ГоловнаНовиниЗдобутки та втрати в Чернівцях

Здобутки та втрати в Чернівцях

18-19 листопада в Чернівцях пройшов чемпіонат України з карате. Відбулися національний чемпіонат серед дорослих (19.11) та національний чемпіонат серед кадетів, юніорів та молоді (18.11).
 
Змагання пройшли в фізкультурно-оздоровчому комплексі «Олімпія». За медалі в різних категоріях змагались представники 15 регіонів України. В чемпіонаті взяла участь рекордна кількість молодих спортсменів – 403. Кількість дорослих учасників також була солідною – 150.
 
На турнірі виступили збірні областей країни (та міста Київ), сформовані з переможців обласних змагань. Чемпіонат України – це головний старт сезону для Української федерації карате (УФК). Тут спортсмени традиційно боролись не лише за нагороди, а також за потрапляння до національних збірних України на міжнародні турніри 2018 року. 
 
Втім, група кращих наших каратистів, які входять до топ-15 в світовому рейтингу WKF, вже гарантовано мають місця в збірній. Нагадаємо, що це Катерина Крива (-50 кг, №6), Анжеліка Терлюга (-55 кг, №1), Аніта Серьогіна (-61 кг, №2), Анастасія Степашко (68+ кг, №4), Олег Філіпович (-60 кг, №8), Станіслав Горуна (-75 кг, №2), Валерій Чоботар (-84 кг, №6). Вони не змагалися в Чернівцях, адже всі вони, а також чемпіонка України в ката Анна Крещенко, 25-26 листопада виступатимуть на етапі Серії А, що пройде на Окінаві. Відзначимо, що українська команда вперше виступить в Японії, на батьківщині карате.  
 
Ще одна обставина, що стосується відбору до збірної, вплинула на хід змагань у Чернівцях. Йдеться про рішення президії Української федерації карате (УФК) відмовитися від участі української молодіжної збірної в чемпіонаті Європи 2018 року серед кадетів, юніорів та молоді, який має пройти в російському Сочі 2-4 лютого наступного року.
 
Це було непросте та болюче рішення, зумовлене політичною ситуацією. Патріотичні почуття та міркування безпеки юних спортсменів взяли верх над суто спортивними мотивами. Звичайно, таке рішення не могло ні в кого викликати радощів, проте більшість української каратистської спільноти сприйняла його з розумінням. 
 
Щодо власне чемпіонату України. Змагання навіть за відсутності лідерів та наявність певної демотивації юних спортсменів  пройшли дуже цікаво, у відчайдушній боротьбі та принесли чимало яскравих моментів. Як завжди, були очікувані результати, та були й несподіванки.
 
Традиційно на турнірі домінували спортсмени Одеської, Львівської областей та м. Києва. В молодіжному чемпіонаті одесити посіли 1-е місце в загальному заліку, здобувши 20 медалей (10 золотих, 4 срібних, 6 бронзових), львів’яни стали другими – 17 нагород (7-4-6), кияни замкнули першу трійку – 29 (6-8-15). За лідерами розташувалися Чернівецька область (17 нагород: 6-3-8) та Харківська область (12 нагород: 2-2-8). Загалом до медальної таблиці потрапили команди 13 областей.
А ось в дорослому чемпіонаті львів’яни випередили одеситів. За рівної кількості медалей (по 15), вони вибороли на одну золоту більше: 6-5-4 проти 5-3-7 відповідно. Київ знову став третім з 8 нагородами: 1-3-4. А ось на четверту сходинку піднялась збірна Дніпропетровської області – 4 медалі (1-1-2). Харківська область знову стала п’ятою – 5 медалей (1-0-4).
 
Серед індивідуальних досягнень треба відзначити чемпіонські титули молодих каратистів. У Чернівцях здобули доросле золото вчорашні юніори та сьогоднішня молодь (до 21 року): Анна Проценко (Київ, -50 кг), Анастасія Мястковська (Львівська обл., -55 кг), Галина Мельник (Львівська обл., -68 кг), Денис Копитко (Львівська обл., -67 кг), Віталій Демчишин (Львівська обл., -75 кг). Втім перемагали й досвідчені майстри: Анна Крещенко та Віталій Кулик (обидва – Одеська обл.,ката), Олександра Єланьска (Дніпр. обл.,-61 кг), Олександр Розенберг (Одеська обл., -84 кг), Ярослав Горуна (Львівська обл., 84+ кг) та заслужені ветерани – Ігор Угніч (Сумська обл., -60 кг) та Ганна Ястребова (Харківська обл., 68+ кг).       
 
На жаль, умови, в яких змагалися спортсмени, м’яко кажучи, залишали бажати кращого. Відсутність сучасних об’єктів спортивної інфраструктури це загальноукраїнська системна проблема. У Чернівцях вона також стоїть на повний зріст. Але рівень, якого досягла УФК та українські каратисти, й вимоги до змагань в олімпійському виді спорту передбачають проведення національних чемпіонатів у локаціях відповідної якості. До яких, на жаль, віднести чернівецький ФОК «Олімпія» неможливо. За всієї поваги до організаторів, які зробили все, що могли. Проте будувати спортивні арени – це справа держави, муніципалітетів, великого бізнесу, але не федерацій чи клубів.
 
Ігор Левенштейн, член АСЖУ і AIPS,
пресс-аташе УФК
 

 

Популярні новини