ГоловнаНовиниМаксим Невмержицький: взяти планку 2017 року буде нелегко, але ми зробимо все...

Максим Невмержицький: взяти планку 2017 року буде нелегко, але ми зробимо все для цього

 
8-10 лютого в Ольборгу (Данія) пройде 46-й молодіжний чемпіонат Європи по карате. Він стане знаковим в історії української молодіжки: команду минулого року очолив новий головний тренер – Максим Невмержицький. Це добре відома у світі карате людина: в минулому видатний спортсмен; сьогодні – віце-президент Української федерації карате (УФК), президент київського клубу “Чемпіон”, успішний тренер; серед його учнів – двократна віце-чемпіонка світу (серед кадетів і молоді) Єлизавета Сірош. 
 
Напередодні турніру Максим Невмержицький дав інтерв’ю прес-службі УФК.
 
Ви нещодавно очолили українську молодіжку. З якими емоціями ви сприйняли нове призначення?
 
Пропозиція керівництва УФК стати головним тренером національної молодіжної збірної стала для мене досить несподіваною. Я, звичайно, маю великий досвід роботи з молодими спортсменами – як у клубі, так і на рівні збірної. Але це можуть сказати про себе багато наших провідних тренерів. Моєю мотивацією стали довіра й виклик. 
 
Річ у тому, що колишній головний тренер української молодіжки Петро Корнійчук виконав величезну, результативну роботу і вивів нашу команду на високий міжнародний рівень. За це ми всі йому щиро вдячні. Але цей же рівень сьогодні є для мене важливим показником і подразником: не хочеться здавати позиції. Нагадаю, що на останньому для нас молодіжному чемпіонаті Європи 2017 року в Софії українці взяли шість медалей – дві золоті, одну срібну і три бронзових, зайняли шосте місце в загальному заліку. Таку планку взяти буде нелегко.
 
Але я розраховую не лише на власні можливості. У збірній сформовано тренерський штаб, куди увійшли провідні фахівці з роботи з молоддю: Денис Криловський (працює з кадетами), Іван Дрозд (юніори), Микола Сіраковський (U 21), Олексій Коновалов (ката). Я сподіваюся, що спільними зусиллями, у контакті з персональними тренерами спортсменів, ми досягнемо добрих результатів. В усякому разі – зробимо все для цього. 
 
Торішній чемпіонат Європи, що проходив в російському Сочі, збірна України пропустила через зовнішні по відношенню до спорту обставини. Як це позначилося на сьогоднішньому рівні і стані команди?
 
У спортивному плані пропуск головного старту сезону несе тільки негативні наслідки. Юні спортсмени втратили рік кар’єри, хтось пішов з вікової категорії, тренери втратили мотивацію, вимушено обмежившись внутрішніми і другорядними турнірами. Ми на рік випали зі світового контексту, а за цей час сталися серйозні зміни, пов’язані з олімпійськими перспективами карате. Але це був форс-мажор, треба йти далі з урахуванням як суб’єктивних труднощів, так і об’єктивної специфіки молодіжного карате. 
 
Якою є специфіка кадетського, юніорського і молодіжного карате на рівні національної збірної?
 
Специфіка віку: це діти, які іноді здійснюють на татамі дитячі помилки. Це особливо стосується кадетів і юніорів, у яких повністю домінують емоції. Юні спортсмени психологічно дуже залежні від своїх персональних тренерів, прив’язані до них. Тому я намагаюся максимально забезпечувати тренерам контакт зі своїми спортсменами, залучати їх до зборів і турнірів. Зрозуміло, за п’ять днів збору я не зможу, та і не збираюся навчати спортсменів технічним навичкам карате. Мої завдання – розставити акценти, дати настанови, психологічно мобілізувати і мотивувати, створити в колективі атмосферу, яка максимально працюватиме на успішний результат.
 
Є об’єктивна специфіка: юні спортсмени ростуть, змінюються вікові категорії, змінюється рівень конкуренції і навантажень. Далеко не усі можуть стабільно добре виступати зі зміною категорії, не усі витримують психологічні виклики, по-різному переносять перебудову організму, пов’язану з віком. Усі ці показники ми враховуємо в роботі.
 
Що ви можете сказати про комплектацію збірної та принципи відбору? 
 
Ми, керівники УФК, довго і послідовно боролися за впровадження жорстких критеріїв відбору, пов’язаних з перемогами і призовими місцями на конкретних турнірах, яким давали статус відбіркових. Але сьогодні ми бачимо, що критерії треба коригувати. Ми стали заручниками власної прихильності до регламенту, в результаті якої декілька об’єктивно найсильніших у своїх категоріях на національному рівні спортсменів через різні обставини виявилися за бортом збірної. Щось мінятимемо, тим більше що за останній час з’явилися нові реалії. Зокрема, з минулого року Всесвітня федерація карате (WKF) стала проводити Молодіжну лігу. Результати виступів наших спортсменів на цих турнірах і місця в рейтингу WKF повинні знайти відображення в критеріях відбору до збірної. Це було б розумно.
 
Склад нинішньої збірної вийшов досить різномастим – знову ж таки у зв’язку з пропущеним чемпіонатом 2017 року. Наші кадети і переважна більшість юніорів дебютують на великому чемпіонаті. Оцінити їх перспективи й визначити плани складно. А ось у складі групи U 21 ми маємо досвідчених, титулованих спортсменів – чемпіонів і призерів Європи й світу. Наприклад, Соломія Кміть, Діана Шостак, Андрій Торошанко, які сьогодні вже успішно виступають в дорослих турнірах. Природно, з ними ми пов’язуємо реальні надії на медалі. Але кожен великий турнір завжди приносить як очікувані, так і непередбачувані результати.
 
Як пройшла підготовка команди до чемпіонату Європи?
 
Завдяки підтримці УФК ми змогли “обстріляти” частину наших збірників на Гран-прі Хорватії в січні. Нагадаю, що там члени збірної Андрій Заплітний (юніори) та Еліна Сєлємєнєва (кадети) стали чемпіонами, а Валентин Найда, Марина Купчик і Анастасія Переуда взяли бронзові медалі.
 
Головним етапом підготовки стали збори, які ми провели в Черноморске на базі клубу “Катана”. Керівник клубу, віце-президент УФК Олександр Тонкошкур за підтримки почесного президента Одеської обласної федерації карате Юрія Бузько забезпечив оптимальні умови для тренувань і проживання учасників зборів. Окрім самих спортсменів, тренерського штабу і великої кількості персональних тренерів, у зборах взяли участь дорослі зірки карате – Аніта Серьогіна, Гнат Пак і інші. Їх присутність була важливою і надихаючою для юних каратистів. Усі організаційні моменти були на найвищому рівні, включаючи освітлення зборів в соцмережах. Кращої підготовки бути не могло. Сподіваємося, це позначиться на виступах в Данії. 
Хотів би відмітити, що цього року пройде і молодіжний чемпіонат світу – у кінці жовтня в Сантьяго. Тому чемпіонат Європи ми також розглядаємо, як ланку в системі подій сезону, з прицілом на подальші перспективи. 
 
Склад молодіжної збірної України на чемпіонат Європи 2019 року (Ольборг, Данія)
 
Головний тренер: Максим Невмержицький
Тренерський штаб: Денис Криловський, Іван Дрозд, Микола Сіраковський, Олексій Коновалов, Олександр Тонкошкур
 
Спортсмени:
Кадети (14-15 років)
Хлопці
Ката
Ярослав Федоров
Куміте
-52 кг Давид Яновський
-57 кг Віктор Шевченко
-63 кг Максим Касаткін
-70 кг Данило Кравчук
70+ кг Іван Авраменко
Дівчата
Ката
Єлизавета Степанова
Куміте
-47 кг Аріадна Панчук
-54 кг Еліна Сєлємєнєва
54+ кг Олена Павловська
 
Юніори (16-17 років)
Юнаки
Ката
Олександр Черняєв
Куміте
-55 кг Максим Зрібнєв
-61 кг Микита Шилоносов
-68 кг Олександр Янул
-76 кг Андрій Заплітний
76+ кг Микола Мануїла
Дівчата
Ката
Дарина Гусєва
Куміте
-48 кг Наталя Шехадех
-53 кг Вікторія Ващишин
-59 кг Оксана Базелюк
59+ кг Галина Сирак
 
Молодь (U 21)
Чоловіки
Ката
Владислав Бульда
Куміте
-60 кг Миколай Громик
-67 кг Валентин Найда
-75 кг Віктор Ксенжик
-84 кг Андрій Торошанко 
84+ кг Ігор Лагунов
Жінки
Ката
Вікторія Омельченко
Куміте
-50 кг Соломія Кміть 
-55 кг Анна Проценко
-61 кг Діана Шостак
-68 кг Марина Купчик
68+ кг Анастасія Переуда
 
Прес-служба УФК
 
 
 
 
 
 

 

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини