ГоловнаНовиниНас чекають цікаві справи

Нас чекають цікаві справи

Коли разом збирається стільки творчих людей, котрі багато років займаються улюбленою справою, їм завжди є про що поговорити, подискутувати, посперечатися. І насолодившись таким спілкуванням, прийняти потрібне рішення, яке ще більше зміцнить їх єдність і бажання зберегти, створену майже двадцять років тому громадську організацію.

На IV-й звітно-виборний з’їзд Асоціації спортивних журналістів України (АСЖУ), що проходив у вівторок, 28 березня, в актовій залі Національного університету фізичного виховання і спорту України (НУФВСУ), прибули 75 делегатів із 16 регіональних організацій (кілька людей під’їхало вже після початку роботи з’їзду, заздалегідь попередивши про поважні причини своєї затримки). Їм треба було не тільки обговорити і проаналізувати зроблене членами Асоціації за сім років, дати принципову оцінку всієї діяльності АСЖУ, президента, Правління за звітний період, а й визначити основні напрями роботи нашої спільноти на найближчі роки і перспективу.

Найважливішим питанням порядку денного з’їзду, стали вибори нових керівних органів АСЖУ на період 2017–2022 рр. – президента, віце-президента, Ревізійної комісії та Правління.

Гарячу дискусію присутніх викликало обговорення напруженої ситуації, що склалася особливо в останні роки, в стосунках між керівництвом Міністерства молоді та спорту України та Асоціації спортивних журналістів України. Немає сумніву в тому, що подібний стан справ лише шкодить нашій спільній меті. Прийшла, думається, пора обом сторонам зробити тут кроки назустріч один одному. Торкнулися делегати і теми, яка стосуються зміни і доповнення Статуту, створення умов для роботи спортивних журналістів під час змагань, зв’язків регіональних АСЖУ і місцевої влади. Живу, зацікавлену дискусію серед делегатів і гостей з’їзду викликали також питання – акредитації на великих міжнародних змаганнях, включаючи Олімпійські ігри, чемпіонати світу та Європи, підготовки молодих спортивних журналістів, особливо серед студентів вищих навчальних закладів, організації і проведення різних творчих конкурсів серед колег і ЗМІ.

Охочих виступити на з’їзді було чимало. Поряд із позитивною в цілому оцінкою діяльності АСЖУ за звітний період, звучали критичні зауваження та конструктивні побажання щодо поліпшення роботи Асоціації в майбутньому. Виділимо тут найбільш цікаві, на наш погляд, виступи: Івана Лозовського (президента Вінницької АСЖУ), Анатолія Білоножка (головного редактора газети «Николаевские новости», президента Миколаївської АСЖУ), Ігоря Яворського (Хмельницька АСЖУ), Василя Гаджеґи (президента Закарпатської АСЖУ), Сергія Гайдука (президента Чернігівської АСЖУ), Сергія Кобилка (Житомирська АСЖУ), Богдана Білейчука (віце-президента АСЖУ), Аркадія Копеліовича (президента Запорізької АСЖУ), Анатолія Косого (Дніпровська АСЖУ), Анатолія Волошина й Олексія Гончарука (Київська АСЖУ).

Обговоривши діяльність АСЖУ і Правління, роботу президента організації, члена НОК України Михайла Волобуєва за період з 19 березня 2010 року до 28 березня 2017 року (доповідь його була заздалегідь опублікована на нашому сайті), IV-й з’їзд дав їй високу оцінку. Делегати його одноголосно визнали її – «задовільною». З’їзд також оцінив і одноголосно затвердив Звіт Ревізійної комісії АСЖУ за період (19.03.2010 – 28.03.2017 рр.), з яким виступив її голова Олег Костенко (Київська АСЖУ)…

Потім делегати перейшли до розгляду третього питання з’їзду – виборів нового складу керівництва Асоціації спортивних журналістів України на п’ятирічний період (до 28.03.2022) – президента, віце-президента, Правління, Ревізійної комісії.

Висування і обговорення кандидатур на ці громадські посади багато часу не зайняло: всі 75 делегатів (одноголосно) проголосували за переобрання члена Національного олімпійського комітету Михайла Михайловича Волобуєва президентом АСЖУ. Віце-президентом знову переобрано Богдан Михайлович Білейчук (головний редактор журналу «Губернатор»). Новим головою Ревізійної комісії став Іван Романович Лозовський (Вінницька АСЖУ).

На цьому IV-й з’їзд АСЖУ закінчив свою роботу.

Привітавши керівників Асоціації спортивних журналістів України з обранням на відповідальні пости в одній з найбільш представницьких громадської творчих організацій країни (більше 500 членів. З яких понад 100 є постійними членами Міжнародної Асоціації спортивної преси – AIPS), ми поцікавилися у її беззмінного рульового Михайла Волобуєва: яким бачиться йому майбутнє АСЖУ?

– Наш творчий союз народився 26 червня 1999 року. Біля його витоків стояла чудова людина і спортивний журналіст, учасник Олімпійських ігор у Мельбурні (Австралія, 1956 р.) Ігор Іванович Засєда. І ми цим дуже пишаємося, – сказав нам Михайло Михайлович. – Багато скептиків пророкували нам недовге життя через відсутність фінансування, свого офісу і інших проблем. Вони нікуди не поділися і сьогодні. Проте від перших зборів у березні 1999 року, коли була створена київська організація, в яку добровільно увійшло приблизно 30 чоловік, сьогодні нас в Україні майже в 20 разів більше! І тенденція до зміцнення АСЖУ простежується досить чітко. Сприяють цьому, перш за все, наші вірні друзі – НОК України, Федерації – легкої атлетики, боротьби, футболу, фехтування, карате, Національний університет фізичного виховання і спорту, компанії «Ілта» та «Автологістика», київська рада ветеранів фізичної культури і спорту і т. д. Тривалий час нас підтримувало і рідне Міністерство молоді та спорту України. І хоча сьогодні (в силу різних причин) наші відносини залишають бажати кращого, вірю, що з часом вони знову стануть колишніми – доброзичливими і конструктивними.

Усі разом ми робимо одну спільну справу – розвиваємо і прославляємо спортивний й олімпійський рухи в Україні. Переконаний, це, мабуть, найуспішніша сьогодні сторона життя нашої молодої держави, що переживає вкрай непрості часи. І один без одного нам ніяк не обійтися! Спираючись на міцне плече друзів-партнерів, Асоціація спортивних журналістів України впевнено дивиться в майбутнє. Проблеми? Вони, на жаль, були й будуть. Але боятися їх не варто, потрібно терпляче і наполегливо шукати вихід. А він, повірте, є завжди!

На завершення, хочу щиро подякувати НОК України та колективу Національного університету фізичного виховання і спорту України, всім нашим вірним друзям за підтримку в організації та проведенні 4-го звітно-виборного з’їзду АСЖУ і нашого XVII-го конкурсу «Підсумки спортивного року». Попереду всіх нас чекають цікаві справи, нові змагання, прес-конференції, зустрічі. І нові спортивні вершини!

…Через годину після закінчення з’їзду і кава-брейку, організованого для найкращих спортивних журналістів України гостинними господарями, в актовому залі Національного університету фізичного виховання і спорту України пройшла яскрава церемонія підведення «Підсумків спортивного року». Проводилась вона XVII-й рік поспіль і викликала, як і завжди, великий інтерес у колег і численних гостей традиційного журналістського свята. Як вона проходила, ви можете дізнатися з фоторепортажу спеціальних фотокореспондентів нашого сайту – Віктора Давиденка, Миколи Колтакова, Олександра Прилепи та Михайла Ханукаєва.

Тут же ми тільки додамо, що володарями чудових призів і Почесних грамот АСЖУ стали в цей сонячний березневий день 70 номінантів! Їх їм вручали: член Виконкому МОК, президент НОК, Герой України, олімпійський чемпіон Сергій Бубка, міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, проректор НУФВСУ, професор Ольга Борисова, президент АСЖУ, член НОК Михайло Волобуєв, відомий футболіст київського «Динамо», заслужений майстер спорту Іван Яремчук.

Анастасія Волобуєва,

Олександр Хілюков

попередня стаття
наступна стаття

Популярні новини