Її головний підсумок – багаторічний і успішний керівник ФБУ, олімпійський чемпіон Олександр Волков здав свої повноваження. Новим президентом поважної організації став Михайло Бродський, а першим віце-президентом – ректор КПУ Михайло Згуровський. Віце-президентами обрані – Заурбек Хромаєв і Валерій Горбатко. Генеральним секретарем – Володимир Драбіковський.

Що ж стоїть за цією взагалі-то неординарною подією? Погодьтеся, що далеко не кожного дня ми стикаємося з ситуацією, коли від керівництва найбільшої спортивної організації відходить настільки шанована і авторитетна людина, як один із кращих українських баскетболістів усіх часів Олександр Волков. Тим більше, що Олександр Анатолійович буквально до останнього моменту йшов на вибори і вважався їх основним фаворитом.

До речі, змагатися з ним за баскетбольну булаву вирішили відомий бізнесмен і політик Михайло Бродський і президент срібного призера чемпіонату України, який щойно закінчився, БК «Дніпро» з Дніпропетровська відомий баскетболіст Валерій Кондратьєв.

Разом з усіма колегами я очікував підсумків конференції поза залою, де вона проходила, і тому не знаю, якими аргументами олімпієць переконував її делегатів у небажанні балотуватися на третій поспіль термін президента ФБУ. І коли в остаточному списку претендентів його не виявилося, ці доводи були вельми переконливі і прийняті залою з розумінням.
 
Утім, про основні причини та обставини, які підштовхнули Олександра Волкова до цього дуже непростого для нього рішенням, я, безумовно, знав, бо днем раніше у нас відбулася тривала і відверта розмова. Крок цей дався йому ох як важко і болісно, адже з 2007 року він вдень і вночі жив тільки справами рідної Федерації. Досягнення її за цей період зримі й дуже навіть вагомі як на внутрішній, так і на міжнародній аренах. Вони досить добре відомі всім, хто цікавиться цим дивовижно прекрасним видом спорту. Виділю тут лише прорив нашої чоловічої збірної на останньому чемпіонаті Європи, де Україна посіла небачене раніше 6-е місце і показала при цьому прекрасну гру, а також перша участь наших хлопців у чемпіонаті світу. В обох турнірах збірною України керував відомий американський тренер Майк Фрателло, який раніше працював з клубами НБА, і приїхав до нашої країни на запрошення свого колишнього підопічного Олександра Волкова. А чого коштувало запрошення до країни Євробаскету–2015! І Не провина ФБУ і його президента в тому, що він «сплив» в інші країни.

І ось тепер все кинути і піти? Для цього повинні бути виняткові обставини. Вони, на мій погляд, безумовно є. Більшу їх частину озвучувати тут не стану, а деякі з тих, що назвав на брифінгу для журналістів сам уже колишній президент ФБУ по закінченні звітно-виборної конференції, назву – вкрай слабке фінансування баскетболу з боку держави, відсутність реальної підтримки його, як керівника ФБУ, на найвищому урядовому рівні, моральна й фізична втома, а також необхідність відпочити і осмислити виконану роботу. Знаю, що не тільки мені хотілося б бачити сьогодні інше рішення шанованого фахівця, до слова, завжди відкритого і доброзичливого для представників ЗМІ. Але це було його остаточне рішення і вибір. І всім, хто симпатизує і підтримує цього чудового Майстра, доведеться змиритися з ним. Хочеться щиро подякувати Олександру Волкову, Олександру Ларіну – колишньому Генеральному секретарю, прес-службі та й усій їхній дружній команді за самовіддану роботу на благо українського баскетболу. Добрі справи пам’ятаються вічно …

З новообраним президентом ФБУ Михайлом Бродським мені раніше спілкуватися не доводилося, а от з Генеральним секретарем Володимиром Драбіковський знайомий досить давно – це дуже відоміший рефері і вкрай досвідчений спеціаліст у галузі не тільки баскетболу. Пам’ятаю його як прекрасного суддю, який вміє відстоювати свою точку зору. І що для нас журналістів особливо важливо, завжди готовий до спілкування. На брифінгу Михайло Юрійович досить докладно розповів представникам ЗМІ про свої перші кроки на новій і надзвичайно відповідальній посаді, про стан справ у вітчизняному баскетболі і найближчих планах – про фінансування, пошук партнерів та спонсорів, формування своєї команди. Дай Бог, щоб добрі наміри нового президента ФБУ і його команди – а до неї увійшло чимало шанованих і відомих фахівців баскетболу України – втілилися в життя. І мені хочеться закликати всіх своїх колег спортивних журналістів всіляко підтримати Михайла Бродського і обране керівництво Федерації на цьому непростому шляху. Це наша спільна справа. І тут всі ми повинні бути єдині!..

На закінчення про слова нового керівника ФБУ з великою теплотою зустрінутих журналістами: “Рішенням звітно-виборної конференції внесено зміну до Статуту нашої громадської організації – заснована посада Почесного президента Федерації баскетболу України. І Олександр Анатолійович Волков одноголосно обраний Почесним президентом ФБУ. І буде займатися всіма питаннями її міжнародної діяльності”. Мудре рішення, яке, без сумніву, зі схваленням буде зустрінуто баскетбольною та спортивною громадськістю країни!

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України,
шеф-редактор сайту АСЖУ

Популярні новини