ГоловнаНовиниДо зустрічі в Сочі, колеги!

До зустрічі в Сочі, колеги!

Більше 100 країн надіслали свої делегації на 75-й Конгрес AIPS, який проходив в Австрії з 11 по 17 січня, в занесених снігом містах Інсбрука і Зеєфельді.

Черговий 75-й Конгрес AIPS (Міжнародної Асоціації спортивної преси) в усіх відношеннях виявився незвичайним. По-перше, вперше за всі роки існування цієї шанованої в світі громадської журналістської організації її вищий орган зібрався взимку: засідання його, численні презентації та зустрічі проходили в австрійських містах Інсбруку та Зеєфельді.

А, по-друге, у ці ж терміни Австрія приймала на своїх знаменитих олімпійських трасах і базах перші зимові юнацькі Олімпійські ігри сучасності (12-22 січня). І багато членів Конгресу, природно, були не тільки акредитовані на них, а і з задоволенням висвітлювали Олімпіаду у своїх ЗМІ. Втім, про все по порядку.

Програма Конгресу AIPS, як і всі останні роки, була насиченою, різноманітною і дуже актуальною. Наш робочий день починався часом в 8 ранку і закінчувався нерідко ближче до півночі. Серед головних питань, що викликали жвавий інтерес, перш за все були ті, що безпосередньо стосуються роботи спортивних журналістів, їх прав і обов’язків, акредитації на всілякі змагання (особливо майбутню лондонську Олімпіаду і футбольний чемпіонат Європи в Україні та Польщі), а також питання соціальної і професійної захисту спортивних журналістів, їх права на отримання оперативної, повної, правдивої та неупередженої інформації від керівників спорту та Олімпійського руху всіх рівнів.

У рамках Конгресу пройшли також засідання континентальних секцій, виступи представників літньої лондонської та зимової сочинської Олімпіад, Універсіад в Казані (Росія) і Кванджу (Китай), а також презентації ряду інших великих змагань та міжнародних федерацій. Багато теплих слів висловили колеги про роботу Виконкому Європейської асоціації спортивної преси (UEPS) та її президента Янніса Дараса (Греція).

З обранням нових енергійних людей діяльність UEPS помітно активізувалася, ставши набагато привабливішою та всеосяжнішою, ніж раніше. І головна заслуга в цьому належить справжньому професіоналові, відомому спортивному журналісту з Афін Яннісу Дарасу, який зумів навколо добрих справ об’єднати всіх європейців. Від імені АСЖУ я подякував йому за підтримку у вирішенні серйозної проблеми в українському карате та проведення в грудні минулого року після зустрічі з генеральним секретарем Міжнародної федерації карате (WKF) Джорджем Еролімпусом. І вже на самому Конгресі AIPS в ході засідання континентальної секції новий президент UEPS зайняв рішучу і принципову позицію на підтримку спортивних журналістів з Чорногорії в їх конфлікті з чиновниками національної футбольної федерації, які зарвалися.

З безлічі різних презентацій і зустрічей на Конгресі мені особливо сподобалися дві – одну провела дуже популярна у світі компанія «Procter & Gamble», широко відома своєю багаторічною підтримкою світового спортивного та олімпійського руху. Завдяки цій презентації делегати Конгресу не тільки краще дізналися, чим власне знаменита і унікальна діяльність компанії на світовому ринку, а й отримали прекрасну можливість через телеміст поспілкуватися з великими атлетами.

Я, наприклад, з величезною радістю задав питання Роджеру Федереру, який перебував на той момент в Мельбурні на турнірі великого шолому “Australia open”. І отримавши від відповіді чарівника тенісної ракетки справжню насолоду, побажав чудовому швейцарському спортсмену подальших перемог на кортах світу. А другу зустріч дуже тепло і сердечно організувала і провела Федерація лижного спорту Австрії. Обидві події ще довго будуть зігрівати всім нам серце і душу. І, звичайно, не можу не відзначити чудову роботу австрійських колег. У тому, що 75-й Конгрес AIPS вдався в усіх відношеннях їх пряма заслуга, як і президента Асоціації спортивної преси Австрії Міхаеля Куна. Спасибі, друзі!

Наступний 76-й Конгрес AIPS пройде навесні 2013 року в Сочі (Росія). І як пообіцяли його організатори, спортивних журналістів планети в олімпійській столиці зимових Ігор 2014 року чекає на ньому безліч приємних сюрпризів. До зустрічі в Сочі, колеги!

Михайло Волобуєв,
президент АСЖУ, член НОК України
Київ – Інсбрук – Зеефельд – Київ

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини