ГоловнаНовиниВ Європі уряди допомагають журналістам подолати пандемію, в Україні – ні

В Європі уряди допомагають журналістам подолати пандемію, в Україні – ні

 

Пандемія COVID-19 завдала потужного удару майже всім сферам життя. Журналістика – не виняток, однак, на відміну від європейських країн, медіа в Україні  не отримали жодної допомоги від уряду. У складних карантинних умовах багатьом працівникам ЗМІ  скоротили зарплатню на 15-20 відсотків. Є випадки, коли виплати  взагалі не здійснюються   або журналісти залишаються без роботи. А тим, хто таки втримався в редакції, доводиться боротися  за заробітну платню  та акредитацію.
Водночас  у більшості європейських країн уряд допомагає спортивній журналістиці не тільки словами, а  й справами. Факти відверто вражають. 
 
Румунія 
Скажімо, у сусідній  Румунії керівництво країни виділило 40 мільйонів євро, які будуть виплачені мас-медіа протягом наступних чотирьох місяців. Ось як будуть розподілені кошти:
• 55 % – для телебачення (47 % –  для національного ТБ та 8 % – для місцевого)
• 23 % – для інтернет-видань
• 12 % – для радіостанцій (8 % –  для національних та 4 % – для місцевих)
• 5 % – для друкованої преси
• 4 % –  для фрилансерів
• 1 % на створення агітаційних матеріалів
 
Португалія 
Уряд Португалії виділяє 11 мільйонів євро на допомогу друкованим ЗМІ, радіо та телебаченню. Чимало отримають відомі газети –  «Record» – 1,6 мільйона,  «O Jogo» та   «Jornal de Notícias»  – по мільйону, «A Bola» – 330 000 євро. Решта  коштів будуть рівномірно розподілені між ТБ й радіо. 
 
Нідерланди 
У Нідерландах ситуація з кореспондентами й фотографами, які працювали у сфері спорту, доволі непогана: багатьох перевели  зі спортивних відділів до інших редакційних департаментів. А для кожного фрилансера  уряд країни виділив 4 000 євро на три місяці,  як компенсацію за втрату доходів. Якщо журналіст або фотограф не зможе отримати право на цю схему підтримки, існує програма місцевого соціального захисту: вона діє три місяці (з 1 березня по 1 червня)  і надає допомогу у розмірі 1000 євро на місяць.
 
Ірландія 
Уряд Ірландії запровадив допомогу у 1 517 євро щомісячно  для кожного журналіста-фрилансера віком від 18 до 66 років, який залишився без роботи під час коронавіруса і не має альтернативного доходу. Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що виплати будуть надходити до середини червня.
 
Норвегія 
Незважаючи на те, що пандемія не сильно вплинула на роботу спортивних журналістів у Норвегії, уряд склав план компенсаційних виплат для медіа-працівників. Крім того,  фрилансери, які найбільш сильно відчули наслідки коронавірусу,  отримують допомогу  у розмірі  80% свого середнього доходу за останні три роки.
 
Австрія 
В Австрії 1,2 мільйона людей, включаючи спортивних журналістів, працюють за моделлю «Kurzarbeit» (скорочення робочого часу). Щодо фінансового становища зайнятих працівників, які стикаються з серйозними економічними труднощами, уряд гарантує 80 відсотків останньої зарплати журналістів протягом наступних трьох місяців. Інформаційні агенції, які мають менше 10 працівників, можуть подати заявку на отримання додаткової фінансової допомоги, яка гарантує  кожному працівникові такої редакції  по 2 000 євро на місяць протягом трьох місяців. Фрилансери отримають від уряду 1 000 євро щомісячно.
 
Франція 
Французький уряд також надає фінансову компенсацію фрилансерам. Вона буде розрахована на основі середнього валового доходу автора  протягом останніх дванадцяти місяців. Крім того, було прийняте рішення автоматично поновити прес-карти на  2020 рік  для 35 000 власників карток, датованих минулих роком. Профспілки та французькі асоціації журналістів вимагають від уряду безпосередньої фінансової підтримки для збереження робочих місць в редакційних колективах, грошових установ для фінансування зарплат.
 
Фактом є те, що кількість країн, де спортивні журналісти та редакції отримали грошову допомогу від уряду, постійно зростає. України у їхньому числі поки немає… 
 
Єгор Джулай
 

Популярні новини