ГоловнаНовиниЗ Анталії - до Сеула

З Анталії – до Сеула

73-й Конгрес AIPS, що проходив на цей раз в сонячній і гостинній Анталії (Туреччина) з 27 квітня по 3 травня, став, на думку більшості його учасників, одним з найбільш успішних за останній час. У його роботі активну участь взяли спортивні журналісти зі ста країн всіх континентів.

Треба визнати, що завдяки керівництву Міжнародної Асоціації спортивної преси (AIPS) та Асоціації спортивної преси Туреччини нинішній Конгрес вийшов надзвичайно насиченим за своєю програмою і приніс багато корисного його учасникам.

Як завжди на подібних великих форумах, крім обов’язкових звітів Правління і керівників низки комісій AIPS за минулий рік, відбувся обмін досвідом роботи національних Асоціацій, а також пройшло безліч цікавих презентацій і конференцій, організованих представниками країн, де найближчим часом пройдуть найважливіші спортивні змагання планети. До них відносяться чемпіонати світу з футболу (Південна Африка), баскетболу (Туреччина), перші юнацькі Олімпійські ігри (Сінгапур), старти Олімпіади в Лондоні і в Сочі. Підвищений інтерес у делегатів Конгресу викликали виступи представників оргкомітету літніх і зимових Універсіад 2011 і 2013 років з Китаю, Італії, Туреччини та Росії. Студентський спорт на планеті з кожним роком стає все популярнішим серед молоді, а значить і у світових ЗМІ.

Михайло Волобуєв

Відзначу і такий хвилюючий момент у роботі 73-го Конгресу, як виступ з доповідями на ньому спортивних журналістів з Афганістану і Пакистану, які розповіли про труднощі творчості у своїх країнах, де вже багато років страждають від безперервних воєн і тероризму. Конгрес висловив свою солідарність і підтримку колегам обох країн, а також усім спортивним журналістам, які працюють в таких складних і небезпечних умовах.

Надзвичайно корисною в професійному плані слід визнати і широку дискусію щодо майбутнього електронних ЗМІ на прикладі популярного італійського видання «Gazetta de la sport», що зуміло всього за 10 років стати одним з найуспішніших лідерів світової електронної преси. Багато нового і цікавого для себе дізналися делегати Конгресу з грунтовної і дуже предметної доповіді керівника прес-служби МОК про роботу з різними ЗМІ на головних стартах сучасності – Олімпійських іграх у Пекіні, Ванкувері. Перспективи для взаємодії тут великі, важливо не втратити час.

Журналістський саміт у Анаталії включив в себе і черговий 32-й Конгрес UEPS. На ньому спортивна преса Європи обрала собі нове керівництво. Відтепер найбільше об’єднання у складі AIPS 4 роки буде очолювати відомий спортивний журналіст з Греції Яніс Дарас. А віце-президентом UEPS став Лев Россошік (Росія), який ось уже багато років є заступником головного редактора популярної газети «Спорт-експрес».

Когрес AIPS

На закінчення кілька теплих слів на адресу організаторів Конгресу в Анталії. Те, що він пройшов в чудовому місці, в відмінних умовах і в сердечній обстановці, ставши кращим подібним заходом за останнє десятиріччя в історії AIPS – головна заслуга турецької Асоціації спортивної преси, її президента Есата Вілмаєра і його дружньої команди. Спасибі, друзі! Таке не забувається, і служить чудовим прикладом тим, хто захоче прийняти подібний журналістський саміт в майбутньому.

Наступний 74-й Конгрес AIPS пройде наприкінці березня 2011 року в Кореї. До зустрічі в Сеулі, колеги!

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України
Київ-Анаталья-Київ
Фото Петра Рябухіна

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини