ГоловнаНовиниІсторичне та невдале Євро

Історичне та невдале Євро

Минув тиждень після дострокового вильоту збірної України на груповому етапі Євро- 2024. Синьо-жовті посіли останнє місце у групі E, незважаючи на накопичені 4 очки у трьох матчах. Іронічно, цей результат став найкращим за всю історію виступів України на Євро. Але, на жаль,  вперше в історії континентальних чемпіонатів така сума балів виходу до раунду плейоф не дала, оскільки й усі три опоненти набрали по 4 пойнти, а різниця м’ячів у команди Реброва – найгірша у квартеті.  

Через тиждень після вильоту збірної та завершення раунду 1/8, всі троє суперників України також залишили змагання. Це, по суті, свідчить про те, що загальна якість збірних групи Е була не найвищого рівня, якщо говорити про турнір загалом.

Румунія розгромила Україну з рахунком 3:0 у першому матчі групового етапу. Україна розпочала яскраво, з контроля м’яча, але повністю капітулювала після помилки воротаря Андрія Луніна, що  стала безпосередньою причиною першого голу від Станчу. І хай як це не характерно для нинішньої команди, але після пропущеного голу збірна просто розвалилася. Звичної боротьби та спроби відігратися не було й після перерви.

Фото УАФ

Гравці виглядали групою окремих осіб, а не єдиною командою. Гра у пас не призводила комбінації до логічного завершення. Румунія ж просто була більш агресивною та демонструвала сильніше прагнення до перемоги, і це було відчутно. Натомість наша збірна виглядала на полі повністю розгубленою. Аномалія, що несподівано виявилася саме тоді,  коли це було зовсім не потрібно.

Румунія все ж таки виграла групу, але, зіштовхнувшись з Нідерландами в ⅛, з тріском програла з рахунком 0:3.

Після розчарування та шоку від поразки Румунії у Мюнхені гравці прийняли критику, отриману від медіа та вболівальників: висновки було зроблено. По-перше, відбулася зміна воротаря. Анатолій Трубін замінив Андрія Луніна, одразу зробивши низку ключових сейвів у наступному матчі. Та, попри це, у першому таймі матчу зі словаками було складно зрозуміти, над якими висновками працювали. Словаччина забила першою й продовжувала створювати нам багато проблем.

Потім настала перерва, після якої слова Сергія  Реброва зуміли  згуртувати гравців на завершення традиційного камбеку. Зовсім іншим виконавцем у другому таймі вийшов Микола Шапаренко. Він грав з додаванням енергії та підступності. Також відчутно якіснішою стала гра у пас та взаємодія між зонами. Одна із таких комібанції завершилася першим голом у відповідь у виконанні Шапаренка. У гольовому епізоді ключові ролі відіграли  Довбик, Судаков та Зінченко. Трохи згодом  півзахисник «Динамо» віддав результативну передачу на Романа Яремчука, гострий випад якого став вирішальним:  Україна перемогла Словаччину з рахунком 2:1.

Фото УАФ

В ⅛ фіналу  Словаччина зіграла з Англією. Незважаючи на сильне виконання словаків  у матчі, в якому вони, як і у грі з українцями, забили першими,  «бісіклетта» Джуда Беллінгема та гол Гаррі Кейна головою забезпечили вибуття з турніру ще одного суперника України з групи Е.

Останній матч групового етапу для України став історичним. Наша головна команда вперше зустрілися з Бельгією на рівні національних збірних. Це означає, що залишаються лише 2 країни з УЄФА, проти яких Україна ще не грала, аби зібрати  “колекцію” опонентів з усього континенту – Ліхтенштейн та Гібралтар.

Через травми у матчі з бельгіцями не змогли взяти участь Михайло Мудрик і Віктор Циганков. Через такі обставини Сергій Ребров вирішив зіграти з 5 захисниками. Віталій Миколенко вперше на цьому Євро вийшов у складі, адже пропустив перші два матчі через травму.  

Фото УАФ

Після вражаючих виступів у минулому проти таких іменитих команд, як Італія та Німеччина, Олександр Сваток знову потрапив до центру захисту. Новоспечений захисник ФК «Остін» провів ще одну сильну гру. Протягом матчу він легко тримав Лукаку в кишені.

Дії команди у захисті можна охарактеризувати як цілком нормальні. Але в атаці була інша історія: не часто вживана нами схема, в якій два нападники грали разом, здавалося, демонструвала відсутність хімії. Роман Яремчук та Артем Довбик насилу відпрацьовували один на одного, оскільки ніколи не грали разом у парі. Сам Довбик провів дуже важкий і невдалий матч та турнір в цілому. Майстерність, яку Артем продемонстрував у Ла Лізі, вигравши трофей Пічічі, на диво не перемістилася з ним під футболку збірної. 

Фото УАФ

Загалом  брак майстерності в атаці команди призвів до того, що забити гол або бодай влучити у площину воріт нашим гравцям було важко. Незважаючи на те, що Руслан Малиновський, вийшовши на заміну, наприкінці матчу зробив все можливе щоб вирвати перемогу, гра з Бельгією завершилася нульовою нічиєю. 

І у цьому, знову ж таки, немає нічого нового. У матчах з Італією (0-0) та Німеччиною (0-0) протягом останнього року Україна грала гідно, але, зрештою, завершила ті ігри внічию через брак точності перед чужими воротами. Як наслідок, синьо-жовті посіли останню сходинку групи E через гіршу різницю м’ячів і залишила Реброву та його тренерському штабу чимало роботи перед осінньою Лігою Нації.

Сама ж нинішня Бельгія була далека від чогось особливого. Команда Доменіко Тедеско виглядала приголомшеною проти України. Настільки, що власні вболівальники їх освистали наприкінці матчу. “Червоні дияволи” зустрілися з Францією в 1/8 та  програли з рахунком 0:1 – і це вже точно кінець епохи їхнього золотого покоління, що так і не зуміло реалізувати свій потенціал. 

Отже, незважаючи на те, що Україна набрала рекордну кількість очок на груповому етапі, вона стала першою в історії Євро командою з 4 очками, яка не потрапила до плейоф турніру. У позитиві те, що немає підстав казати, що все втрачено або що сталася повна катастрофа. Ця команда була однією з наймолодших на чемпіонаті. Із середнім віком гравців трохи більшим за  25 років, збірна все ще може здійснити яскраве та багатообіцяюче майбутнє. Для цього у колективі мають сформуватися нові лідери, а ключові виконавці просто зобов’язані реалізувати шанси, бо якість у цьому складі точно є!

Фото УАФ

Що далі?

Підопічні Реброва зустрінуться з трьома іншими учасниками Євро-2024 у Лізі Нації. Чехія, Албанія та Грузія – суперники України в Лізі B. Це буде нелегко, але позитивні результати є вкрай важлвими  для подальших змагань. Україна має добре виступити на цьому змаганні, щоби забезпечити собі якомога вищий рейтинг у рейтингу ФІФА перед грудневим жеребкуванням кваліфікації чемпіонату світу. Для того, щоби гарантувати, що Україна опиниться в першому кошику, вона має увійти до числа 12 найкращих країн Європи. Зараз синьо-жовті посідають 13 місце.

Андрій Тодос, член АСЖУ та AIPS 

Популярні новини