ГоловнаНовиниУкраїна серед найкращих на Європейських Іграх-2014

Україна серед найкращих на Європейських Іграх-2014

Наши спортсмени завоювали 10 золотих, 9 срібних та 6 бронзових медалей на Європейських Спеціальних Олімпійських Іграх з літніх видів спорту, які завершилися 20 вересня у бельгійському Антверпені.

Незважаючи на дуже сильних суперників з 58 країн, команда з 18 спортсменів Спеціальної Олімпіади України  гідно та переможно представила свою країну. Українські спортсмени – інваліди завоювали 5 золотих,  5 срібних та 5 бронзових медалей в гімнастиці, 2 срібні медалі в бадмінтоні, 3 золоті медалі в настільному тенісі, 2 золоті, 1 срібну та 1 бронзову  медалі в плаванні і посіли почесне ІІ місце в змаганні по футболу.

Загалом команда Спеціальної Олімпіади України завоювала 25 медалей і довела в черговий раз, що, незважаючи на інтелектуальні порушення, спортсмени здатні достойно представляти свою країну на найвищому рівні. 

Для атлетів Спеціальної Олімпіади участь в таких змаганнях світового рівня вже є перемога. Але ж вони не тільки взяли участь, а й повернулися з такими важливими нагородами.

Спеціальна Олімпіада – це міжнародна спортивна організація для людей з порушенням інтелектуального розвитку. Літні і Зимові Олімпійські Ігри проводяться раз на два роки. Спеціальна Олімпіада України направляє команду до кожної події з 1995 року.
Спеціальний Олімпійський рух виник з ініціативи Юніс Кеннеді Шрайвер, сестри президента США Джона Кеннеді. Міжнародна організація Special Olympics була організована в 1963 році, а в 1968 році в Чикаго пройшли перші Спеціальні Олімпійські Ігри. У 1988 році рух було визнано Міжнародним Олімпійським комітетом. Сьогодні він розвинений в 160 країнах світу з 30 видів спорту.
Спеціальні Олімпійські Ігри проводяться виключно з метою адаптації людей з порушеннями інтелектуального розвитку. Метою змагань є не просто виявити найсильнішого та зафіксувати спортивні рекорди. Головна мета – це особисте досягнення кожного спортсмена. В Іграх  також відсутні «командні заліки» між різними країнами.

Рух Спеціальної Олімпіади в Україні започатковано в 1991 році і зараз це впливова організація, яка об’єднує 19 000 спортсменів з порушеннями інтелектуального розвитку в 16 областях нашої країни.

В історії Бельгії Спеціальні Олімпійські Ігри пройшли вперше. Цього року в змаганнях брали участь делегації з 58 країн Європи та Євразії, 2000 спортсменів з порушеннями інтелектуального розвитку, 1000 тренерів, 4 000 волонтерів.

Олена Лужановська,
Спеціальна Олімпіада України

Популярні новини