ГоловнаНовиниТанці на льоду

Танці на льоду

У київському Палаці Спорту відбувся чемпіонат світу зі спортивних танців, який став справжнім святом  для усіх, хто приймав в ньому участь. Пройшов цікавий турнір 27–29 листопада.

 За останні три роки київський Палац Спорту вдруге приймав чемпіонат світу зі спортивних танців. У листопаді 2013-го в столиці України пройшли змагання в категорії -дорослі.  Тоді пари змагались у європейській програмі танців. Юрій Петров та Яна Кожухарь змогли пройти до фіналу змагань, що публіка сприйняла дуже райдужно.

Цього разу змагались молодші пари в віковій категорії – молодь (16-18 років). Програма – 10 танців. Організатори сильно переймались, але все пройшло чудово. Глядачів, щоправда, прийшло значно менше, ніж  два роки тому, але це швидше пов’язано з серйозними змінами у танцювальному просторі України. Відомо, що багато пар залишили межі України, дехто перестав танцювати. Всередині федерації криза( через владу часів Януковича), яка досі тримається за свої посади у танцювальному світі. В зв’язку з цим багато українських спортсменів відмовляються брати участь в змаганнях, бойкотують їх. Тому власне і трибуни Палацу Спорту були заповнені не повністю.

Але пропри це, глядачі, які все ж таки завітали на трибуни, стали свідками важливої історичної події для танцювального спорту. Українські спортсмени танцювали у фіналі чемпіонату світу! 28 пар з 28 країн світу проходили відбір у своїх національних федераціях для того, щоб у вирішальній «битві» зійтись на паркеті у Києві.

Офіційна церемонія проходила за усіма правилами: спортсмени та судді прочитали клятви стосовно того, що будуть поводитись коректно, не порушувати правила, та совісно ставитись до суперників та спортсменів. На урочистому заході були представлені усі пари, попри те що після формальної церемонії відкриття глядачі відразу побачили півфінал змагань: адже відбіркові раунди пройшли раніше. А на останок організатори залишили нам все найцікавіше.

У півфіналі одразу всі пари боролись між собою одночасно, в той час як кращі шість дуетів (фіналісти) представляли деякі свої композиції вже у сольному вигляді. Судді оцінювали пари за новою системою. Тепер в танцях ставлять не місця, а оцінки. Сума цих балів і дає вирішальний результат. Кількість судів та танців не маленька, тому можна говорити про об’єктивність такого способу оцінки.

Українські спортсмени Ярослав Броварський та Єлизавета Умрихіна посіли четверте місце. Молода пара вже давно представляє нашу країну на міжнародному паркеті, тому їх місце в фіналі було прогнозованим та бажаним. Перемогу здобув дует з Росії Колєсніков Владислав та Ісакович Анна. Ці спортсмени були фаворитами турніру ще до його початку, адже пара брала участь у всіх чемпіонатах світу та Європи сезону-2015 року, в яких посідала найвищі місця.

Паркет в Палаці Спорту, покладений поверх льоду, як завжди, відповідав усім правилам міжнародної федерації бального танцю. Навіть попри мінімальний морозець, яким віяло  через… льодову арену, адже в залі проходить чемпіонат України з хокею. Гарячі спортсмени та музика під кінець взагалі змусили забути про лід, адже в кожному танці рахувались соті долі кожної оцінки, від яких і залежав кінцевий результат.

Також у фіналі виступали представники Польщі, Словенії, Італії та Латвії. Деякі з цих спортсменів уже перетнули межу 18-річчя, а в деяких ще буде шанс посісти більш високі місця  вже в наступному році.

Так Київ у черговий раз став танцювальною столицею світу на кілька днів. І подарував глядачам багато незабутніх емоцій. Хочеться сподіватись, що змагання такого рівня стануть для українців гарною традицією. А колективу київського Палацу спорту, який через кілька днів буде святкувати своє 55-річчя, хочеться подякувати за створення гарних умов для змагань юних танцюристів, за чіткість і високий  рівень праці всіх служб впродовж усього турніру, а також  за увагу до глядача.

Це було справжнє, незабутнє свято спорту!

Олександр Панчук,
студент 4-го курсу
Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка
 

Популярні новини