ГоловнаНовиниІсторичний тріумф «Шахтаря»: українці вдруге б’ють «Реал»

Історичний тріумф «Шахтаря»: українці вдруге б’ють «Реал»

На НСК «Олімпійський» донецький «Шахтар» переміг мадридський «Реал», який два роки тому здобув на київській арені свій рекордний, тринадцятий, трофей найсильнішої команди Старого Світу – Кубок європейських чемпіонів.

Непрості часи «Реалу»

Два роки тому Королівський клуб був зовсім іншою командою: Криштіану Роналду, Гарет Бейл, Серхіо Рамос були ключовими фігурами тієї команди і творили її гру. У чудовій формі були й інші галактичні зірки –   Модрич, Бензема, Марсело, Каземіро. Та й Іско з Асенсіо були значно цікавіші, ніж тепер. У даний момент мадридці переживають період своєрідної стагнації: після від’їзду Криша та Бейла, потьмяніли Модрич з  Бензема, зовсім втратили себе Іско з Асенсіо, а Рамос з Каземіро ще не відновилися після травм;  у Марсело, видно, розбіжності з клубом щодо продовження кар’єри. Еден Азар, який би мав стати новим лідером «Реалу», замість діаманту,виявився кришталем, який аж надто часто травмується, от і перед матчем із «Шахтарем» зазнав ушкодження. Зінедін Зідан, повернувшись до клубу менш, як через рік після тріумфу у Києві, за сезон знову зробив  Мадрид  чемпіоном Іспанії. Але цієї осені клуб серйозно штормить – причини перелічені вище.

Фото прес-служби ФК “Шахтар”

Шахтареві не легше

Однак проблеми зі складом є і в «Шахтаря»: травмовані центрбеки Кривцов і Хочолава, крайні захисники Ісмаїлі та Корнієнко, котрий так добре замінив бразильця на лівому фланзі оборони. Відтак у матчі з «Реалом» Миколі Матвієнку  довелося згадувати свій період кар’єри на позиції лівого захисного крайка. У центрі захисту компанію  21-річному  Валерію Бондарю, який з’їв свої два (якщо не більше)  пуди солі в іграх з «Боруссією»,  склав на рік молодший за нього бразилець Вітао, котрий вперше вийшов у стартовому складі в Лізі чемпіонів.

Валерій Бондар. Фото прес-служби ФК “Шахтар”

Здавалося, проблеми господарів поглибилися, коли вже на  14-ій хвилині  Рафаель Варан жорстко зіграв у коліно Жуніору Мораесу у центрі поля, після чого український бразилець, як не намагався, до своєї честі, продовжити гру таки не зміг.

Стійкість гірняків

У першому таймі господарям було зовсім непросто: «Реал» проводив атаки із притаманним йому класом і логічним завершенням. Штанга підстрахувала гірняків після пострілу Марко Асенсіо, а потужну “гармату” Карима Бензема парирував молодий Анатолій Трубін. Упродовж першої половини гри 19-річний воротар виручив і після ще одного потенційно гольового удару Асенсіо. Не скажеш, що господарі грали на відбій, відсиджуючись в обороні: «Шахтар» організовував контратаки і колов опонента, хоча до завершальних ударів справа доходила не часто. Тому сухі нулі після 45 хвилин гри виглядали хорошим здобутком для команду Луїша Каштру.

Луїш Каштру та Зінедін Зідан. Фото прес-служби ФК “Шахтар”

«Шахтар» карає «Реал» за недбалість

Але другий тайм показав, що наставник аж ніяк не збирався задовольнятися малим, а, як і очікувалося, звелів своїм хлопцям йти вперед за максимумом, який лише й залишав помаранчево-чорних  при шансах на плей-оф Ліги чемпіонів. Після перерви «Шахтар» виглядав активніше за опонента, що майже одразу принесло бажаний результат. І якщо удар Тайсона, після сольного проходу, Куртуа парирував, то вже за хвилину бельгієць був безсилим. Менді, хоч і вибив м’яч з-під ніг у Марлоса, однак відправив його за спину Варану, який не зорієнтувався у ситуації. Натомість Дентіньо цілеспрямовано помчав до сфери і потужно вгатив її у ворота,  «прошивши»  голкіпера наскрізь!

Дентіньо, Тете і Марлос. Фото прес-служби ФК “Шахтар”

Коса Варана викошує форвардів, але що з того

1:0 – вийшло, що Дентіньо помстився Варану за травму, якої француз завдав Мораесу. Щоправда,  від брутального оборонця згодом постраждав і сам автор голу –  за гіркою іронією, також у центрі поля! Йдучи на м’яч, бразилець на мить програв боротьбу Варану, а той зігравши прямою ногою,  за одно заїхав у ступню опоненту. Рефері трактував епізод як гру у м’яч, а тому ще однієї жовтої гравець збірної Франції не отримав.

Контрольний постріл

Важливим чинником перемоги «Шахтаря» стало те, що команда не знітилася під натиском «Реалу», який пішов у ва-банк за рахунку 0-1 і створив кілька небезпечних моментів. Однак гірняки не допускали паніки, а тому на останньому рубежі оборони діяли чітко, особливо варто відзначити молодих Бондаря та Вітао, котрі за підтримки досвідчених Степаненка та Матвієнка створили той фундамент, який дозволяв донеччанам постійно організовувати швидкі контратаки. В одній із таких Манор Саломон, отримавши м’яч від Майкона біля центральної лінії, пройшов у штрафний майданчик і завдав  потужного й точного удару у ближній кут – у Куртуа не було шансів! 2:0 – по такій грі «Реалу» було складно відігратися.

Манор Саломон. Фото прес-служби ФК “Шахтар”

І хоч мадридці спробували це зробити, набута психологічна перевага української команди додавала їй впевненості у своїх діях. Відтак від фінальних спроб «Реалу» врятуватися віяло безнадійністю.

Отож, «Шахтар» двічі переміг «Реалу» у групі із загальних рахунком 5:2: по два голи забили Дентіньо та Саломон, кожен з яких відзначився і у Мадриді, і у Києві.

Фото прес-служби ФК “Шахтар”

Ситуація в групі: або пан, або пропав

Український клуб вийшов на другу позицію, однак ситуація у групі вкрай заплутана. Кожна із чотирьох команд, як мають шанси вийти до плей-оф Ліги чемпіонів, так само можуть опинитися за бортом найпрестижнішого клубного турніру Старого Світу. Ба, навіть трьом з чотирьох команд, за винятком «Борусії», взагалі,  загрожує виліт з єврокубків, без потрапляння до втішної у цьому випадку Ліги Європи.

«Шахтареві», щоби продовжити боротьбу у Лізі чемпіонів, слід перемогти на виїзді «Інтер» або зіграти з міланцями внічию, за умови, що «Реал» не виграє у «Борусії». Якщо ж українці поступляться  у Мілані, то перейдуть до Ліги Європи, але лише в тому разі, коли й  «Реал» вдома програє  німцям.

Ліга чемпіонів УЕФА, Група B

Турнірна таблиця після 5 турів       

  1. «Боруссія» (Менхенгладбах) – 8 очок
  2. «Шахтар» (Донецьк) – 7 очок
  3. «Реал» (Мадрид) – 7 очок
  4. «Інтер» (Мілан) – 5 очок

Матчі 6-го туру, 9.12.2020

«Інтер» – «Шахтар»

«Реал» – «Боруссія»  

Луїш Каштру та Тарас Степаненко. Фото прес-служби ФК “Шахтар”

Паралель з минулим

Розклади непрості, що,  втім, не нівелює історичного тріумфу гірників над «Реалом». Ця звитяга нагадала славну перемогу київського «Динамо» над Мадридом навесні 1999-го, що вивела українців до півфіналу Ліги чемпіонів. Так, та звитяга була здобута на ближній до фіналу стадії турніру, а тому цінується вище. Однак чому б цій знаковій перемозі не стати провісником подальшого слаломного ходу іншого українського клубу у найпрестижнішому турніру.

Олександр Гливинський

Популярні новини