ГоловнаНовиниФутбол повертається, а от мас-медіа поки ні

Футбол повертається, а от мас-медіа поки ні

Приємно, що футбол повертається на стадіони України після тривалої відсутності через пандемію COVID-19. Прикро, що поки без глядачів і дуже прикро, що поки спортивні медіа не можуть бути присутні на медіа-трибуні, щоби безпосередньо виконувати свою роботу, адже пандемія завдала удару по спортивній журналістиці не меншого, ніж по спорту. 

Однак дає надію те, що Асоціація спортивних журналістів України з самого початку бере участь у консультаціях щодо відновлення футбольних матчів. Ми одразу ж запропонували варіант, за яким медіа потрапляють у ложу преси безпосередньо через вхід для медіа, не перетинаючись з учасниками та організаторами матчу (єдине є певна близькість зі стюардами на вході і на трибуні, однак дотримати соціальну дистанцію цілком можливо). 

Також АСЖУ запропонувала проведення онлайн-прес-конференцій з тренерами та гравцями обох команд (мінімум по два футболісти з кожної команди) після гри. Остання ідея була підтримана і цей пункт внесено до протоколу змагань. Також частково підтримана ідея щодо фотографів: фотографувати будуть лише фотографи клубних прес-служб, які зобов’язані оперативно викласти світлини з матчу для вільного доступу представниками ЗМІ. 

Закликаю усіх колег з прес-служб клубів дотриматися цієї чіткої домовленості – імплементація рішення залежить від Українська Прем’єр-Ліга. Так само важливо, щоби прес-служби організували онлайн прес-конференції після ігор, розіславши спортивним мас-медіа відповідне посилання на сервіс відео-спілкування (найбільш поширена нині форма – Zoom) і налагодили технічну можливість, щоби після матчу головний тренер і мінімум два гравці прийшли до відповідної кімнати з підготовленим для відео-конференції ноутбуком чи іншим «дівайсом». 

Сподіваємося, що наші колеги з прес-служб клубів УПЛ, як ніхто, розуміють наскільки важливо медіа поставити запитання учасникам гри одразу ж після матчу. 

АСЖУ надалі продовжить роботу щодо відкриття журналістам доступ на стадіони під час ігор. Наразі можу підтвердити, що є розуміння і з боку Української Асоціації футболу, і з боку Прем‘єр-Ліги, виконавчого директора УПЛ Євгена Дикого і з боку Міністерства охорони здоров’я важливості присутності ЗМІ на спортивних подіях, однак на даний момент переважає побоювання щодо можливості зараження медіа навіть при дотриманні протиепідемічних заходів і соціальної дистанції. 

Попри те, важливо, що маю домовленість з президентом УАФ Андрієм Павелком про те, що після проведення першого відновленого туру на цих вихідних, продовжимо наступного тижня розмову про присутність журналістів на трибунах. Зрозуміло, що проведення ПЛР-тестів на COVID-19, які будуть проводити усім, хто допущений на стадіон, є надто дорогим задоволенням для українських ЗМІ і ніхто не поспішає оплачувати нам ці тести. 

Однак, вірю, що запропонована модель з проходом безпосередньо на медіа-трибуну все ж переконає тих, від кого залежить ухвалення цього рішення, що медіа мають отримати можливість виконувати свою інституційну функцію перед суспільством. 

Олександр Гливинський, президент АСЖУ

Популярні новини