ГоловнаНовиниСочинський саміт AIPS

Сочинський саміт AIPS

У столиці майбутніх ХХII зимових Олімпійських ігор з 14 по 19 квітня пройшов 76-й Конгрес Міжнародної Асоціації спортивної преси (AIPS). Більше 100 країн стали його учасниками.

Адлеровський аеропорт, розташований за півгодини їзди від головного курортного міста Росії, яке готується прийняти у себе в лютому 2014 чергові Ігри зимової Олімпіади, зустрів нас сонцем і 18-градусної плюсовою температурою. Після холодної київської весни, яка явно затяглася, а також засніжених квітневих полів навколо Шереметьєвського аеропорту в Москві, це радувало очі і гріло душу. Зачекалися ми, однак, ласкавих і по-справжньому теплих днів по весні 2013!

Додало хорошого настрою усім прибулим на сочинський Конгрес делегаціям привітність і бездоганний прийом з боку господарів майбутньої Олімпіади – зустріч, переїзд в комфортабельних шатлах (мікроавтобусах) і розміщення в новому 4-зірковому готелі “Редіссон” зайняли небагато часу. Так що ми встигли ще й на дуже ситний і смачний обід.

А потім після короткого відпочинку спортивних журналістів запросив на зустріч міністр спорту Російської федерації Віталій Мутко. Охочих поспілкуватися з Віталієм Леонтійовичем в неформальній обстановці виявилося так багато, що його просторий президентський номер і близько не зміг вмістити більшу частину колег, що прилетіли в Сочі. Давненько не доводилося нам бути присутнім на такій тривалій, доброзичливій і відвертій розмові з державним чиновником такого високого рангу.

Майбутня Олімпіада в Сочі, розвиток фізичної культури і спорту в Росії, спорт і журналістика, допінг у спорті, Універсіада в Казані, чемпіонат світу з футболу в Росії в 2018 році, спірне рішення МОК про можливе виключення боротьби з Програми літньої Олімпіади 2020 року, шанси українських біатлоністок на складних олімпійських трасах в лютому 2014 року, майбутній 76-й Конгрес AIPS – питання, які стали головною темою цієї зустрічі. На наш погляд, нею залишилися дуже задоволені обидві сторони. І особливо спортивні журналісти, які отримали вичерпну інформацію з перших вуст.

Тут хочеться особливо підкреслити такий факт: за частиною отримання нової інформації, дискусіям, обміну думками, дружнім зустрічам, насиченості робочої програми Конгресу і встановленню нових контактів з колегами з інших країн – сочинський саміт помітно перевершує, на наш погляд, подібні заходи, скажімо, останніх п’яти – шести років. Ранкові засідання його починалися, як правило, в 8.30 або 9.00, а вечірні закінчувалися в районі десь 20.00 – 20.30. Щоб повніше уявити коло тем і виступів на 76-му Конгресі AIPS назвемо лише найважливіші з них.

Головна тема – ХХII зимові Олімпійські ігри в Сочі в 2014 році і все, що з ними пов’язано: створення відповідної інфраструктури, будівництво спортивних баз, олімпійського села, головного прес-центру, готелів, підготовка та проведення змагань зимової Олімпіади, робота на ній спортивних журналістів, культурна програма. Детально говорили про це у своїх виступах: Дмитро Козак – заступник прем’єр-міністра Росії, Віталій Мутко – міністр спорту Росії, Олександр Жуков – президент НОК Росії, Дмитро Чернишенко – президент Оргкомітету «Сочі – 2014», мер Сочі Анатолій Пахомов та інші відповідальні працівники Оргкомітету сочинської Олімпіади, Міністерства спорту і Національного олімпійського комітету Росії.

А побувавши на вже готових олімпійських аренах (на більшості з них вже проведено і успішно не одне тестове змагання) делегати Конгресу у своїй думці були одностайні – вони хоч сьогодні вже готові прийняти головні старти сучасності на найвищому рівні. Справа залишилася за малим: добудувати олімпійське селище, ряд готелів, а також упорядкувати територію навколо цих об’єктів і самих арен. Не сумніваємося, що часу, який залишився до початку сочинських Ігор, їх організаторам більш ніж достатньо, щоб всі роботи закінчити в строк, а саму Олімпіаду зробити найкращою з усіх проведених раніше.

Виключно цікавою виявилася творча сторона саміту, в якій основну увагу було приділено роботі спортивних журналістів планети в самих різних її аспектах. Широку дискусію викликала тема нових ЗМІ, а також впливу спортивної інформації на суспільство в цілому. Як завжди на подібних зустрічах, що проходять раз на рік у різних країнах, були широко представлені найбільші Міжнародні спортивні організації та федерації з видів спорту. На цей раз зі спортивними журналістами поспілкувалися керівники МОК, ФІФА, ФІСУ, ФІЛА, ІААФ, ФІАС, ІІХФ. Пройшли презентації міст-кандидатів на проведення літніх Олімпійських ігор 2020 року – Токіо і Стамбула. Виступили перед нами і представники оргкомітету з проведення чемпіонатів світу: з легкої атлетики 2013 року (Москва), з хокею з шайбою 2014 (Мінськ), футболу 2018 року (Москва), Всесвітніх Універсіад в Казані – 2013 і Гванджу – 2015. Тут ми дізналися для себе багато корисного для своєї майбутньої роботи.

І нарешті найважливішою особливістю 76-го сочинського Конгресу AIPS стали вибори нового керівництва цієї найбільшої Міжнародної творчої спортивної організації. Давши високу позитивну оцінку роботі президента AIPS Джанні Мерло (Італія) делегати Конгресу в 3-й раз поспіль переобрали відомого спортивного журналіста на цю посаду. Зберіг своє місце у Виконкомі AIPS і Микола Долгополов, який знову став віце-президентом Міжнародної Асоціації спортивної преси. Багаторічний керівник Федерації спортивних журналістів Росії користується серед колег великою повагою. І в тому, що наш саміт в олімпійській столиці зимової Олімпіади пройшов на найвищому рівні, насамперед його заслуга. Спасибі, наш давній друг, за теплий і сердечний прийом в Сочі!

Наступний 77-й Конгрес AIPS пройде в Баку в квітні 2014 року. До зустрічі на древній землі Азербайджану, колеги!

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України
Олександр Хилюк,
заст. головного редактора
сайту АСЖУ – члени делегації України
на Сочинському Конгресі AIPS

Київ-Сочі-Київ

Популярні новини