ГоловнаНовиниМомент гордості

Момент гордості

Чудово виступила на чемпіонаті світу з фехтування, що закінчився в Будапешті, збірна України: на її рахунку 4 медалі (2, 1, 1) і третє загальнокомандне місце.

Змагання, що проходили в столиці Угорщини з 5-го по 12-е серпня, зібрали 806 спортсменів з 99 країн. За напруженням боротьби, гостротою суперництва і непередбачуваності результатів це був один з найзахоплюючих чемпіонатів світу в ХХI столітті. Фехтування в Угорщині – національний вид спорту. І тому весь тиждень величезний зал був забитий глядачами під зав’язку, які несамовито вболівали за своїх улюбленців. Як і завжди на подібних турнірах було розіграно 12 комплектів нагород – 6 в особистих змаганнях і в 6 командних. І в кожному з видів зброї українські майстри грали помітну роль.

Найвищого успіху тут домоглися наші шаблістки, ведені унікальною чемпіонкою Ольгою Харлан з Миколаєва. Яких тільки титулів не завоювала за останні 5-6 років вихованка чудових тренерів з південного портового міста Анатолія Шлікаря, Юрія Марченка та Артема Скорохода! Однак серед них довго не було особистої золотої медалі з чемпіонатів світу. А тепер вона є! У жорсткому, нервовому поєдинку у фіналі з росіянкою Катериною Дьяченко після рахунку – 12:12 Оля завдала підряд три разючих удару і вперше стала чемпіонкою світу в особистих змаганнях! А потім вже в командному турнірі разом з подругами Галиною Пундик, Аліною Комашук та Оленою Вороніною вона стала чемпіонкою світу в Будапешті вдруге. І перемогли українки в фіналі в супердраматичному протистоянні збірну Росії – 45:44, якої тричі підряд до цього поступилися на чемпіонатах світу. Молодці, дівчата!

Героями повернулися додому і українські шпажисти, які завоювали в командному турнірі срібні медалі. І нехай у вирішальному поєдинку за золоті нагороди підопічні Володимира Станкевича поступилися господарям змагань збірній Угорщини – 38:42, доріжку вони залишали з високо піднятою головою. Стати другими на такому представницькому фехтувальному форумі завжди почесно. А якщо до цього додати, що по ходу турніру вони перемогли таких зубрів, як Росію і Францію, вагомість «срібла» стане ще зрозуміліше. У складі збірної України зі шпаги виступали – заслужений майстер спорту Богдан Нікішин (Дніпропетровськ), заслужений майстер спорту Дмитро Карюченко (Харків), майстри спорту міжнародного класу з Києва Віталій Медведєв і Анатолій Герей. Разом з хлопцями хочеться відзначити тут і їх особистих тренерів – Ольгу Марченко та Сергія Комарова, Ірину Одокієнко, Леоніда Андреюка та Володимира Станкевича.

Найдобріших слів за виступи в Будапешті заслуговують 24-річний рапірист Ростислав Герцик зі Львова та його тренер Сергій Гаравський. Переконані, що бронзова медаль (перша в цьому виді зброї після відходу з доріжки багаторазового чемпіона і призера багатьох великих міжнародних змагань киянина Сергія Глибоцького у 1999 році) далеко не межа для молодого і талановитого майстра. Адже у Гаравського є в групі ще один дуже амбітний і талановитий рапірист, який мріє про підкорення найвищих вершин у спорті. Це Клод Юніс. Значить чекають нас попереду (і сподіваємося, не раз) нові успіхи відчайдушних хлопців і їх тренера.

Кілька слів про жіночу шпагу. Її багаторічний лідер, олімпійська чемпіонка львів’янка Яна Шемякіна з ряду причин нинішній сезон пропускає. І саме її відсутністю можна пояснити деякий спад в результатах у наших шпажисток. Але можна не сумніватися, що з її поверненням на доріжку справи у дівчат підуть на поправку. Запорука того дуже молодий вік більшості членів збірної України і величезний тренерський потенціал старшого тренера команди шпажисток Андрія Орліковського. А місця, зайняті дівчатами в Будапешті, говорять про їх перспективность та необхідність ще більшої роботи над собою. Приклад Яни, її працьовитість і самовіддача повинні завжди стояти перед їх очима.

Будапештський чемпіонат світу ще раз показав, що українське фехтування входить сьогодні у світову еліту. У нього відмінні перспективи. Всі ми відчуваємо момент гордості за прекрасний виступ збірної в Угорщині. І це пряма заслуга головного тренера збірної України Гаріка Давідяна, всього колективу команди – особистих тренерів, лікаря, масажистів, психолога, прес-аташе. І звичайно ж Національної федерації фехтування України на чолі з новим президентом Павлом Гайдаєм (обраний у грудні 2012 року) та галузевого міністерства на чолі з Равілем Сафіулліним. Їх спільні зусилля принесли класний результат! Чим не привід іншим видам спорту і федераціям взяти на озброєння цей гідний наслідування досвід!

Михайло Волобуєв,
спортивний оглядач «Правди України»,
Володимир Лебедко,
кореспондент сайту АСЖУ

Фото прес-аташе НФФУ Дар’ї Недашківської.

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини