ГоловнаНовиниБіатлон на Буковелі

Біатлон на Буковелі

У Буковелі відбувся чемпіонат України, який увійде в історію національного біатлону

З 20 до 27 грудня на новітньому біатлонному комплексі у Буковелі відбулися змагання, на які чекали всі: спортсмени, тренерський штаб, біатлонні функціонери і, звичайно ж, уболівальники.

Буковель – ідеальне місце для біатлону

Для розташування стадіону, який у перспективі міг би прийняти найпрестижніші міжнародні змагання з біатлону та багатотисячну армію прихильників цього виду спорту, Буковель, без перебільшення – ідеальне місце. Це – найбільший лижний курорт у Східній Європі, на якому працює 17 витягів, а загальна довжина схилів становить 70 кілометрів. На території самого резорту можуть розміститися близько трьох тисяч туристів, а кількість ліжко-місць у радіусі 20 кілометрів від Буковеля налічує аж 20 тисяч, у готелях  різного рівня –  від трьох до п’яти зірок. Досвід прийому туристів – чималий: щороку Буковель відвідують більше двох мільйонів туристів, половина яких – гості з-за кордону!  Відтак рішення власника комплексу передати Поляницькій сільській раді 8 гектарів землі в оренду на 50 років за символічну одну гривню – спеціально для будівництва спортивного об’єкту, стало цілком закономірним і очікуваним  біатлонною спільнотою. А вже за два роки новітній біатлонний комплекс у Буковелі – офіційно відкритий.

Фото Павла Заровецького

Характеристики стадіону

Стадіон розташований на висоті 917 метрів над рівнем моря. Найвища точка стадіону – 960 метрів, найнижча – 901 метр. Наразі завершено першу чергу будівництва: прокладено трасу, загальна довжина якої становить 4 кілометри, та зведено стрільбище. Для того, аби забезпечити належне змагальне покриття, траси на 100 відсотків обладнані сніговими установками. Упродовж найближчого літа біатлонні траси отримають асфальтне підґрунтя. Сучасне стрільбище обладнане 32-ма установками для стрільби, а на трибунах зможуть вміститися 5 тисяч уболівальників. У найближчих планах забудовників – проведення освітлення по усій біатлонній трасі, а також зведення адміністративних споруд та готелю. Усе разом дозволить Буковелю претендувати на проведення міжнародних стартів, а, тим часом,  ніщо не заважало Федерації біатлону України провести біатлонні змагання загальнонаціонального рівня.

Фото Володимира Могильняка

Герої прем’єрних змагань

Героєм першого чемпіонату Україну, проведеного на Буковелі,  став Артем Тищенко, який спочатку переміг в усіх трьох особистих стартах – спринті, персьюті та мас-старті, а потім з партнерами по команді Чернігівської області фінішував першим і в естафетній гонці.   

Фото Володимира Могильняка

Феєрично повернулася після декретної відпустки Ірина Петренко, досі більш відома уболівальникам як Варвинець! Вже у першій гонці після паузи Ірина виборола золоту нагороду. Наступного дня, у гонці переслідування, яка відбувалася за результатами спринтерської гонки, спортсменка фінішувала другою. У третій особистій гонці з масового старту Ірина участі не брала.

А найбільшу колекцію медалей серед жінок зібрала Надія Бєлкіна – 2 «золота» (у персьюті та мас-старті) і «срібло» у спринті, де вона поступилася Ірині Петренко мізерними 1,2 секунди.

Фото Володимира Могильняка

Змішана естафета без стрільби

У заключний  змагальний день спортсмени вийшли на старт змішаної естафети. Щоправда,  ця гонка несподівано для атлетів та вболівальників відбулася … без стрільби. Причиною такого рішення стала турбота про безпеку відпочиваючих на гірськолижному курорті Буковель, адже за стрільбищем проглядається підйомник. Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак повідомив, що відсутність повноцінного бар’єру між стрільбищем та гірськолижною трасою – провина підрядників, які до початку змагань не встигли змонтувати захисну стіну, яка б повністю перекрила  зону видимості підйомника.

Фото Володимира Могильняк

Однак у цій ситуації  скасовувати заплановані старти, на яких мав відбутися відбір біатлоністів на етапи Кубка світу та Кубка IBU, Федерація не вважала можливим. Як сказав Володимир Бринзак в одному зі своїх інтерв’ю, «з цього не потрібно робити трагедії». За його словами, усі спортсмени – професіонали: ніхто так високо не стріляє і у людей навмисне не цілиться. Отож, усі індивідуальні перегони та класичні естафети відбулися за звичними для біатлону правилами. Щодо змішаної естафети, зважаючи на відсутність необхідності подальшого відбору спортсменів та незавершену конструкцію захисного бар’єру, організатори вирішили перестрахуватися й не проводити цю гонку зі стрільбою – команди змагалися лише у швидкості. 

Зведення додаткового захисту 

На даний момент, за стрільбищем вже розпочалися монтажні роботи із встановленням додаткового бар’єру, що захистить туристів на гірськолижній трасі. За дорогою, яка відділяє стрільбище від витягу, буде встановлено металевий лист 6 метрів заввишки та 60 метрів завдовжки, який повністю закриватиме витяг номер 14. Таким чином, турист, підіймаючись підйомником, бачитиме лише бар’єр, а у поле зору спортсмена на стрільбищі потраплятиме лише вогневий рубіж.

Фото Павло Заровецький, biathlon.com.ua

Також жваве обговорення вболівальників викликав невеликий потічок, який проходить через стрільбище. Володимир Бринзак повідомив, що рів, яким протікає  струмок, буде спочатку  оброблено бетоном, а потім оздоблено камінням. За словами керівника українського біатлону, ані яр, ані потічок, жодним чином не заважатимуть спортсменам під час змагань, а, навпаки, стануть родзинкою комплексу.

Поповнення збірної України

За результатами національного чемпіонату,  до першої команди України приєднається найспішніший атлет буковельського змагання Артем Тищенко, а також повернеться Тарас Лесюк, який, через сімейні обставини, змушений був відлучитися від збірної та пропустити два тижні тренувань. До свої честі, Тарас таки зумів взяти участь у національних змаганнях, причому в екстремальних умовах –  його лижі та гвинтівка прибули на Буковель за кілька годин до старту першої гонки. У спринті та переслідуванні Лесюк фінішував другим, а у гонці з масовим стартом  – четвертим.

Фото Володимира Могильняка

Склад команд на Кубок IBU

На Кубок IBU вирушить п’ять спортсменів та сім спортсменок. Ще один біатлоніст та одна біатлоністка, які виявляться найслабшим в основній команді за результатами V етапу Кубка світу, який розпочинається завтра у німецькому Обергофі, приєднаються до резервної збірної. До слова, цього року, у зв’язку із пандемією, були скасовані всі юніорські біатлонні змагання, тому на Кубку IBU дозволено розширену квоту у вісім атлетів. Актуальний склад чоловічої команди на січневі етапи Кубка IBU – Руслан Бригадир, Андрій Доценко,  Денис Насико, Сергій Телень, Віталій Труш. Жінки вирушать наступним колективом – Надія Бєлкіна, Юлія Городна, Христина Дмитренко, Анна Кривонос, Оксана Москаленко, Ірина Петренко, Анастасія Рассказова.

Біатлонна історія Буковеля продовжиться уже у  березні наступного року, коли відбудеться весняний чемпіонат України, на який, за попередньої інформацією, будуть запрошені спортсмени з основної команди України.

Ігор Могильняк, Володимир Могильняк

Популярні новини