ГоловнаНовиниГолова оргкомітету Токіо-2020 йде у відставку через висловлювання щодо жінок

Голова оргкомітету Токіо-2020 йде у відставку через висловлювання щодо жінок

Голова оргкомітету Олімпійських ігор у Токіо Йоширо Морі 12 лютого оголосив про свою відставку через критику його сексистських висловлювань, що принижують гідність жінок. 

Під час засідання організаційного комітету на початку лютого Морі  сказав, що жінкам складно говорити коротко: «Коли ви збільшуєте число жінок-виконавчих членів, якщо їх час виступів не обмежений до певної міри, їм важко закінчити, що дратує».

Такі зневажливі висловлювання 83-річного чиновника щодо жінок викликали бурю негативних коментарів у соціальних мережах, а вже за день у Twitter з’явився хештег “Морі, будь ласка, подай у відставку”.

Відомий своїми публічними конфузами, особливо під час перебування на посаді прем’єр-міністра з 2000 по 2001 рік, Морі одразу ж вибачився за свої слова, визнавши  їх недоречними і такими, що суперечать олімпійському духу.

ЗАЯВИ МОК

Міжнародний олімпійський комітет 9 лютого опублікував заяву, в якій засудив коментарі Морі як “абсолютно недоречні”, зазначивши, що “він вибачився”:

«Нещодавні коментарі президента Токіо-2020 суперечать зобов’язанням МОК та реформам Олімпійської програми-2020».

ЗАКЛИКИ ДО ВІДСТАВКИ

Результати опитування, проведеного “Kyodo News”, вказують на те, що чинний голова оргкомітету Олімпійських ігор втратив підтримку та довіру суспільства. Майже 60 відсотків опитуваних в Японії вважають, що Морі недостатньо кваліфікований для своєї посади. А понад 140 000 людей підписали петицію, у якій закликали олімпійський комітет Японії та уряд вжити заходів щодо чиновника.

Як наслідок, «питання Морі» очолило  порядок денний негайно скликаного позачергового  засідання оргкомітету, яке відбулося через 9 днів  після скандальної заяви.

Прем’єр-міністр Японії Йошіхіде Суґа та губернатор Токіо Юріко Коїке визнали, що висловлювання Морі були зайвими. А сама Коїке назвала ситуацію, що виникла, “головним питанням” Олімпійських та Паралімпійських ігор.

КОНТРОВЕРСІЙНІ ЗАЯВИ

За даними газети “Asahi Shimbun”, 83-річний екс-прем’єр-міністр радив жінкам багато говорити на зустрічах, бо їм “важко сказати стисло”. Ось кілька цитат з його виступу:

“Зустрічі, на яких присутньо багато жінок, забирають чимало часу. Якщо їхнє число збільшувати і не обмежувати їхні виступи у часі, то виникають проблеми із завершенням промов. Це дратує».

«Жінки відчувають конкуренцію. Якщо хтось із них піднімає руку, то інші, мабуть, думають, що їм теж потрібно щось сказати. Тому всі говорять».

“Ви повинні певною мірою регулювати час виступу, інакше ми ніколи не закінчимо”.

На сьогодні у виконавчому комітеті НОКу Японії п’ятеро  із 24 членів – жінки.  2019 року японський олімпійський комітет ставив собі за мету збільшити представництво жіноцтва  до 40 відсотків.

ВИБАЧЕННЯ

На поспішно організованому прес-брифінгу 4 лютого Морі заявив, що «глибоко шкодує» і «хотів би відмовитись від сказаного», але «не думає про відставку» зі своєї посади.

“Мої нещодавні зауваження на засіданні Ради Японського олімпійського комітету були невідповідними, а також суперечили олімпійському та паралімпійському духу”, – сказав він.

“Я глибоко шкодую про свої коментарі і хотів би щиро вибачитися перед тими, кого образив».

«Гендерна рівність є важливим елементом Олімпійського та Паралімпійського руху. Я вдячний за активну участь жінок, як спортсменів, так і чиновників, і їх неоціненний внесок в успіх Ігор».

“Мені особливо шкода, що мої слова пролунали у такий важливий час для нас усіх, коли до початку Ігор у Токіо-2020 залишилось менше півроку”.

Але на питання, чи жінки, справді, занадто багато говорять, він відповів: «Останнім часом я не так багато слухаю жінок, тому не знаю».

ПРОЧУХАНКА ВІД СІМ’Ї

Газеті “The Mainichi” Морі повідомив, що за свої суперечливі висловлювання він також отримав “прочуханку” від дружини, доньки та онучки.

Триразова чемпіонка Grand Slam Наомі Осака, котра є головним обличчям презентаційних постерів Олімпійських ігор  Токіо-2020 – охарактеризувала  заяву Морі як “невігластво”: «Той, хто робить схожі заяви, повинен більше розумітися на тому, про що він говорить».

НЕСВІДОМА УПЕРЕДЖЕНІСТЬ

Юко Іназава, котра  стала першою жінкою-членом правління Японського футбольного союзу з регбі (JRFU), поділилася з “Kyodo News”, що за весь час її перебування на посаді президента JRFU, Морі не виявляв до неї жодної дискримінаційної поведінки. Він працював президентом регбійного союзу  протягом 10 років, а потім був почесним головою Кубка світу-2019, що відбувся в Японії.

“Це сталося через те, що існує несвідоме упередження”, – сказала Іназава, яка зараз є однією з п’яти жінок-членів правління JRFU.

“Для японського суспільства вкрай важливо помітити це глибоко вкорінене упередження і почати його змінювати”.

ВОЛОНТЕРИ ТІКАЮТЬ

Організатори змагань у Токіо надіслали усім волонтерам Олімпійських та Паралімпійських ігор електронні листи з вибаченнями за слова Морі. Як повідомляє “Kyodo News”, у листах висловлювалися “найглибші вибачення” та підкреслювалося бачення оргкомітету у сенсі  “різноманітності та гармонії”.

«Ми хочемо організувати подію, яка ствердить наше прагнення приймати суспільство зі всіма численними природними відмінностями», – йдеться у листі.

За інформацією ЗМІ, близько 390 волонтерів  відмовилося від участі в Іграх після коментарів Морі.

Така неприємність – найменше, що потрібно організаторам і Міжнародному олімпійському комітету, оскільки й так існує певна невизначеність у проведенні цьогорічних Олімпійських Ігор на тлі поширення коронавірусу та дуже низької  підтримки японським суспільством ідеї проведення Олімпіади через пандемію.

МОРІ ВІДХОДИТЬ УБІК

Відставка Морі була просто необхідним кроком, щоби зупинити стрімке падіння олімпійського рейтингу в Японії. 12 лютого під час промови, в якій він оголосив про свою відставку,  Йоширо Морі зауважив:

«Найважливішим нині є проведення Олімпіади в липні, тому я не можу заважати підготовці. Якщо я буду створювати проблеми, залишаючись на роботі, всі наші зусилля підуть намарно “.

Визнавши, що його “невідповідні коментарі спричинили великий хаос”, колишній прем’єр-міністр Японії наполягав на тому, що “не мав наміру нехтувати жінками”.

ХТО БУДЕ НАСТУПНИКОМ?

Тепер правлінню Токіо-2020 необхідно терміново знайти наступника Морі,  менш ніж за півроку до церемонії відкриття перенесених Олімпійських ігор. Нового очільника буде обрано “якомога швидше”, запевнив на прес-конференції генеральний директор НОКу Японії Тоширо Муто, при цьому не вказавши конкретні часові рамки.

Японські ЗМІ вказують на кваліфікованих жінок, які можуть обійняти вакантну посаду. Однак Муто відмовився сказати, чи заміною Морі буде жінка. “Як на мене, обираючи президента, нам не  потрібно дискутувати щодо статі,- сказав Муто, –  нам просто потрібно вибрати правильну людину”.

За повідомленнями місцевих мас-медіа, 56-річна Сейко Хашимото, котра   нині є міністеркою уряду з олімпійських питань, а на Іграх в Альбервілі 1992 року здобула «бронзу» у ковзанярському спорті, є головною кандидатурою на посаду нового голови оргкомітету.

ПРОБЛЕМА ГЕНДЕРНОЇ НЕРІВНОСТІ В ЯПОНІЇ

Оргкомітет Токіо-2020 пообіцяв забезпечити призначення наступника “швидко і прозоро, щоб обмежити вплив на підготовку до Ігор”. Організатори також оголосили про плани створити групу зі сприяння гендерній рівності та збільшити число жінок-членів Виконавчого комітету Токіо-2020.

Принизливі зауваження Морі про те, що жінки-члени правління занадто багато розмовляють і мають “сильне почуття конкуренції”, поставили у центр уваги питання гендерної нерівності в Японії,  яка “на сьогодні є найбільшою серед усіх розвинених економік світу” – така твердження пролунало на Всесвітньому  економічному форумі 2020 року під час  звіту “Глобальна гендерна нерівність». За цим звітом Японія посідає 121 місце зі  153 країн.

Діана Михайлик, студентка магістратури «Спортивна журналістика»  за матеріалами AIPSmedia

Популярні новини