ГоловнаНовиниВдалих Вам стартів, друзі!

Вдалих Вам стартів, друзі!

8 вересня 2014 року в офісі Спеціальної Олімпіади України відбулася прес-конференція, присвячена участі української команди спортсменів з вадами розумового розвитку в Європейських Літніх Іграх в  Бельгії.

Незважаючи на триваючі проблеми на Сході країни, Спеціальна Олімпіада України зібрала команду з 18 медалістів до участі в одному з провідних спортивних заходів для інвалідів в Європі в 2014 році.

На прес-конференції в якості почесного гостя був присутній посол Бельгії в Україні пан Люк Якобс.  Він привітав українських спортсменів та побажав їм успіхів і перемог в Європейських Іграх. Пан посол вважає, що це чудова позитивна подія в житті України на тлі того, що зараз відбувається на Сході країни. І наголосив, що народ Бельгії з радістю зустріне українську команду і наші спортсмени-інваліди будуть оточені великою турботою.

Президент Спеціальної Олімпіади України, академік Сергій Васильович Комісаренко сказав: “Ми розуміємо, що наша країна стикається з труднощами і перешкодами. І кращий спосіб, який ми можемо обрати, щоб гідно пройти крізь них -  продемонструвати нашу мужність перед обличчям незгод. Насправді, наші спортсмени стикаються з такими негараздами кожен день  тому, що, на жаль, вони часто змушені жити замкнутим, усамітненим життям подалі від суспільства”.

Одним із найбільш складних аспектів участі української команди в великих спортивних заходах є відсутність фінансування. На відміну від США, де Спеціальна Олімпіада була заснована, або Європи, де благодійність і громадська підтримка є частиною культури, в Україні все фінансування здійснюється за рахунок приватних та благодійних джерел. До сьогодні жодних коштів не було виділено з  державного бюджету України на таку важливу справу, спрямовану на підтримку самого незахищеного та дискримінованого прошарку нашого суспільства.

Спеціальна Олімпіада України в даний час підтримує більше 19 000 спортсменів з відхиленнями у розумовому розвитку, але це ледь 4% від кількості людей у нашій країні з тими чи іншими вадами розумового розвитку. В Україні близько 500 000 громадян, які могли б скористатися всіма можливостями які надає Спеціальна Олімпіада України.

Спеціальні Олімпійські Європейські літні ігри
Спеціальні Олімпійські Європейські літні ігри відбуваються з 9 по 20 вересня 2014 року, в місті Антверпен, Бельгія. В Іграх беруть участь близько 2000 спортсменів з відхиленнями у розумовому розвитку з 58 країн світу. Спортсмени змагатимуться в 10 видах спорту, таких як легка атлетика, бадмінтон, дзюдо, бочче, плавання, гімнастика, футбол, велоспорт, настільний теніс, баскетбол.

Спортсмени підтримуються 4000 волонтерами, 2500 членами сімей, 300 посадовими особами та 300 медиками. На Ігри приїде майже 50 000 глядачів та вболівальників, щоб підтримати спортсменів.

Європейські літні ігри 2014 – це більше, ніж просто спорт. Спортивні змагання становитимуть  кістяк SO 2014, але вони обрамлені цілим рядом наукових та культурних заходів, програм і церемоній.

Наприклад, буде урочиста церемонія відкриття та святкова церемонія закриття, а також  професійні скринінги здоров’я для спортсменів, науково-дослідні заходи, мистецькі та сімейні виставки та програма «Юний спортсмен» – спеціальні заходи для дітей у віці від 2 до 7 років.

Андрій Підварко,
директор Спеціальної Олімпіади України

Популярні новини