ГоловнаНовиниЛувр приймає журналістів

Лувр приймає журналістів

На 78-й Конгрес Міжнародної асоціації спортивної преси (AІПС), що проходив на початку березня в Парижі, з’їхалися делегації з більш ніж 100 країн. Як завжди була серед них і Україна. Родзинкою ж нинішнього заходу, присвяченого також 90-річчю найбільшої і найавторитетнішої всесвітньої журналістської організації стало те, що вперше в її історії урочисте відкриття Конгресу відбулося в Луврі, потрапити куди за честь мріє чи не кожен гість столиці Франції, який цікавиться історією, наукою, мистецтвом і культурою світової цивілізації. Сама по собі процедура ювілейного засідання була нетривалою, оригінальною і дуже сердечною.

Спортивним журналістам, відверто кажучи, тут сильно пощастило – адже даний форум повинен був проходити в кінці квітня в Монтевідео. Однак через зміни уряду в далекій південноамериканській країні і непростої економічної ситуації в світі Уругвай в останній момент відмовився від проведення рік тому запланованого Конгресу АІПС. І в цій форс-мажорній ситуації з найкращого боку проявило себе керівництво нашої міжнародної організації та Союз спортивних журналістів Франції – об’єднавши зусилля, вони за підтримки Національного олімпійського комітету Франції прекрасно підготували і провели відповідальний захід. Своєю діловитістю, вмілою організацією та гостинністю він приніс чимало приємних моментів усім учасникам паризького саміту. Програма його була надзвичайно насиченою, різноманітною та цікавою, не дозволивши більшості учасників зустрічі сповна насолодитися красою давнього міста на берегах незрівнянної Сени. Додамо до цього й те, що з метою економії коштів 78-й Конгрес АІПС замість вже звичних чотирьох – п’яти днів тривав всього – 3.

Однак ніхто не нарікав з цього приводу. І всі засідання, брифінги, дискусії та численні презентації, як правило, проходили при повному кворумі делегатів. З того, що особливо запам’яталося нам на Конгресі виділимо – засідання Європейської континентальної секції АІПС, на якій за традицією дуже бурхливо й зацікавлено обговорювалися проблеми і перспективи спортивної журналістики в країнах Європи (подібні зустрічі пройшли також і в інших континентальних секціях – Америки, Азії, Африки), доповіді та виступи представників найбільших і шанованих міжнародних спортивних організацій – МОК, ФІФА та УЄФА, Спеціальної Олімпіади, ряду міжнародних Федерацій із різних видів спорту. Підвищений інтерес у спортивних журналістів викликала і презентація Ріо–2016, що стосується їхньої роботи на Олімпійських іграх у Бразилії. Тут ще багато невирішених питань, над якими належить інтенсивно попрацювати як керівництву АІПС, так і організаторам змагань. Відзначимо і дуже гостру дискусію з гарячими дебатами про проблеми та інші перешкоди, з якими зустрічаються в роботі спортивні журналісти планети при виконанні своїх професійних обов’язків. На наш погляд, подібні дебати надзвичайно актуальні й корисні. І безперечно, лише об’єднавши зусилля, знання та досвід національних журналістських організацій, члени АІПС разом з колегами, які не входять до неї, зможуть дану ситуацію суттєво поправити…

Коли ж офіційна частина паризького саміту підійшла до кінця, наші французькі друзі – професор, відомий спортивний журналіст Жан-Поль Савар і Василь Товарницький, член АСЖУ і АІПС, що представляє інтереси Асоціації спортивних журналістів України в країнах ЄС, запропонували нашій делегації на пару днів зазирнути до них у Ліон, друге за величиною місто Франції. Ми погодились. І провели в ньому два чудових дні, познайомившись ближче з багатовіковою культурою і сучасним життям цього фантастично прекрасного в усіх відношеннях краю. І в спортивному плані в тому числі. Спасибі, колеги, за доброту, сердечність і гостинність, які ми будемо пам’ятати завжди!

Наступний 79-й Конгрес АІПС планується провести в Досі (Катар) в лютому 2016 року.

Київ–Париж–Ліон–Київ

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України,
Олександр Хілюков,
заступник головного редактора сайту АСЖУ

Фото Василя Товарницького, власного кореспондента АСЖУ в країнах ЄС.
 

Популярні новини