ГоловнаНовиниІз Сочі з медалями!

Із Сочі з медалями!

Теплим вечором у неділю, 23 лютого, в Росії завершилася ХХІІ зимова Олімпіада. Додому українські спортсмени повернулися з двома нагородами – золотою та бронзовою медалями!

Їх для України в жорсткій і нервової конкуренції з суперницями завоювали біатлоністки – сестри Віта і Валя Семеренко, Олена Підгрушна та Юлія Джима (золото в естафеті), а також Віта Семеренко (бронза у спринті). До речі, саме на «стріляючих лижниць» ми сподівалися найбільше напередодні стартів ХХІІ зимових Олімпійських ігор у Сочі. Разом із тренерами, а також всією нашою дружною біатлонною командою, очолюваною президентом Федерації біатлону України Володимиром Бринзаком, вони ці надії повністю виправдали. Браво, дівчата! Своєю майстерністю, бойовим духом і волею до перемоги ви по праву заслужили цей успіх.

Віддамо належне тут усім людям і організаціям, які вклали свої сили, душу і фінанси в підготовку чудового квартету, який прославив Україну на весь світ. Мова йде насамперед про Міністерство молоді та спорту України (міністр Равіль Сафіуллін) і Національний Олімпійський комітет (президент Сергій Бубка), які впродовж багатьох років міцно підтримують цей вид спорту. Звідси і результат, який, сподіваюся, стане прикладом для всіх інших зимових видів спорту. Втім, і літніх теж.

Золотому фіналу на Білій Олімпіаді в Росії в естафеті наших біатлоністок раділа вся Україна, яка пережила за останні три місяці чи не найстрашніші і драматичніші дні у своїй новітній історії. Значення цієї перемоги на сочинських трасах для нашої країни має величезне значення як у спортивному, так і в іміджевому плані. Ось як прокоментував її президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах (Німеччина): «Перемога України в жіночій естафеті з біатлону – особливий момент Олімпійських ігор у Сочі. Це потужний, важливий символ єдності під час кривавої політичної кризи в Україні. Перебуваючи в жалобі, з одного боку, і, знаючи, що насправді відбувається в країні, бачачи українську столицю у вогні, і відчуваючи всю відповідальність, спортсменки виграли золоту медаль. Мене, насправді, це дуже вразило. Це був надзвичайно емоційний момент», – сказав в інтерв’ю агентству Ассошіейтед прес президент МОК.

Настільки ж емоційним у своєму висловлюванні після знакової перемоги землячок був і президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка: «Цю перемогу присвячуємо всьому українському народу. Вірю, що в цей нелегкий час для країни, ця медаль зможе об’єднати нас і в Україні запанує мир, спокій і благополуччя. Країна може пишатися, що на головному планетарному спортивному форумі майорітиме синьо-жовтий прапор і лунатиме гімн України. До цієї золотій нагороди ми йшли цілих 20 років. Дівчата – великі молодці, зробили все, що від них залежало. Пишаємося ними. Ми вболівали на трибунах з траурними стрічками і з прапорами, на яких було написано «За мир! За Україну». Сьогодні великий день для кожного з нас. Я не міг стримати сліз».

Сочинські старти ХХІІ зимових Олімпійських ігор залишилися позаду. Як і в усіх найбільших змаганнях планети, у них є свої герої і невдахи. Серед героїв назавжди тепер буде і відважна команда українських біатлоністок. Ще раз спасибі за перемогу, дівчата! Аналіз і оцінка виступів інших олімпійців України ще попереду. Тут нам усім є про що поговорити. І не лише про приємне.

Наступна Біла Олімпіада пройде в 2018 році в Кореї.

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ,
член НОК України

Популярні новини