ГоловнаНовини«Чим ближче до фінішу – тим болото відбірніше!»

«Чим ближче до фінішу – тим болото відбірніше!»

22 вересня, у парку Дружби народів, силами Марафонклубу «Київ 42195 » та групи волонтерів, за підтримки Деснянської районної адміністрації відбувся другий Саломон трейл «Чорторой».

Екстрім-забіг по пересіченій місцевості, де учасникам довелося не тільки змагатися між собою, але й подолати перешкоди природного походження, такі як пісок, бруд, вода, каміння, повалені дерева і т.д. Плюс до всього погода в цей день не підвела і добротно обдарувала учасників і трасу трейлу проливним дощем, тим самим якісно позначилося на атмосфері свята бігу.

Близько 200 спортсменів не побоялися погодних умов, і вийшли на лінію старту.

У рамках другого Саломон трейлу «Чорторой» відбулися забіги на 6,66 км (1 коло), де серед чоловіків першим до фінішу прийшов Володимир Горбань (2-х кратний переможець Київського марафону) показавши результат – 0:27:10, а серед жінок – Євгенія Яременко з результатом 0:33:14 .
У забігу на 13,32 км (2 кола) першим до фінішу прийшов Вадим Рогозовський з результатом – 0:53:29, який, тим самим, підтвердив титул чемпіона трейлу «Чорторой» 2012 року, а серед жінок – Олена Питиримова з результатом – 1:11: 00 .

Для дітей до 15 років пройшли старти на 333 м, 666 м, 999 м.

Крім основних змагань у рамках трейлу пройшов Кубок Петра Захаровича Гайдая: змагання між командами дитячих тренерів, в юнацькому стаєрському бігові. В результаті забігів 2 юнацькі команди переможців було премійовано путівками на осінній тренувальний збір в Карпати.

Петро Захарович Гайдай, заслужений тренер України з легкої атлетики. Виховав 3-х майстрів спорту міжнародного класу, серед яких ексрекордсмен України з марафонського бігу Валерій Соловей та учасник олімпіади в Атланті 96 – Петро Сарафинюк, 8 майстрів спорту, 35 кандидатів у майстри спорту. Майстер спорту з легкої атлетики СРСР, багаторазовий чемпіон СРСР з міліцейському багатоборства і ГТО.

Нагадаємо, що Саломон трейл «Чорторой» входить до щорічної серії гран-прі «Київська русь», яка об’єднують такі старти:
•    саломон трейл “Вовче горло”, дистанції 5 і 10 км;
•    нічний марафон “Київська Русь”, дистанція 42,195 км і 21,0975 км;
•    саломон трейл “Чорторий”, дистанції 6,66 км і 13,32 км;
•    новорічний півмарафон “Йоль “, дистанція 21,0975 км.

Попереду нас чекає четвертий, завершальний серію гран-прі старт – Новорічний півмарафон «Йоль», що відбудеться 22 грудня у Вишгороді.

Думаю, що далеко не всі навіть затоки спорту знають, що таке трепл? Роз’ясню: трейл, або біг по пересіченій місцевості був запропонований як спортивна дисципліна Британською академією атлетики в 1995 році. На відміну від класичного кросового (шосейного) бігу, трейл-забіги проходять в умовах природного ландшафту. Траса може пролягати через пагорби, поля, через непролазні хащі і т.д. У крайньому випадку, підійдуть польові дороги або глухі стежки. На змаганнях частина маршруту може пролягати по асфальтованій або ґрунтовій дорозі, але перевага віддається природному рельєфу з природними перешкодами – струмками, кам’янистими ділянками, пісками, поваленими деревами. Іноді траса пролягає по такій місцевості, де перепад висоти в рамках одного маршруту може досягати тисячі метрів.
Найбільшою популярністю біг по пересіченій місцевості користується в США та Західній Європі, де за оцінками експертів ним займаються понад 6 млн. чоловік. Бігуни з країн СНД, в т.ч. з України також не відстають від сучасних тенденцій у біговому спорті, про що свідчить поява клубів любителів трейл-забігів і клубів спортивного орієнтування.

Варіантів дистанцій трейл-змагань безліч, тому брати участь у них можуть люди різного віку та рівня спортивної підготовки. Новачки, зазвичай, пробують сили на малих дистанціях в 5 або 10 км . Досвідчені бігуни випробують себе на дистанціях в 20, 30 км . Є й марафонські дистанції в 42 км, а також т.зв. ультрамарафони (супермарафони) – багатоденні змагання із загальною дистанцією близько 100 км .

Трейл-забіги – це відмінна перевірка вольових якостей і сили духу кожного, хто кинув собі виклик.

Олександр Садрицький

Популярні новини