ГоловнаНовиниЗолота осінь «Кубку Ретро»

Золота осінь «Кубку Ретро»

Уже не один рік йде добра чутка про міжнародний дитячий футбольний турнір чемпіонів «Кубок Ретро», який проводиться ентузіастом із невеликого містечка Ватутіно Черкаської області Петром Ніколенко. Доброзичливість і величезна любов до футболу створили такий імідж змаганням, що за кількістю команд, які беруть участь у них, провінційний турнір увійшов до числа найпопулярніших в Україні. І що дивно – організовує та проводить турнір двічі на рік по суті один дитячий тренер, якого підтримують члени його родини і добровільні помічники, що тренувалися колись у ватутінського ентузіаста. Два останні роки «Кубок Ретро» з Черкащини перебрався до Київської області, де підтримку йому надають власті Обухівського району і київського «Динамо», надаючи хлопцям відмінні поля.

Днями в Обухові і в Конча-Заспі пройшел 10-й ювілейний турнір, зібравший 36 команд із України, Росії, Білорусі, Молдови й Угорщини. Понад 700 хлопців і дівчат віком від 9 до 14 років вели неабияку суперечку за багаточисельні призи і кубки. А який азарт і непоступливість проявили учасники змагань! Жодного нудного, прохідного матчу. Проте сліз і емоцій – вистачало, що, враховуючи вік суперників, цілком природно. Безмірною була і радість переможців, які отримали від організаторів красиві винагороди й кубки.

Їх володарями після триденних наполегливих футбольних битв стали (за віком) наступні команди: 1999 р.н. – «Динамо» (Київ), ДЮСШ–15 (Київ), ФК «Мукачево» (Закарпатська обл.); 1997–1998 «Зірка» (Київ), «Авангард» (Курськ, Росія), «Зімбру» (Кишинів, Молдова); 1995–1996 – «Інтер» (Дніпропетровськ), «ОЛАС» (Дебрецен, Угорщина), ДЮСШ–15 (Київ); 1994 – «Спартак» (Москва, Росія), «Ретро» (Ватутіно, Черкаська обл.), «Нєман» (Гродно, Білорусь). Кожен із фіналів приніс глядачам чимало приємних хвилин, але особливо бойовим і захоплюючим став вирішальний поєдинок «Інтеру» і «ОЛАСА», що завершився з рахунком – 1:1. У серії післяматчевих пенальті хлопці з Дніпропетровська виявилися трохи удачливіші за однолітків з угорського Дебрецена – 5:4 і завоювали головний приз – «Суперкубок Ретро». І щастя їх було безмежне! А ось хто став кращим гравцем турніру: воротар Олексій Чуб (ДЮСШ–15), захисник – Ярослав Кабанячий («Ретро», Ватутіно), нападаючий – Давид Хубаєв («Спартак», Москва).

Ще в травні, даючи анонс 10-го ювілейного «Кубку Ретро», ми не сумнівалися в його успіху. І він дійсно вдався в усіх відношеннях. А що стосується відкриття і закриття змагань, то вони й зовсім вийшли чудовими. Далеко не завжди побачиш подібне на дорослих республіканських змаганнях. Як і всім учасникам турніру, мені дуже сподобалися обидві церемонії, що закінчувалися пусканням сотень різнокольорових куль і барвистими салютами. І, звичайно, назавжди запам’ятається юним футболістам те, як кубки й інші призи вручав їм Сергій Ребров – прославлений чемпіон і в недавньому минулому гравець збірної України, київського «Динамо» і лондонського «Тотенхема», а сьогодні виступаючий за казанський «Рубін», що рветься до звання чемпіона Росії в сезоні 2008.

Шкода, що подібні спортивні свята у нашої дітвори надзвичайно рідкі. І Петро Ніколенко зі своїми помічниками, який організовує їх упродовж ось уже п’яти років, заслуговує на найдобріші слова. І ще – пора б уже Міністерству у справах сім’ї, молоді і спорту України звернути нарешті увагу на цей турнір. І надати йому всілякої підтримки. Адже сили у ентузіастів не безмежні.

 

Володимир Лебедко,

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України
попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини