ГоловнаНовиниСноубордичні віражі на трасах Буковеля

Сноубордичні віражі на трасах Буковеля

Черговий старт відбувся на туристичному комплексі «Буковель», який у ці дні є своєрідною Меккою зимових видів спорту.

53-річна рекордсменка зі США

Чемпіонат України зі сноубордингу відбувся під егідою Міжнародної федерації лижного спорту FIS, а це означало, що за необхідні  FIS-пункти (180 очок за перемогу), могли поборотися й іноземні спортсмени. Відтак серед  44 учасників змагання було п’ятеро гостей з-за закордону – троє представників Чехії, грузин та американка. На особливу увагу заслуговує 53-річна сноубордистка зі США  Лінн Отт, яка є світовою рекордсменкою за виступами на змаганнях: дві паралельні дисципліни в Українських Карпатах  стали для пані Лінн 524-им і 525-им FIS-стартом у кар’єрі! І виступила американка гідно, ставши сьомою у гіганті та одинадцятою у слаломі.

Лінн Отт на трасі. Фото Павла Заровецького

Високий рівень організації змагань

Постійне проведення міжнародних та національних стартів на Буковелі дозволило організаторам накопичити цінний досвід. Зокрема, на цих змаганнях атлети стартували із воріт, ідентичних етапам Кубка світу та Олімпійським Іграм. Такі стартові ворота підходять і для сноубордкросу, і для паралельних дисциплін сноубордингу.

Стартові ворота на змаганнях у Буковелі. Фото Павла Заровецького

Технічний делегат FIS відзначив відчутний прогрес в організації змагань у  порівнянні з минулим роком. А на думку грузинського сноубордиста Реваза Назгаїдзе, який вже вдруге виступив у Буковелі,  місцевий схил був підготовлений навіть краще, ніж на етапі Кубку світу, в якому той брав участь.

Траса змагань. Фото Володимира Могильняка

Данча демонструє клас

У жінок в обох видах програми упевнено перемогла представниця еліти світового сноуборду, віце-чемпіонка світу– 2019 Аннамарі Данча. У фіналі паралельного слалому-гіганту уродженка Закарпаття перемогла чешку Клару Сонкову, а у вирішальному спуску паралельного слалому змагалася із землячкою Олександрою Мальованною до п’ятих воріт, на яких остання впала, не зумівши скласти гідну конкуренцію іменитій суперниці.  

Аннамарі Данча на трасі. Фото Павла Заровецького
  • Траса була підготована на дуже хорошому рівні, не гірше ніж на етапах Кубках Європи, – відзначила Аннамарі Данча у коментарі для АСЖУ, – дуже приємно що з року в рік конкуренція стає дедалі відчутнішою. У той же час зростають і FIS-пункти, а це свідчить про гарний  рівень наших змагань. Для мене це чудове тренування перед Кубком Європи,  на який ми поїдемо 6-7 лютого, після чого знову повернемося на Буковель, оскільки весь лютий плануємо присвятити тренуванням тут,  перед чемпіонатом світу, що відбудеться  1-2 березня в Словенії. На щастя, головне змагання року внесли до календаря кілька днів тому (попередній ЧС мав відбутися у  Китаї, але згодом його скасували.
Аннамарі Данча

Жіночі пристрасті у слаломі-гіганті

Крім виступу атлетки світового рівня, шанувальники зимового спорту могли спостерігати справжні драми у змаганнях інших сноубордистів. За день до здобуття «срібла» у слаломі Мальованна була розчарована своїм виступом у гіганті. Дворазова бронзова призерка попередніх чемпіонатів показала у кваліфікаційних спусках лише восьмий результат, а відтак зустрілася з Данчею уже у чвертьфіналі. Для Олександри це фактично означало виліт на ранній стадії фіналів: у підсумку так і сталося, протистояти грізній опонентці Мальованна не зуміла.

Але без сенсацій в інших чвертьфінальних сутичках не минулося. Несподіванки було одразу дві: Надія Гапатин вибила зі змагань минулорічну срібну призерку у слаломі Тетяну Ярош, а Елеонора Павлюк залишила за бортом подіуму іншу срібну медалістку 2020 року  (у гіганті) –  Віту Боднарук. Для обох переможниць чвертьфінальних заїздів це означало здобуття медалей чемпіонату України, оскільки чешка Клара Сонкова претендувала суто на FIS-пункти. Програвши свої півфінали, Надія та Елеонора зустрілися у малому фіналі: падіння Елі і впевнений проїзд Наді визначили долю срібної та бронзової  нагород чемпіонату України.

Паралельний слалом-гігант. Жінки. Результати:

 Чемпіонат України / Залік FIS  

  1. Аннмарі Данча 1. Аннамарі Данча
  2. Надія Гапатин 2. Клара Сонкова (Чехія)
  3. Елеонора Павлюк 3. Надія Гапатин
Фото Павла Заровецького

Реванш Мальованної у слаломі

Другий день змагань (паралельний слалом)  був позначений великим бажанням Олександр Мальованної виправити невдачу попереднього старту. Жаги до реваншу було стільки, що Олександра виграла кваліфікацію у самої Данчі! Заради справедливості зазначимо, що мало місце невелике падіння Аннамарі на верхній частині схилу. Третій час у кваліфікації показала  новоспечена срібна призерка чемпіонату України у гіганті Надія Гапатин із Закарпаття. Свій кураж Надя лише наростила у фіналах – впевнено виграла чвертьфінал, а після очікуваного програшу у півфіналі Данчі, реваншувалася у бронзовому спуску, випередивши учорашню віце-чемпіонку FIS-турніру Клару Сонкову з Чехії!

А у великому фіналі фінішну смугу  змогла перетнути лише Аннамарі Данча, оскільки Мальованна, як уже зазначено вище, впала на п’ятих воротах, після чого  вирішила не продовжувати свій проїзд.

Паралельний слалом. Жінки. Результати:

Чемпіонат України/ Залік FIS  

  1. Аннамарі Данча
  2. Олександра Мальованна
  3. Надія Гапатин
Фото Павла Заровецького

Чоловічі розбірки у «гіганті»

У змаганнях чоловіків через травму не зміг виступити призер минулорічного чемпіонату Олександр Белінський. Якісний старт у кваліфікації паралельного слалому-гіганту вийшов у Станіслава Гачака, який за підсумками двох спроб був другим після фаворита старту Михайла Харука. Фінали – окраса паралельного сноубордингу. Це уже контактні заїзди, боротьба нервів і тут важливо,  хто першим перетне фінішну лінію. Тому кожна деталь має значення, у тому числі, по якому треку стартує учасник. До слова, той спортсмен, що показав кращий результат у  кваліфікації, має змогу обрати курс, за яким їхатиме. Завжди є трек, який хоча б трішки, але все ж кращий. Цього разу таким виявився червоний.

У фіналах  не обійшлося без несподіванок: всі учасники їхали  потужно, але помилок уникнути не вдалося. Справжню драму розіграли у півфіналі Йосип  Пеняк та Михайло Харук, які почергово випереджали один одного під час заїзду! Михайло мав падіння, і вже  одні ворота програвав своєму супернику, але перед фінішною прямою у Йосипа виникли труднощі, якими вдало скористався опонент. Таким чином, саме Харук вирушив до великого фіналу. У другому півфіналі грузин Реваз Назгаїдзе та українець Станіслав Гачак продемонстрували високий клас – трохи швидшим виявився Реваз. Розуміючи, що медаль чемпіонату України у нього в кишені,  Станіслав дозволив собі ризик у малому фіналі, однак  все ж поступився у боротьбі за національне «срібло» Йосипу Пеняку. А от золотий фінал надовго запам’ятається шанувальникам сноуборду, адже по ходу спуску падали обоє атлетів. Спершу втратив рівновагу Михайло, через що  Ревазу вдалося суттєво відірвався, але перед фінішною прямою грузин  почав серйозно помилятися, і два спортсмени практично “заповзли” на фінішну лінію. Лише після перегляду фотофінішу рефері виявили першість Реваза у  рамках FIS-старту. У той же час  Михайло Харук захистив звання чемпіона 2020 року в паралельному слаломі-гіганті.

Паралельний слалом-гігант. Чоловіки. Результати:

 Чемпіонат України / Залік FIS  

  1. Михайло Харук 1. Реваз Назгаїдзе (Грузія)
  2. Йосип Пеняк 2. Михайло Харук
  3. Станіслав Гачак 3. Йосип Пеняк
Фото Павла Заровецького

Паралельний слалом: національний дубль Харука

Михайло Харук продовжив демонструвати високий рівень і у наступний  день змагань, впевнено вигравши кваліфікацію паралельного слалому. Другий результат показав його учорашній суперник по фіналу  Реваз Назгаїдзе з Грузії, третій – Василь Кашелюк. Варто відзначити й четвертий час Андрія  Кабалюка, який напередодні провалив старт. Тепер же високе місце у кваліфікації  давало атлету надію на підсумковий успіх.

Протистояння Кабалюка з Пеняком у чвертьфіналі стало справжнім трилером сноуборду! Спортсмени їхали борд в борд, але на фінішній прямій Йосип “зніс”  ворота, отримавши дискваліфікацію. Для Андрія Кабалюка вихід до півфіналу, за присутності там грузина Назгаїдзе,  означав автоматичне здобуття медалі національного чемпіонату. На додаток, Андрій виконав норматив майстра спорту України. Незважаючи на поразку у півфінальному заїзді, Кабалюк завершив змагання яскравою перемогою над чемпіоном гіганту Назгаїдзе. А у  великому фіналі зустрілись двоє друзів –  Михайло Харук   та Василь Кашелюк. Тріумфував перший, зробивши, таким чином, золотий дубль у форматі чемпіонату України.

Паралельний слалом. Чоловіки. Результати:

Чемпіонат України/ Залік FIS  

  1. Михайло Харук
  2. Василь Кашелюк
  3. Андрій Кабалюк
Михайло Харук на трасі. Фото Павла Заровецького

Усім переліченим сноуборд-пристрасті не вичерпалися. Наступного дня після змагань дорослих на траси Буковеля вийшла юніори, щоби розіграти медалі чемпіонату України у своїй віковій групі.

Ігор Могильняк, член АСЖУ

https://www.facebook.com/sportbukovel/videos/340472937007629/?sfnsn=mo

Популярні новини