ГоловнаНовиниТанцюють усі!

Танцюють усі!

 

Танцювальний спорт вже давно прагне приєднатися до Олімпійської сім’ї і ці спроби щоразу стають дедалі результативнішими. Цього року було зроблено перший вагомий крок у цьому напрямку. У березні танцювальний спорт було включено у програму Всесвітніх ігор Спеціальної олімпіади, які проходили в Абу-Дабі (ОАЕ) і це викликало неабиякий резонанс у спортивній спільноті, адже цей вид спорту може виконовути багато функцій.  

11 грудня у Вінниці пройшов Всеукраїнський навчально-тренувальний семінар за програмою «Танцювальний фітнес», в якому взяли участь депутати, громадські діячі, регіональні директори Спеціальної Олімпіади України, спортсмени і тренери СОУ.

Організаторами події виступили: Спеціальна Олімпіада України, Вінницький обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка осіб з інвалідністю – УСІ» за підтримки ЦР «Гармонія» імені Раїси Панасюк та Благодійного фонду «Центр соціалізації та реабілітації дітей з аутизмом та іншими розладами «Розвиток».
 
– Танцювальний спорт – це унікальне явище, яке поєднало в собі і, власне, спорт, і творчість, і інклюзію, і реабілітацію. На думку фахівців це ідеальний інструмент для соціалізації людей з певними обмеженнями.  І як показала практика завдяки цьому напрямку люди з відхиленнями в розумовому розвитку відкривають в собі нові таланти та можливості для успіху, перевищують власні показники та  знищують усі бар’єри та упередження, – коментує Виконавний директор Спеціальної Олімпіади України Андрій Підварко.
 
Поки що танцювальний спорт на стадії апробації, тому саме на цьому етапі Україна, як одна з найактивніших країн у русі Спеціальної олімпіади, може стати як-то кажуть законодавицею мод.
 
– Мало хто знає, але в Україні є два доктори наук, які захистили свої дисертації за темою Спеціальної олімпіади. Це означає, що окрім талановитих спортсменів ми маємо й досить вагомий науковий доробок, яким зможемо поділитися зі світовою спільнотою, – додає пан Підварко.
 
У тому що танцювальний спорт повинен обов’язково повинен бути включеним у програму Спеціальної олімпіади впевнений і ветеран української збірної львів’янин Роман Солтис. Хлопець з 2001 року захищає кольори нашої країни на міжнародних змаганнях і є багаторазовим призером чемпіонатів світу та Спеціальної олімпіади. Сьогодні він є не лише спортсменом, а й помічником тренерів. Допомагає наставникам налагодити роботу зі спортсменами, які мають розумові відхилення. Роман запевняє – танець для нього є чудовим поєднанням фізичних навантажень та виплеском творчих задумок.
 
– Завдяки Спеціальній олімпіаді я побував у багатьох країнах. Познайомився з багатьма цікавим людьми. Зараз почав активно ділитися своїм досвідом з тренерами та молодими спортсменами. Я виступаю у легкій атлетиці та лижному спорті і не можу виділити улюбленіший спорт. Але точно можу сказати, що люблю танцювати. Розпочинав з українських народних танців, а згодом опановував, навіть, танго. Для мене заняття танцями приносить радість, адже я танцюю у парі зі своєю дружиною і це зайва можливість продемонструвати їй свої почуття, – розповідає Роман Солтис.

А найкращим свідченням того, що Україна готова здобувати медалі у танцювальних дисциплінах Спеціальної олімпіади є те, що ми вже маємо призерів міжнародних змагань. Лише кілька днів тому в Естонії пройшов конкурс з танців Спеціальної олімпіади, де українська пара Марія Гнатик та Іван Кондратюк вибороли срібні нагороди. Діти говорять, що друге місце для них непоганий результат, але вони мріють стати олімпійськими чемпіонами, тому тренуватимуться ще більш завзято. Цікаво, що окрім  танців, якими Маша займається вже 8 років дівчинка відвідує тренування з гімнастики та вчить англійську мову. Її ж партнер по танцям Іван  дуже гарно грає на гітарі.

Звістку про те, що танцювальний спорт повинні включити у програму Спеціальної олімпіади дуже позитивно сприймають й батьки наших юних спортсменів. Зокрема, Тетяна Гнатик, мама Марійки, вже має й певні побажання щодо проведення змагань і організації тренувань з танцювального спорту.
 
– Я маю велику надію, що високі спортивні стандарти Спеціальної олімпіади поширяться й на танцювальний спорт. Це я говорю, як людина, яка сама бачила позитивний вплив спорту на дітей. У роботі Спеціальної олімпіади існує така програма, як Unified Sport – об’єднаний спорт, коли люди з певними відхиленнями тренуються разом зі здоровими спортсменами. Особисто для мене це найдієвіша практика, адже більш сильні і вправні атлети змушуватимуть підтягуватись інших. Потрапляючи у такий колектив, люди з обмеженими можливостями намагаються відповідати усій команді і це спонукає їх працювати більше, а отже і їхній прогрес буде потужнішим. Колись нам пощастило потрапити до тренера Діани Подолянчук, яка повірила в мою дочку і взяла тренуватися з іншими дітьми. Сьогодні у нас є результат, тому ми обов’язково продовжимо рухатись далі цим шляхом, – говорить Тетяна Гнатик.
Прес-служба СОУ
 

Популярні новини