ГоловнаНовиниРазом із батьком на шляху до «золота»

Разом із батьком на шляху до «золота»

Дебют українського скелетону на Олімпійських іграх – і одразу 12 місце. Лише 19 років – і вже у топ-50 кращих скелетоністів світу. 21 лютого, у рамках Офіційної фан-зони Олімпійських ігор, молода надія збірної України  Владислав Гераскевич разом із батьком і тренером Михайлом Гераскевичем дали першу прес-конференцію після приїзду з Пхьончхану. Гості поділилися враженнями від Олімпіади, розповіли, який він, загадковий скелетон, «зсередини» та які перспективи  розвитку цього спорту в нашій країні.
 
Розпочав зустріч ведучий, пожартувавши, що Влад повернувся з Південної Кореї зіркою, і, певно, його вже впізнають на вулиці. «Ні, не впізнають, адже на трасі я в шоломі, а по вулиці ходжу без нього» – жарт юного олімпійця у відповідь, і на такій позитивній ноті тривав весь діалог. 
 
Олімпійське містечко у нашого скелетоніста залишило незабутні  враження. І ця захоплива атмосфера компенсувала не надто сприятливі для проживання умови – «як на будівництві». Дуже відчувалася підтримка українців. Батько (теж у минулому олімпієць-бобслеїст) доповнив, що з Владом у Пхьончхані охоче спілкувалися, адже молодий спортсмен добре володіє англійською.  «Наші північні сусіди часто жаліються, що інші олімпійці не хочуть з ними спілкуватися. Звісно, мало хто знає російську, а англійською вони не розмовляють», – пояснює Михайло Гераскевич. 
 
Як і бобслей, скелетон – доволі дорогий вид спорту. Щодо фінансування батько-тренер зазначив: значну частину витрат покрило Міністерство молоді та спорту України. А чи доступний сьогодні такий екзотичний вид спорту для простих українців – питання риторичне. Та батько з сином все-таки бачать перспективи розвитку дисципліни – як от, у будівництві невеликих треків, де займатимуться діти, а найталановитіших – відправляти тренуватися на світові естакади. Сам Владислав готується до змагань у Латвії на гроші із сімейного бюджету.
 
Скелетоном Влад займається всього 4 роки. До того були бокс, бойове самбо, хіп-хоп. Останній, за словами олімпійця, зараз допомагає під час спусків – у відчутті ритму , свого тіла та скелетону. Перший виступ на Олімпіаді, перший і наймолодший скелетоніст – і одразу стає 12-м, тепер головна мета батька та сина – «золото» Пекіна. Секретом власного успіху спортсмен вважає невтомні тренування , допомогу латвійської збірної й «може, десь талант до скелетону». 
 
А от тренер скромного хлопця не приховує гордості за сина. Адже Влад не лише вдало представляє Україну на міжнародних змаганнях, а й добре вчиться в університеті, не має жодного «хвоста». 
 
Наостанок Михайло Гераскевич прокоментував чутки щодо пропозицій Владиславу та ймовірності зміни громадянства: «Не Владу, а мені надходили пропозиції від англійської юніорської збірної. Слина у них давно тече, бо юніори представлені лише двома дівчатами. Та ми хочемо, щоб на всіх змаганнях, де Влад посяде першу сходинку, лунав гімн України й підіймався жовто-блакитний стяг.» 
 
Оксана Турчинська, 
магістрантка «спортивної журналістики»
Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка
 
 
 

Популярні новини