ГоловнаНовиниКонтинентальні шанси українських біатлоністів

Континентальні шанси українських біатлоністів

Сьогодні стартує чемпіонат Європи з біатлону

У середу, 27 січня, в польському Душники-Здруй стартує відкритий чемпіонат Європи 2021 року. На відміну від більшості інших видів спорту, в біатлоні європейська першість є не особливо престижним змаганням, на кшталт етапів Кубка IBU. Навіть очки, зароблені в гонках чемпіонату Європи, йдуть в загальний залік Кубка IBU.

Тому не дивно, що більшість європейських збірних привозять на біатлонне Євро резервістів, які з року в рік змагаються з основними складами команд з пострадянського простору. У цьому сезоні збірна України представлена ​​лише наполовину основним складом, оскільки попереду ще головний старт сезону – чемпіонат світу.

Як не дивно, для нашої держави чемпіонат Європи за статусом стоїть набагато вище за етапи Кубка світу, майже на одному ряду з чемпіонатом світу і Олімпійськими іграми. Але якщо на ЧС та ОІ виграти хоча б одну медаль дуже складно, то завоювати кілька нагород на чемпіонаті Європи не повинно скласти великих труднощів. Спортсмени та їхні тренери отримають за медалі стипендії, а федерація – хороше фінансування на наступний сезон.

Склад збірної України

Чоловіки: Артем Прима, Руслан Ткаленко, Артем Тищенко, Богдан Цимбал, Тарас Лесюк, Андрій Доценко, Руслан Бригадир.

Жінки: Віта Семеренко, Катерина Бех, Анастасія Меркушина, Анна Кривонос, Ірина Петренко, Надія Бєлкіна.

У Душники-Здруй приїхали відразу чотири біатлоністи, які виступали на сьомому етапі Кубка світу в італійському Антгольці. Це Артем Прима, Руслан Ткаленко, Артем Тищенко та Віта Семеренко. Крім того, Богдан Цимбал, Тарас Лесюк, Катерина Бех та Анастасія Меркушина в цьому сезоні також мали досвід виступів на елітному рівні, але в основний команді не закріпилися і останнім часом бігали на Кубку IBU.

Дмитро Підручний, Юлія Джима, Антон Дудченко, Олена Підгрушна, Валя Семеренко і Дар’я Блашко після Антерсельви вирушили до словенської Поклюки, де будуть готуватися до чемпіонату світу. Пізніше до них повинні приєднатися ті, хто найкраще себе проявить в Польщі. Очевидно, що одним з них повинен стати один з лідерів чоловічої збірної Артем Прима. Він теж міг вже тренуватися в Поклюці, але вирішив, що додаткова змагальна практика піде тільки на користь, і сам попросив включити його до складу на чемпіонат Європи.

Ірина Петренко

Особливо цікаво буде побачити в справі Ірину Петренко, яку українські вболівальники краще знають під прізвищем Варвинець. Ця біатлоністка в 2017 році стала віце-чемпіонкою світу в естафеті, а в 2018-му представляла нашу країну на Олімпійських іграх у Пхьончангу. Потім Ірина на два роки призупинила кар’єру, встигла вийти заміж і стати мамою. Думала і про завершення кар’єри, але все ж вирішила, що ще не сказала останнього слова в професійному спорті.

В кінці грудня минулого року Ірина виграла спринтерську гонку на чемпіонаті України в Буковелі, а також фінішувала другою в гонці переслідування. На Кубку IBU перші дві гонки провела невдало, але минулого тижня в німецькому Арбері зуміла закрити всі мішені в спринті і зайняти дев’яте місце. Всього на дві десяті секунди її тоді випередила подруга по команді Надія Бєлкіна, яку включили до складу на Душники-Здруй буквально в останній момент.

Вся справа в тому, що Бєлкіна ще нещодавно мала проблеми зі здоров’ям. На щастя, судячи з усього, Надія перебуває в нормальній формі і зможе поборотися за медаль. А ось Анастасія Меркушина в цьому сезону поки тільки розчаровує. В особистих гонках вона не забігала навіть у топ-15. Можливо, проблеми 26-річної біатлоністки пов’язані з тим, що вона тренується окремо від збірної, під керівництвом батька-тренера Олега. Все-таки інші українки на лижні виглядають значно краще…

Для Віти Семеренко майбутні змагання багато в чому будуть визначальними. У першій частині сезону вона показувала дуже слабкі результати, жодного разу не забігла в очки на Кубку світу. Зрозуміло, що з одного боку, таку титуловану спортсменку відправляти на Кубок IBU буде якось дивно, але з іншого – ті ж Катерина Бех та Анна Кривонос в перспективі повинні її замінити. Так навіщо ж відтягувати цей процес, якщо вони і зараз не набагато гірші? Показати себе на тлі Віти вони зможуть вже на цьому тижні.

Решта світу

Незважаючи на те, що топові біатлоністи не поїхали на ці змагання, конкуренція буде все одно на дуже пристойному рівні. Дуже багато спортсменів мають досвід виступів на Кубку світу, в тому числі й у цьому сезоні. У чоловіків особливо варто відзначити німця Йоганнеса Кюна, росіянина Євгенія Гаранічева, болгарина Владіміра Ілієва, норвежця Ерленда Бьонтегора, француза Емільєна Клода і латвійця Андрія Расторгуєвса. Всі вони завойовували медалі в гонках еліт-класу.

Ерленд Бьонтегорд

У жінок таких гучних імен менше, але це не означає, що крім українок дивитися не буде на кого. Шляхом успішного виступу в Польщі, спробує в майбутньому повернутися в основну збірну Німеччини досвідчена Франциска Хільдебранд. Також традиційно сильний склад привезла збірна Росії. А команди Естонії та Польщі взагалі виступлять основою. Але у випадку з польками це не дивно, адже господарі чемпіонату завжди намагаються максимально заповнити медальну скарбничку.

Ну і треба пам’ятати, що навіть резервісти топ-збірних можуть створити серйозну конкуренцію як українцям, так і більш іменитим суперникам.

Цікавим нюансом є те, що оскільки чемпіонат Європи відкритий, то брати участь в ньому можуть навіть такі «екзотичні збірні», як, наприклад, США і Канада. Загалом, всі бажаючі, обмежень за національною приналежністю немає.

Програма чемпіонату Європи-2021

27.01.2021 – 11:30 – Індивідуальна гонка, жінки
27.01.2021 – 15:15 – Індивідуальна гонка, чоловіки
29.01.2021 – 11:30 – Спринт, жінки
29.01.2021 – 15:00 – Спринт, чоловіки
30.01.2021 – 11:30 – Гонка переслідування, жінки
30.01.2021 – 14:00 – Гонка переслідування, чоловіки
31.01.2021 – 11:00 – Одиночна змішана естафета
31.01.2021 – 14:00 – Змішана естафета

У Душниках-Здруй біатлоністи розіграють медалі в п’яти дисциплінах: індивідуальних гонках, спринтах, персьютах, а також одиночній і класичній змішаних естафетах. 28-го січня вони матимуть один день відпочинку.

Варто відзначити повернення індивідуальних гонок на європейську першість. У минулому році в якості експерименту в білоруських Раубічах замість класики біатлону були проведені суперспринти.

Нещодавно наші Антон Дудченко та Юлія Джима порадували успішними виступами в індивідуальних гонках в Антгольці. Сподіваємося, що і перший день чемпіонату Європи принесе українській збірній медаль, а краще – відразу декілька!

Денис Шаховець, член АСЖУ, Sport.ua

Популярні новини