ГоловнаНовиниПриємне знайомство

Приємне знайомство

Стрімко тікають останні години старого року. А охочих залишити лучний тир, обладнаний в підвалі середньої школи № 93 на Виноградарі, щось не видно. І це цілком зрозуміло – вперше за останні роки тут проходив чемпіонат Києва по блоковому луку. Нехай учасників і глядачів було небагато, проте боротьба за нагороди йшла неабияка: лише заключна серія визначила переможців та призерів новорічного турніру.

Багаторічне висвітлення різних змагань, здавалося б, назавжди привчило мене нічому не дивуватися в спорті. Однак столичний чемпіонат по блоковому луку, названий романтично «Різдвяні зустрічі», прочинив хвіртку в інший, більш казковий і таємничий світ спорту, що продовжує знову дивувати своєю різноманітною палітрою і гостротою відчуттів. І просто чудово, що блочний лук, котрий тривалий час перебував в тіні класичного (або як його частіше називають олімпійського) луку все впевненіше крокує по планеті. І вже всерйоз сам подумує про потрапляння в олімпійську програму. Для початку хоча б в показову частину Ігор-2016, які відбудуться в Ріо-де-Жанейро в Бразилії.

Про цей вид спорту я, зрозуміло, знав і раніше. А ось на змагання по блоковому луку потрапив вперше. З усією відвертістю хочу сказати, що знайомство вийшло приємним і корисним в усіх відношеннях. Для себе я не тільки відкрив новий і дуже привабливий вид спорту, а й познайомився з щасливими людьми, котрі відчувають насолоду від заняття ім. Таку дружню, скоріше навіть серцеву атмосферу, незважаючи на найгостріше суперництво, нині в спорті зустрінеш не часто. І це заслуга, перш за все, організаторів турніру з клубу «Стрілець» – президент Євген Лещенко, чудового тренера Людмили Лещенко, директора СШ № 93 Світлани Рахуби та майстра спорту з військового триборства, майстра спорту міжнародного класу з парашутного спорту Олега Мартиновського.

Саме через давнього друга Олега (він деякий час був президентом Федерації парашутного спорту України) та його внучки Настусі, яка чотири місяці тому вперше взяли до рук блочний лук (їх тренер – Людмила Григорівна Лещенко), я і став учасником «Різдвяних зустрічей». Вже дуже хотілося дізнатися, чого ж домоглися вони за цей, загалом-то, невеликий період? Побажавши їм успіху, я весь день (змагання тривали близько шести годин) був самим зацікавленим глядачем.

Відроджений чемпіонат Києва по блоковому луку, на мій погляд, вдався на славу! У жінок його переможницею стала чарівна 22-річна студентка Національного університету фізичної культури і спорту Наталія Вакациєнко, яка в захоплюючій дуелі перемогла у фіналі відомого майстра спорту по класичному луку Олену Донченка. Після деякої перерви Лєна повернулася в рідний вид, але обрала для себе іншу версію. І ні крапельки не шкодує про це.

– Душа моя тут відпочиває, а сама я отримую насолоду, – сказала срібний призер турніру. – Дуже рада «Різдвяним зустрічам». І бажаю в майбутньому їм стати привабливішими.

А третє місце в не менш гострій боротьбі дісталося учениці 7-го класу київської гімназії № 86 Анастасії Красницькій, внучці мого друга. Для неї ці змагання стали лише другими в житті. І Настенька провела їх, на думку тренера Людмили Григорівни, на хорошому рівні, показавши і характер, і вміння виправляти помилки! Після однієї з серій усі три стріли її виявилися поза колом. Симпатична дівчинка так засмутилась, що ледь не розплакалася в очікуванні чергового виходу на вогневий рубіж. Коротка перерва, підтримка і поради тренера виявилися дуже до речі. І вже в наступній серії дві її стріли потрапили в «вісімку», а одна – в «дев’ятку».

– Розумниця, Настя. Так тримати! – Похвалила юну лучниці Л. Лещенко, яка виростила за свою тренерську кар’єру чимало хороших спортсменів. – При серйозній роботі і відповідному ставленні до справи з цієї наполегливої дівчинки вийде толк, – підвела короткий підсумок виступу своєї нової вихованки задоволена Людмила Григорівна.

Ще більш захоплюючою і нервової вийшла боротьба за призові місця у чоловіків. Тут лідери мінялися на попередній стадії чи не після кожної серії. А найкращим по її закінченню став Олег Мартиновський з 553 очками. До речі, це вище норми кандидата у майстри спорту. Погодьтеся, дуже пристойний результат для атлета, ще чотири місяці тому толком не знав про блоковий лук нічого. Другим тут виявився молодий бізнесмен Ярослав Паращенко – 545, а третім – програміст по професії Микола Козин – 543. За «500» зробили крок також наш колега фотограф Сергій Хмельов – 529 (цікаво, що і він взявся за лук лише 4 місяці тому) і член збірної України серед кадетів, учень 7-го класу СШ №156 Юрій Євдокименко – 510.

Другий етап олімпійки з вибуванням підняв градус напруженості в передноворічному тирі до максимальної позначки. Міцніше всього нерви тут виявилися у Миколи Козина, який займається блоковим луком п’ять років і який у запеклій додатковій перестрілці в фіналі «дотиснув» норовистого новачка Олега Мартиновського. Після перегляду мішеней, де все вирішилося на користь чемпіона лише одним очком, обидва спортсмени тепло привітали один одного з добротним виступом на заключному турнірі 2012 року і побажали взаємного успіху в різних змаганнях 2013 року. Звичайно, я дуже зрадів «сріблу» Олега Мартиновського, з радістю відзначивши про себе, що пристрасть до суперництва в спорті з роками у нього абсолютно нікуди не зникла. Дві медалі на сім’ю, яка робить лише перші серйозні кроки по незвіданому шляху, це просто здорово і багатообіцяюче. Будемо чекати продовження! Третє місце і бронзову нагороду серед чоловіків після ще однієї спекотної дуелі виграв Ярослав Паращенко, який взяв верх над Сергієм Хмельовим.
А потім, як і годиться після серйозного старту, відбулося вручення нагород та новорічних подарунків, весела фотосесія та святковий стіл. Розбігатися по домівках не хотілося: так всім в скромному шкільному тирі було добре і затишно. Як було б здорово, якщо б «Різдвяні зустрічі» отримали своє продовження!

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ,
член НОК України

Таким побачив першість Києва за блоковим луку наш спеціальний фотокореспондент Артем Старинець.

Популярні новини