ГоловнаНовиниЗбірна України по карате підтвердила свій клас і рівень на чемпіонаті Європи

Збірна України по карате підтвердила свій клас і рівень на чемпіонаті Європи

10-13 травня в місті Нові Сад (Сербія) пройшов 53-й чемпіонат Європи з карате. В турнірі взяли участь 532 спортсмени з 52 країн. Збірна України завоювала 1 золоту, 1 срібну та 2 бронзових медалі та посіла 7-е місце в загальнокомандному заліку.

Збірну України представляли 17 спортсменів, які виступили в усіх видах програми, крім командних ката.
 
Золоту медаль в куміте (-55 кг) виграла Анжеліка Терлюга. Віце-чемпіонкою Європи стала Аніта Серьогіна (-61 кг). Стас Горуна завоював бронзу (-75 кг) і приплюсував до індивідуальної медалі ще одну бронзу – в складі чоловічої команди куміте, за яку також виступали Валерій Чоботар, Ігор Угніч, Різван Талібів, Андрій Торошанко, Костянтин Цимбал, Олександр Гревцов.
 
Нагадаємо, що на попередньому чемпіонаті Європи в 2017 році в Коджаелі (Туреччина) збірна України стала сенсацією. Спортсмени Української федерації карате (УФК) завоювали 6 медалей (2 золотих, 1 срібну та 3 бронзових) і посіли 4-е місце в загальному заліку.
 
Тому до українських бійців в спорткомплексі «Войводіна» міста Нові Сад суперники ставилися з максимальною увагою і викладалися з повною віддачею. Тим більше, що сьогодні на кону на всіх великих турнірах стоять не тільки медалі, а й рейтингові очки для потрапляння на Олімпійські ігри 2020 в Токіо.
Практично всі наші провідні майстри, з якими і пов’язані олімпійські очікування, успішно виступили на першості Європи-2018.
 
Анжеліка Терлюга, віце-чемпіонка Європи 2016 і бронзовий призер торішнього Євро (плюс золото в стінці), досягла найбільшого успіху в своїй кар’єрі. У першому бою 26-річна одеситка, лідер світового рейтингу в своїй категорії, перемогла Вікторію Росевою з Болгарії – 3:0. Потім Анжеліка одну за однією здолала дуже сильних суперниць: Яну Бітч (Німеччина) – 1:1 (за першим набраним балом), Дженіфер Варлінг (Люксембург) – 6:1, в півфіналі перемогла титуловану італійку Сару Кардін – 3:2. У фіналі проти Алесандри Хасані з Хорватії Терлюга в драматичній сутичці, програючи одне очко, за три секунди до кінця бою провела блискучий триочковий удар і перемогла – 3:1. Радість перемоги зі спортсменкою ділить її тренер Денис Морозов.
28-річна Аніта Серьогіна з Чорноморська, вихованка тренера Олександра Тонкошкура, найтитулованіша каратистка України, має в своєму активі повний комплект індивідуальних європейських медалей плюс золото і бронзу в команді (2017 і 2014). У Нові Сад Аніта впевнено дійшла до фіналу, прибравши з дороги словенку Тьясу Рістіч – 2:0, Вероніку Костовську з Македонії – 0:0 (за суддівським рішенням – хантеєм), Нелі Де Вос з Бельгії – 1:0, Беттіну Альстадсетер з Норвегії – 3:0. І лише у фіналі в рівній боротьбі Аніта поступилася старій суперниці – француженці Люсі Іньяс з мінімальною різницею 1:2.
 
Станіслав Горуна, капітан збірної України, віце-чемпіон Європи (2014 2017), знову повернувся з континентальної першості з індивідуальною медаллю. Цього разу – бронзовою. Після перемог над чехом Петром Кубічкой (1:0), португальцем Томасом Сільвою (3:1) і французом Логаном ДаКостою (2:0), 29-річний львів’янин в півфіналі програв угорцю Габору Харшпатакі, з яким вони перетинаються майже на кожному турнірі з різними результатами. Цього разу молодий угорець виявився сильнішим – 3:0. У бою за бронзову нагороду вихованець тренера Антона Нікуліна переміг хорвата Енеса Гарібовича – 1:0.
 
Чоловіча команда куміте з однаковим рахунком 3:1 перемогла команди Росії та Латвії, а потім з таким же рахунком поступилася команді Іспанії, яка пройшла в фінал. У втішних сутичках українці спершу розгромили команду Боснії та Герцеговини – 13:0, а в бою за бронзу перемогли Португалію – 3:1.
 
Таким чином, українська чоловіча стінка повторила свій минулорічний успіх, підтвердивши клас і рівень. У складі команди з’явилися два дебютанти – Різван Талібів (Чернівці) та Олександр Гревцов (Одеса). А п’ятеро бійців – Ігор Угніч, Стас Горуна, Валерій Чоботар, Андрій Торошанко і Костянтин Цимбал – взяли по другій європейської бронзі.
 
Поздоровлення разом зі спортсменами приймають їх тренери: Микола Сіраковский, Антон Нікулін, Олександр Пікулін, Станіслав Золотухін, Володимир Зарецький.
 
У тренерський штаб збірної, яку очолює головний тренер Антон Нікулін, також входили Ігор Богдан, Петро Корнійчук, Максим Невмержицький, Ігор Негатуров. Лікар збірної – Тетяна Куртян.
Результати виступів інших членів збірної України виглядають наступним чином:
 
Ката
Жінки
Анна Крещенко – 2 виступи
Чоловіки
Віталій Кулик – 1 виступ
 
Куміте індивідуальне
Жінки
Катерина Крива, -50 кг – 1 бій кг
Галина Мельник, -68 кг – 1 бій
Анастасія Степашків, понад 68 кг – 1 бій
Чоловіки
Олег Філіпович, -60 кг – 2 бої
Гнат Пак, -67 кг – 1 бій
Валерій Чоботар, – 84 кг – 5-е місце (5 боїв)
 
Куміте командне
Жінки
Катерина Крива, Анжеліка Терлюга, Аніта Серьогіна, Галина Мельник – 1 бій
 
Президент Української федерації карате Сергій Левчук прокоментував виступ збірної України на своїй сторінці в Фейсбук: «Другий рік поспіль українська національна збірна в десятці кращих команд Європи! Команда показує стабільний результат, а стабільність – ознака класу, високого класу. Щиро дякую всім, хто зробив свій внесок у цей результат. Ви найкращі!»
 
Тепер попереду у нашої збірної головний старт сезону – чемпіонат  світу в Мадриді, який відбудеться 6-11 листопада.
 
Важливою умовою успіхів українських каратистів і їх олімпійських перспектив є підтримка Міністерства молоді і спорту. Дуже хотілося б, щоб ця підтримка була реальною.
 
Прес-служба УФК 
 

Популярні новини