ГоловнаНовиниДавай, грай!

Давай, грай!

 
Щасливі обличчя, захоплені очі, щира усмішка – все було під час офіційного відкриття футбольного проекту «Come on, play! / Давай, грай!» для дівчат з інтелектуальною інвалідністю. «Давай, грай!» – спільний проект Спеціальної Олімпіади України (СОУ), Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Шахтар Соціал офіційно відкрили 3 листопада в одному з найкращих спортзалів Києва, що в Новопечерській школі. Тренувальний процес уже почався і охопив чотири українських міста: Київ, Маріуполь, Харків та Івано-Франківськ. У кожному з цих міст вже зібрали команди з 20 учасниць. З дівчатками працюватимуть 4 тренера та 8 волонтерів за адаптованою методикою тренувальних занять, спеціально розробленою для “Disability Football”. Сьогодні, допомогти тренерам «Шахтаря» і СОУ провести тренування, долучився легендарний гравець ФК «Шахтар», головний тренер U15 Геннадій Зубов, який професійно поділився своїм вмінням і досвідом.

«Цей захід для дітей, щоб вони могли розвиватись, покращувати координацію, спілкуватись, товаришувати. Урок, який ми сьогодні провели, може стати хорошим варіантом ранкових занять, – зазначив він. – Сьогодні були дівчатка, які мені сподобались, адже дуже добре володіють м’ячем, роблять передачі, направляють м’яч у ворота – це було насправді неочікувано».

За словами Геннадія Зубова, у роботі з такими дітьми найскладніше – це перші п’ять тренувань. А далі знаходяться потрібні методики, формується правильний підхід і визначаються завдання.

Під час відкриття юні футболістки мали можливість і потренуватися, і поспілкуватися, і пофотографуватися, і отримати в подарунок рюкзаки від СОУ, UNFPA і Шахтар Соціал. Батьки на трибунах гаряче підбадьорювали дітей, а численні провідні ЗМІ, сподіваємось, об’єктивно поширять наш важливий інклюзивний проект на всю Україну.

Тренери, які працюють з дітьми, за словами провідного спеціаліста з соціальних проектів Шахтар Соціал Олександра Овчаренка, двічі на рік проходять спеціальне навчання за допомоги європейських партнерів по спеціальним програмам. ФК «Шахтар», UNFPA Ukraine та СОУ активно обмінюються досвідом, але враховуючи те, що футбол для дітей з особливостями розвитку не є популярним напрямом, організаторам доводиться набиратись досвіду практично з нуля. І очевидні успіхи у цій справі вже є.

«Ми самі набираємось досвіду, наші тренери все більше і більше адаптуються до дівчаток та хлопчиків, спілкуються, вигадують різні види тренувань. Адже якийсь час попрацювавши з ними, проаналізувавши їх рівень та прогрес, починаємо краще розуміти, що саме їм потрібно і буде цікаво наступного разу, – зазначає Олександр. – Також у нас є група дітей з інвалідністю, яка вже рік працює у Києві і ми спостерігаємо очевидний прогрес: діти грають у футбол 4 на 4, забивають голи і радіють як всі діти. Я вважаю, що це дуже важливо, адже такі проекти є прогресом у соціалізації суспільства».

Сьогодні, коли ми говоримо про гендерну рівність, про відкритість українського суспільства, боротьбу зі стереотипами, важливою складовою є залучення саме дівчат у традиційні «чоловічі» види спорту. Одним із таких є футбол.

«Кожного дня, завдяки силі спорту, особливі діти, що мають відхилення в розумовому розвитку відкривають в собі нові таланти та можливості для успіху, перевищують власні показники та знищують бар’єри та упередження, – зазначив Виконавчий директор СОУ Андрій Підварко. – Футбол є найпопулярнішим колективним видом спорту Спеціальної Олімпіади Європи Євразії з її 33 офіційних олімпійських видів. У 2016 р. на чемпіонаті Європи з футболу Спеціальної Олімпіади українська команда завоювала бронзові медалі. А на Всесвітніх Літніх Іграх 2011 в Афінах, чоловіча команда СОУ виборола золоті медалі.

Жіночий футбол стрімко набирає обертів у світі і, зокрема, в Спеціальній Олімпіаді України. Все більше дівчат обирають саме цей вид спорт за його магічність, швидкість, популярність. Не випадково цього року українська жіноча збірна з футболу на Всесвітніх Літніх Іграх в Абу-Дабі завоювала золоті медалі. Тож сьогодні ми даємо життя унікальному проекту. Участь дівчат у ньому безкоштовна. Це принципова позиція СОУ. Ми віримо, що люди з вадами інтелектуального розвитку можуть досягти успіху та зроблять це, якщо дати їм такий шанс. Переконаний, що такі заняття навчать дівчат спочатку мріяти, а далі допоможуть їм стати цілеспрямованими, навчать і програвати, а потім знаходити сили зробити ще одну спробу, ще один удар і врешті дійти до своєї мети. Що може бути кращим за сміх і радість від власної перемоги.

Проект «Давай, грай!» це спроба застосувати на практиці багаторічний міжнародний досвід у роботі з дітьми, який матиме шанс стати базою для проведення в футбольних змагань між дівчатами з інтелектуальними відхиленнями розвитку».

У майбутньому заплановані ще й майстер-класи від професійних футболістів у Києві, Харкові та Маріуполі, де дівчата зможуть повчитися техніці та отримати досвід від професійних гравців ФК «Шахтар» .

                                                                               Прес-служба СОУ

 

Популярні новини