ГоловнаНовиниЮні українські каратисти переписали історію

Юні українські каратисти переписали історію

7–10 листопада в Гвадалахарі (Іспанія) пройшов 8-й молодіжний чемпіонат світу з карате WKF. У цьому престижному турнірі взяли участь кадети (14–15 років), юніори (16–17 років) і молодь (до 21 року) з 83-х країн світу. Українська збірна, яку представили 28 учасників з дев’яти областей країни, досягла значного успіху: вперше в історії турніру наші каратисти завоювали золоту медаль. Чемпіонкою світу серед юніорів стала 17-річна одеситка Ірина Зарецька (-59 кг). Крім того, киянка Єлизавета Сірош стала срібною призеркою (кадети, +54 кг). Якщо врахувати, що за всю історію молодіжних чемпіонатів світу в активі українських каратистів було всього дві срібних медалі, то таке досягнення не можна не визнати видатним. Успіхи Іри і Лізи дозволили збірній України зайняти 9-е місце в загальнокомандному медальному заліку.

Якщо перемога Ірини Зарецької була очікуваною (вона має у своєму послужному списку ряд високих досягнень, в числі яких титул чемпіонки Європи 2011 року серед кадетів), то медаль Лізи Сірош стала приємним сюрпризом. Іра була на голову вище за своїх суперниць, у кожному бою випереджала їх тактично і технічно. А Ліза видирала свої перемоги в напружених рівних боях, і високе призове місце стало нагородою за її завзятість і волю до перемоги.

«Так завжди буває на таких змаганнях, – сказав головний тренер молодіжної збірної України Петро Корнійчук. – Хтось виправдовує прогнози, хтось – навпаки, а хтось несподівано вистрілює хорошим результатом». Втім, видатний успіх двох наших юних каратисток зовсім не викликав запаморочення і ілюзій того, що українське молодіжне карате вже вирішило всі свої проблеми. За словами Петра Корнійчука, у Гвадалахарі наші спортсмени побачили своє місце в світовому розкладі й відчули реальне співвідношення сил. Медалі Іри Зарецької і Лізи Сірош стали, перш за все, результатом їх особистого таланту і наполегливої роботи їх персональних тренерів – Дениса Морозова (клуб «Ніка», Одеса) та Максима Невмержицького (клуб «Чемпіон», Київ). Багато ж наших спортсменів виступили досить скромно і наочно поступалися своїм конкурентам з традиційно сильних у карате країн – Іспанії, Франції, Японії, Туреччини та інших. Але всі українські учасники чемпіонату – і спортсмени, і тренери, і функціонери – отримали дорогоцінний досвід, який напевно буде врахований у подальшій роботі.

Серйозним досягненням головний тренер назвав той факт, що в збірній України вдалося подолати традиційні місницькі і егоїстичні інтереси і сколотити єдиний колектив. Хлопці дружно підтримували один одного, раділи успіхам і переживали невдачі.

Попереду нові великі старти. У лютому в Португалії пройде молодіжний чемпіонат Європи. Нашим юним каратистам ще належить пройти відбір на цей турнір – місце в збірній нікому не гарантовано, сьогодні запрацювала чітка система відбору, впроваджена Українською федерацією карате.

Робота УФК отримала високу оцінку з боку президента WKF Антоніо Еспіноса. В інтерв’ю для української преси пан Еспінос зазначив стабільний контакт з керівництвом УФК і прогрес в організації розвитку карате в Україні. «Ми знаємо, що Україна сьогодні готується прийняти чемпіонат Європи 2015 року з баскетболу, і для цієї події в країні будуються нові сучасні спортивні арени, – сказав Антоніо Еспінос . – Ми сподіваємося, що ці арени візьмуть і турніри з карате. А з урахуванням досвіду проведення футбольного Євро–2012 і Євробаскету–2015 я бачу реальну можливість того, що в недалекому майбутньому в Україні пройде і чемпіонат світу чи Європи з карате». Президент WKF зазначив, що непопадання карате до програми Олімпійських ігор хоч і стало прикрим моментом, але сам факт виходу в шорт-лист претендентів показав значення і популярність карате. «Ми не збираємося відступати і продовжимо боротьбу. Карате популярно в усьому світі, ним займаються мільйони людей, і рано чи пізно карате стане олімпійським видом спорту», – підкреслив пан Еспінос.

Ігор Левенштейн,
прес-аташе УФК
спеціально для сайту АСЖУ

Популярні новини