ГоловнаНовиниВіденський бал на честь спорту

Віденський бал на честь спорту

Нагорода найкращим атлетам країни  – свято спорту, яке впродовж останніх трьох років через війну не може бути проведене в Україні. Востаннє Асоціація спортивних журналістів України організувала таке зіркове зібрання наших атлетів 2021 року… Нагода коротко згадати цю атмосферу та побачити, як це організовують колеги, випала у Відні, одразу після  Виконкому AIPS Europe.

75 років Австрійській асоціації спортивних медіа

Нашим колегам з Австрійської асоціації спортивних медіа – Sports Media Austria – цього року виповнюється 75 років. Щорічна церемонія має назву Lotterien Sporthilfe Gala. Це означає, спонсором свята є найбільша у країні, напівдержавна, спортивна лотерея. Крім того, кожен приз презентований окремим спонсором: на цьому святі фонд Sporthilfe збирає кошти, з яких упродовж року виплачує стипендії атлетам.

Нагороди Niki перед початком церемонії

Нагорода NIKI на честь Нікі Лауди

Номінацій усього 12. Крім нагород найкращому атлету та атлетці, призи найкращій команді, тренеру, висхідній зірці, а також найкращим атлетам-паралімпійцям та атлетам Спеціальної Олімпіади. У кожній номінації переможець визначається голосуванням членів Асоціації спортивних журналістів Австрії. Нагорода носить назву «Niki» – на честь легендарного пілота «Формули-1» Нікі Лауди.

Усі лауреати премії «Niki-2024». Фото GEPA Pictures/Sporthilfe

Атлет та атлетка року

У голосуванні за найкращого атлета впевнено переміг олімпійський чемпіон Парижа  кайтсерфер Валентин  Бонтус, чиє олімпійське «золото» переважило перемогу у  загальному заліку  Кубка світу зі стрибків з трампліну Штефана Крафта та першість у річному заліку гірськолижного Кубка світу  зі слалому Мануеля Феллера.

Валентин Бонтус та Вікторія Хадсон. Фото GEPA Pictures/Sporthilfe

Серед жінок тріумф метальниці списа Вікторії Хадсон на цьогорічному чемпіонаті Європи у Римі став першим «золотом» для Австрії на легкоатлетичних чемпіонатах (Європи чи світу) з 1971 року. Тож, хоч Вікторія лише 20-ю закінчила кваліфікацію в Олімпійському Парижі, її досягнення на Євро (вперше за останні 53 роки!) медіа оцінили вище (різниця склала лише 24 бали), ніж перемогу гірськолижниці Корнелії Гюттер у підсумковому заліку швидкісного спуску Кубка світу-2024. Замкнула трійку найкращих скелелазка Джессіка Пільц, котра здобула «бронзу» на Олімпіаді у Парижі.

Вітрильники випереджають футболістів  

Олімпійський успіх став визначальним у виборі журналістами переможців у номінації «Найкраща команда року». Дует Лара Вадлау – Лукас Мар, котрі у Парижі здобули для Австрії олімпійське «золото» у класі 470 (вітрильний спорт) випередили у Топ-3 національну команду Австрії з футболу та ФК «Штурм» (Грац).

Вітрильники Лара Вадлау та Лукас Мар – команда року в Австрії. Фото GEPA Pictures/Sporthilfe

Спеціальна нагорода для Домініка Тіма

Увінчали гала-вечір дві особливі нагороди. Тенісист  Домінік Тім, який у віці всього лиш 31 року змушений через хронічні травми завершити кар’єру тенісиста-професіонала наприкінці жовтня в цьому ж залі, де відбувалося нагородження – Wiener Stadthalle – на турнірі ATP. Найбільшим успіхом Тіма стала перемога на US Open у 2020 році (він другий австрієць, після Томаса Мустера, котрий виграв «мейджор»). Також Тім 17 разів тріумфував на  турнірах ATP. До слова, нагороду Тіму вручив один із найвідоміших нині австрійських футболістів, капітан збірної Австрії Давід Алаба: гравцеь мадридського “Реалу” зміг прибути на церемонію, оскільки заліковує травму.

Давід Алаба та Домінік Тім

Вшанування легенди журналістики

Інший акцент стосувався нашого колеги – Міхаеля Куна, колишнього скарбника AIPS й багаторічного президента Sports Media Austria. З нагоди 75-річчя австрійських спортивних журналістів Кун отримав “Нікі” за свою житєву працю у царині журналістики із рук нинішнього президента Австрійської асоціації спортивних медіа Міхаеля Шуена та легенди футболу 80-х років Тоні Польстера. Не менш легендарний в європейській спортивній журналістиці Міхаель Кун, якому незабаром виповниться 87 років, був відверто здивований: «Це як у 2019 році на Конгресі AIPS у Лозанні, коли Джанні Мерло та Томас Бах вручили мені нагороду за «Життя у спорті». Я тоді теж нічого не знав про це”, – сказав помітно зворушений метр спортивної журналістики Австрії.

Міхаель Кун та президент AIPS Europe Чарльз Камензулі

Участь членів Виконкому AIPS Europe

На запрошення організаторів, гостями церемонії стали члени Виконавчого комітету Європейської асоціації спортивних журналістів AIPS Europe на чолі з президентом організації Чарльзом Камензулі. Раніше цього дня Виконком провів у Відні своє засідання.

Члени Виконкому AIPS Europe на церемонії

Вражаюча церемонія

Церемонія вражала високим рівнем – червоний килим, вечірній одяг за дрес-кодом, пряма телетрансляція на першому австрійському телеканалі ORF1, величезний зал (майже на 1400 осіб), присутність великого числа спортивних зірок різних років… Враження від церемонії, звісно, колосальні. Такі події ми обовʼязково продовжимо організовувати після Перемоги, бо наші атлети, параатлети та спортсмени Спеціальної Олімпіади заслуговують на це.

Легенда гірськолижного спорту Франц Кламмер (крайній ліворуч)

Система преміювання атлетів в австрійському спорті

Цікавою є й система організації події: фактично на державному рівні прийнято рішення, що Лотерея, що більш, як на половину належить державі, фінансує цю подію. При цьому кожен  спонсор номінації переказує кошти до  фонд «Sporthilfe», що збирає бюджет, з якого упродовж року  атлети отримують фактично щомісячну зарплатню – відповідно до рівня виступів (є збірні А, B та C).  У такий спосіб створено систему, яка працює на атлетів. До слова, в Австрії федерації оплачують атлетам витрати на дорогу, збори, проживання, але не платять премії. Натомість щомісячні стипендії виплачує фонд.

Олександр Гливинський, президент АСЖУ, член Виконкому AIPS Europe

Популярні новини